VIDEO: Primul transplant din 2016 la Institutul Inimii din Tîrgu Mureș, un succes Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 873 Vizualizări

VIDEO: Primul transplant din 2016 la Institutul Inimii din Tîrgu Mureș, un succes

12672176_785426261589760_5404744396410522177_oUn tânăr în vârstă de 24 de ani, din județul Vaslui, a primit joi, 4 februarie, o inimă nouă, în urma unui transplant cardiac realizat la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Tîrgu Mureș de către o echipă de medici condusă de profesorul Horațiu Suciu. Este primul transplant efectuat la Institutul Inimii în acest an.

Tânărul, aflat în evidența clinicii de aproximativ un an și jumătate cu diagnostic de cardiomiopatie dilatativă, era într-un stadiu avansat de insuficiență cardiacă. În ultimele săptămâni, starea pacientului se agravase foarte tare, astfel această procedură a devenit salvatoare pentru el. „Suntem bucuroși să vă informăm că am efectuat cu succes un transplant cardiac, o intervenție care este devenită o rutină în practica clinicii noastre, mai precis Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Tîrgu Mureș, dar din păcate numărul acestor intervenții este destul de redus din cauza unui număr redus de donatori. Ne bucurăm că am reușit să facem un transplant, ne bucurăm pentru pacientul care a beneficiat de acest transplant, un tânăr în vârstă de 24 de ani. Este primul transplant efectuat în acest an și sperăm să fie primul într-un șir cât mai lung. Tânărul este în evidența clinicii noastre de aproximativ un an și jumătate cu diagnostic de cardiomiopatie dilatativă. Este un pacient aflat într-un stadiu avansat de insuficiență cardiacă și care s-a agravat în ultima perioadă, mai precis în ultimele săptămâni, el fiind în momentul acesta practic la capătul resurselor biologice. Așadar, această procedură a devenit salvatoare pentru el, fiindcă se afla într-o stare clinică foarte gravă”, a declarat prof. dr. Horațiu Suciu.

Potrivit medicilor, pacientul a avut o pneumonie care a declanșat această afecțiune cardiacă. „Cardiomiopatia dilatativă este o afecțiune a mușchiului inimii care se dilată și slăbește în eficiență, în timp. Cauzele nu sunt întotdeauna clare, dar în această situație se pare că a fost o miocardită virală, care a determinat această afectare a mușchiului inimii”, a relatat prof. dr. Horațiu Suciu.

Cordul a fost prelevat în noaptea de miercuri spre joi de o echipă de medici din Iaşi, Bucureşti şi Tîrgu Mureş de la un pacient în vârstă de 45 de ani, din județul Iași, aflat în moarte cerebrală, după ce a suferit un accident vascular cerebral. Cordul a sosit la Tîrgu Mureş pe calea aerului, joi, în jurul orei 10,00. „Cordul l-a primit de la un donator în vârstă de 45 de ani, din județul Iași, care a suferit un accident vascular cerebral și în urma acestuia a fost declarat în moarte cerebrală. Este un cord foarte bun. În mod normal, la pacienți mult mai tineri nu preferăm să facem acest lucru, dar se punea problema de a-l menține în viață pe acest băiat”, a explicat prof. dr. Horațiu Suciu.
Prof. dr. Horațiu Suciu a mai spus că 27 de pacienţi de diferite grupe sangvine așteaptă în orice moment un cord, astfel ei se află pe o listă de așteptare de urgență. În evidența clinicii sunt, în prezent, 100 de pacienţi care au în perspectivă ca singura şansă de supravieţuire transplantul cardiac.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE