VIDEO: Ajutoarele pentru secetă, pretext inutil de dispută Administratie
  • alex.toth
  • 2 comentarii
  • 134 Vizualizări

VIDEO: Ajutoarele pentru secetă, pretext inutil de dispută

colajDeputatul liberal Cristian Chirteş a acuzat vineri, 5 februarie, conducerile Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş şi Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş că nu au înştiinţat primarii judeţului cu privire la prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 45/215, act normativ care reglementează acordarea de ajutoare de stat pentru pagubele cauzate de secetă.

Cristian Chirteş: “Nu o fi fost secetă în judeţul Mureş?”

În opinia deputatului Cristian Chirteş, la nivelul judeţului Mureş a existat un singur caz de despăgubire pentru secetă, fapt pentru Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş ar fi principal responsabilă. “Aş întreba reprezentanţii judeţului, mă refer la prefect şi la DADR, dacă au înştiinţat primăriile despre această ordonanţă, deşi ministrul a spus că de trei ori a revenit la prefecturi. Doar trei judeţe din ţară nu au accesat aceşti bani. Nu o fi fost secetă în judeţul Mureş? Trebuie să întrebăm şi primarii, pentru că această Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului a fost, marţi, la noi în comisie şi chiar am fost întrebat de domnul ministru: în judeţul Mureş nu aţi avut secetă? Datoria prefectului era să înştiinţeze urgent primarii, să constituie acele comisii locale pentru situaţii de urgenţă. Bani au fost, din 79.980 de cereri la nivel naţional sunt 78.550 de cereri pentru care oameni au luat bani. În judeţul Mureş a fost o singură cerere. Nu este normal, la Suceava, judeţ de munte, sunt 1.230 de cereri”, a afirmat, cu ocazia unei conferinţe de presă, Cristian Chirteş.

Lucian Goga: „Ne-am făcut aşa cum se cuvine datoria”

Contactat de cotidianul Zi de Zi, prefectul judeţului Mureş a precizat că instituţia pe care o reprezintă a făcut tot ce ţine pentru ca prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 45/215 să fie aplicate şi la nivelul judeţului Mureş. „Din punctul meu e vedere, Instituţia Prefectului Judeţul Mureş şi-a făcut cât se poate de bine treaba. În 23 septembrie 2015, în urma sesizării adresei făcute de Direcţia Agricolă Mureş şi în urma discuţiilor pe care le-am avut cu domnul director al Direcţiei Agricole Mureş, am convocat o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru că din situaţia pe care Direcţia Agricolă o avea la momentul respectiv 28 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Mureş au semnalat secetă pedologică pe teritoriul lor. Am dezbătut acest subiect în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, am adoptat o hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în urma căreia, prin Ordin de Prefect, a fost constituită o comisie alcătuită din reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Direcţiei Agricole Mureş, Centrului Meteorologic Mureş, Administraţiei Finanţelor Publice a Judeţului Mureş şi un reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale desemnat prin dispoziţie de primar, această comisie fiind în coordonarea directorului Direcţiei Agricole Mureş. Comisia a analizat cererile depuse de fermieri, pentru că este o procedură întreagă obţinerea acestor ajutoare. În total în cele 28 de unităţi administrativ-teritoriale au fost înregistrate 80 de cereri. În urma verificărilor făcute de comisie, s-a constatat că doi fermieri erau eligibili pentru a primi aceste despăgubiri. Unul pe cultură de legume, celălalt pe cultură de soia. Ordinul Prefectului a fost trimis în 23 septembrie 2015 către toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ. Consider încă o dată că ne-am făcut aşa cum se cuvine datoria”, a menţionat prefectul Lucian Goga.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE