Educația internetului începe și de la postarea comentariilor Invatamant
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 131 Vizualizări

Educația internetului începe și de la postarea comentariilor

C Lupu_edited_site

Chiar dacă te ascunzi în spatele unui nume nereal și comentezi pe un site, proprietarul site-ului este obligat să te modereze. Dacă jignești, discriminezi, ataci fără argumente. Nu o spunem doar noi, ci instanța de judecată care a condamnat ziare pentru că nu au șters comentarii care aduceau atingere drepturilor nepatrimoniale ale unor persoane. Mai multe explicații ne-a oferit, la Tîrgu Mureș, directorul de programe din cadrul Centrului de Jurnalism Independent (CJI), Cristina Lupu. Aceasta a susținut în colaborare cu Sindicatul Mediasind o prezentare despre ediția revizuită a Colecției de articole de lege referitoare la libertatea de exprimare – “Studii de caz despre jurisprudența instanțelor românești – ediția 2016”.

 

Citesc destul de des comentariile de pe site-ul Zi de Zi înainte de a fi moderate. Unele sunt de-a dreptul jignitoare pentru adresanți și chiar pentru noi pentru că cititorii anonimi se războiesc și cu noi atunci când nu își văd publicate comentariile pe pagina web. De multă vreme îmi tot spun că o să explic și de ce nu vă apar comentariile care conțin injurii, limbaj insultător, licențios, atacuri la persoană, sunt discriminatorii etc. sau de ce vă sunt șterse ulterior comentariile de această natură care sunt postate automat. Iar momentul s-a ivit atunci când jurnaliștii mureșeni s-au întâlnit la o discuție cu directorul de programe din cadrul Centrului de Jurnalism Independent (CJI), Cristina Lupu.
De ce moderăm comentariile? Unul dintre motive ar fi faptul că, deși internetul i se pare lumii un spațiu liber, nu poți scrie tot ce dorești pentru că riști o condamnare în instanță. “Există o hotărâre nouă, dată de o instanță românească, în care se precizează faptul că, dacă tu reproduci niște acuzații, nu te absolvă pe tine de răspundere pentru că poți să le reproduci, dar trebuie să faci demersuri rezonabile de verificare a acelei informații, să îți arăți buna credință până la urmă. Sunteți responsabili de conținutul tuturor lucrurilor care se găsesc la voi pe site, inclusiv comentariile, sunteți responsabili, legal, voi ca editori pentru conținutul comentariilor”, a precizat Cristina Lupu.
Concret, există un precedent în România, deoarece un ziar a fost condamnat pentru că nu a moderat un comentariu și nu l-a șters după ce a fost sesizat.
“Au fost spețe în care un ziar a fost condamnat pentru că nu a moderat un comentariu. Articolul era absolut benign, era vorba despre un soldat care a murit în Afganistan (…) La secțiunea comentarii a apărut un comentariu care îl făcea pe decedat mercenar, așa merită etc. Familia victimei s-a simțit lezată și a scris ziarului să scoată acel comentariu. (…) Ziarul nu s-a agitat foarte tare și a fost dat în judecată, abia atunci s-au speriat foarte tare și au spus hai să ne înțelegem”, ne-a povestit directorul de programe al CJI.
Ce s-a întâmplat în proces? Ziarul a pierdut două procese, pentru că nu a scos comentariul, și al doilea pentru că a dat IP-ul celui care a postat comentariul și a făcut-o, fără mandat. IP-ul este considerat date cu caracter personal.
Spațiu public este considerată și rețeaua socială Facebook, după cum a stabilit, de asemenea, instanța într-un proces împotriva directorului de cancelarie al ex-prefectului județului Mureş, Marius Pașcan. Concret, nici aici nu poți scrie ce ai chef pentru că te poți trezi, de asemenea, dat în judecată și să ți se solicite daune atunci când lezezi imaginea unei persoane sau alt drept nepatrimonial.

 

Ce nu e site-ul zi-de-zi.ro…

 

… nu e loc de înjurat. Iar dacă vă ștergem comentariile cu injurii, cu limbaj vulgar, indecent nu se cheamă că e cenzură. Libertatea de exprimare nu e absolută și merge până acolo unde nu încalci drepturile altor persoane la imagine, viață privată etc.
… nu e loc de discriminat. Potrivit Constituției și legislației, cetățenii sunt egali în drepturi indiferent de rasă, gen, naționalitate, vârstă etc. Așa că nu aveți dreptul să faceți aprecieri discriminatorii. Veți fi șterși.
… nu este loc de atacat murdar. Vă place sau nu vă place o persoană și considerați că puteți să scrieți orice la adăpostul anonim al postării, nu e chiar așa. Vom modera comentariul, oricât ne-ați înjura.
… nu este loc de spălat rufele în public. Cine cu cine și de ce, povestit murdar, nu ne interesează. Delete. Empty trash.
… nu este loc pentru spamuri. Site-ul e astfel construit încât ofertele de tot felul merg direct în spam. Munciți degeaba cum s-ar spune.
Orice comentariu de bun simț, argumentat, pertinent nu va fi cenzurat în schimb.
Ligia VORO
Foto: Cristina Lupu explică obligațiile proprietarilor de site-uri

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE