Home / Sanatate / Se cere înființarea unei noi clinici de oncologie la Tîrgu Mureș

Se cere înființarea unei noi clinici de oncologie la Tîrgu Mureș

Distribuie

oncologieAsociația Română de Cancer Grupul „Destine Comune” din Tîrgu Mureș a organizat, zilele trecute, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, o înâlnire cu medici și pacienți ai Clinicii de Oncologie din Tîrgu Mureș, în cadrul căreia s-a discutat despre problemele grave cu care se confruntă în prezent clinica. Concluzia întâlnirii a fost că este necesară construirea unei clinici de oncologie cu un compartiment de radioterapie oncologică.

„S-a constatat că există o clădire de peste un secol, o infrastructură concepută acum 100 de ani pentru o policlinică, care acum improvizează un spital care deservește mii de pacienți, neadaptată cu tehnologii moderne din pricina limitărilor fizice intrinseci ale clădirii sau lipsa facilităților de acces fizic. Aici amintim lipsa liftului atât de necesar bolnavilor imobilizați în cărucior ca urmare a metastazelor multiple. Tratamentul la radioterapie se face în subsolul clădirii, accesul pacienților imobilizați făcându-se total impropriu”, a precizat ec. Ionela Ciotlăuş, președintele asociației.

Reprezentanții asociației mureșene susțin că este inadmisibil ca în anul 2016 să existe pe secție toalete la comun. Acestea pot fi adevărate focare de infecții. Aerisirea încăperilor și felul impropriu în care este transportată hrana sunt alte două probleme identificate. „Când zeci de oameni folosesc aceeași toaletă de trei ori pe zi, aceasta este un focar de infecții. În plus, când stai cu lunile, cu anii în spital, când faci perfuzii cu citostatice și te simți rău, toaleta la comun, aflată la capătul unui hol lung, este tot ce-ți mai lipsește. Lipsa sistemului de deschidere a ferestrelor în vederea aerisirii saloanelor în secție este o altă problemă. Aerisirea încăperilor este o metodă simplă de a menţine un aer sănătos în încăperi şi de a evita bolile asociate mucegaiului, lipsei de oxigen şi umidităţii excesive. Pacientul are nevoie de aer curat cu atât mai mult cu cât perioada de spitalizare este lungă și tratamentele grele. O altă problemă identificată este cea a hranei care este adusă în găleți de la bucătăria centrală, rece și sleită fără a fi adecvată alimentației bolnavului oncologic. Astfel, este extrem de necesar un sistem de protecție pentru siguranța alimentelor, bazat pe principiul de igienă a produselor alimentare”, au atras atenția aceștia.

Resursa umană, în continuare problematică
Resursa umană rămâne în continuare o mare problemă, în condițiile în care există puțini medici oncologici, puține asistente, iar psihologii lipsesc. „Media zilnică de pacienți la un medic, conform legislației în domeniul sănătății, este de 20 de pacienți/zi, iar în realitate la Tîrgu Mureș această medie este triplată, ceea ce înseamnă că din cele 20 minute/consultație care ar trebui dedicate pacientului în realitate pacientul primește doar cinci minute.
Acesta este un calcul în ambulatoriu, la spitalizare și tratamente situația este mult mai critică. O altă problemă cu care se confruntă bolnavii de cancer este lipsa psihologilor. Altfel spus, starea psihică a bolnavului este deosebit de importantă pentru evoluţia bolii şi pentru eficienţa tratamentului. Din acest motiv trebuie să existe un contact cu un psiholog specializat pentru acest domeniu care lipsește la Tîrgu Mureș, neregăsindu-se în schema de personal”, a mai spus ec. Ionela Ciotlăuş. Totodată, e nevoie de un centru specializat în recuperarea psihologică si neuromotorie a supraviețuitorilor de cancer, care rămân de multe ori cu sechele.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.