FOTO: Colaborare armonioasă Şcoală – Bibliotecă, la Iernut Iernut
  • admin
  • 0 comentarii
  • 577 Vizualizări

FOTO: Colaborare armonioasă Şcoală – Bibliotecă, la Iernut

1Motto: “Biblioteca este templul învățăturii, iar învățătura a eliberat mai mulți oameni decât toate războaiele din istorie.” (Carl Thomas Rowan)

“Un copil care citește, va fi un adult care gândește“ a fost motto-ul care m-a determinat să abordez, să studiez și mai ales să cercetez la modul cel mai profund și amănunțit acest subiect, pe cât de banal pe atât de vital procesului de învățământ .

Toată evoluția lumii moderne, toată informația, de cele mai multe ori eronată și foarte slabă în detalii, găsită in mediul virtual, toată dezvoltarea aceasta rapidă a tehnicii şi tehnologiei, accesul facil la internet şi comoditatea sau lejeritatea cu care pot fi accesate, au dus la o pierdere tot mai mare a interesului pentru carte, pentru citit, pentru studiul mai amănunțit și mai profund a unei informații, a unui subiect anume, a unei teme de casă, etc. Internetul a devenit tot mai accesibil pentru toate categoriile sociale, indiferent de condițiile materiale sau de trai. Acest lucru poate fi văzut ca un lucru benefic dintr-un anumit punct de vedere, dar trebuie utilizat și accesat ca un sprijin pentru diferite activități, ca o sursă alternativă, nu ca o sursă unică și principală, copiii trebuind să fie impulsionați și îndemnați să caute informațiile dorite în cărți de specialitate, cititul rămânând sursa de bază pentru studiul individual și școlar.

Internetul, duşmanul lecturii

Din păcate, accesul la internet, ușurința şi accesibilitatea la orice tip de informație din absolut orice domeniu de activitate și interes au încetinit şi aproape au stopat interesul pentru lecturarea unei cărți, pentru informația obținută prin citirea unui articol dintr-o revistă sau carte de specialitate. Din păcate, acest acces comod şi lejer la informații de orice gen pe internet au îndepărtat omul, adultul de carte, de interesul pentru studiu, pentru cititul propriu zis.

Putem spune că ne aflăm într-un impas real, un colaps al lecturii, al studiului individual, de aceea ar trebui luate măsuri serioase în legătură cu acest lucru. Având în vedere că un copil își însușește principalele deprinderi, obiceiuri, atitudini și pasiuni încă de la cea mai fragedă vârstă, consider că noi, învățătorii, educatorii și profesorii avem un rol vital și în același timp o datorie imensă în îndreptarea pașilor copiilor către rafturile unei biblioteci. Este datoria noastră să le insuflăm dragostea pentru carte, pentru citit și este datoria noastra să le facem cunoștință cu Harap Alb, cu Cenușăreasa, cu Alba ca Zăpada, etc., și în același timp să îi introducem în această minunată lume a poveștilor, a cărților, a cititului, în această lume minunată a cuvintelor.

Biblioteca, rol vital într-o şcoală

Cartea, care are un rol important în dezvoltarea noastră ca oameni şi ca element component al culturii unei naţiuni, face parte din acele bunuri a căror valoare se defineşte prin relaţia ei cu cititorii. Biblioteca are un rol foarte important într-o şcoală, chiar vital, pentru că reprezintă accesul elevilor la informaţie, la ştiinţă, şi la cultură.

Toate aceste lucruri reprezintă drepturile fundamentale şi de netăgăduit ale copilului, ale elevului, care împreună cu dreptul la educaţie sunt recunoscute peste tot în lume ca elemente cheie atât ale unei dezvoltări durabile şi sănătoase a umanităţii cât şi a progresului economic şi social.

O bibliotecă nu este un depozit inert, o cămară unde depozităm un maldăr de cărți și lucrări, o comoară îngheţată de valori nebănuite cuprinse sau expuse sistematic în rafturi, un templu babilonic care s-a înălţat de la unicatele manuscriselor antice, până la milioanele de exemplare din întreaga lume, pe care le numără acum orice mare instituţie similară din lume. O bibliotecă este un templu al lecturii, al discursului în tovărăşia celor mai de seamă spirite ale culturii universale, de la îndepărtata antichitate până la ultimii contemporani.

Se impune revitalizarea rolului bibliotecii, ca instrument important al dezvoltării frumoase și armonioase a copilului. Schimbările din domeniile economic şi social se reflectă în mare măsură şi la nivelul beneficiarilor serviciilor de lectură.

Elevii au nevoie de bibliotecă, pentru studiu, lectură, informare şi mai ales aceasta le oferă un sprijin pentru testările de la clasă şi pentru examenele ce îi aşteaptă. Lectura recreaţională și școlară este în descreştere printre tineri, iar noi ca îndrumători trebuie să îi ghidăm înspre studiul cărților și a lucrărilor de specialitate în funcţie de cerinţe, nevoi, dorinţe.

Pentru a lupta împotriva dezinteresului față de citit, am decis că stă în puterea mea să fac tot ce e omenește posibil pentru ca elevii să iubească cartea, să iubească lectura, să iubească cititul, să fie înfometați de dorința de a afla mai mult, de a ști mai mult, de a cunoaște mai mult, de a fi tot mai buni și mai bine informați. Cum puteam face altfel decât să le prezint într-un mod unic și liber minunata lume a cărții, a poveștilor nemuritoare, a năzdrăvăniilor lui Nică, a lumii feerice din basmele lui Ispirescu, a veselei și amuzantei opere a lui Caragiale… etc?

Proiecte educaţionale

De aceea, alături de ei, având sprijinul familiei, al școlii, al bibliotecii școlii și al bibliotecii orașului, a unor asociații internaționale şi a unor fundații non-profit, în parteneriat cu Muzeul Județean Mureș și Teatrul Național Târgu-Mureș, ne-am implicat într-o mulțime de activități, proiecte, serbări școlare, acțiuni de repopulare cu cărți pentru biblioteca orașului, piese de teatru prin care am transpus în scenă în fața publicului minunatele povești nemuritoare lăsate ca patrimoniu cultural de marii scriitori,dramaturgi și poeți ai țării. Proiectele s-au desfășurat pe parcursul anului școlar 2014-2015 și continuă și anul acesta școlar.

Aceste proiecte educaționale și de parteneriat s-au materializat în vizite cu rol de informare și prezentare a instituției bibliotecii, deschiderea de fișe de cititor ai bibliotecii școlii; participarea activă la activitatea organizată de Biblioteca Orășenească Iernut – “Barbu Ştefănescu Delavrancea și eroii poveștilor lui“; participarea la expoziția de carte inchinată scriitorului Ion Creangă – care a cuprins toate volumele autorului existente în bibliotecă, expoziție urmata de un concurs interactiv de jocuri pentru recunoașterea personajelor și a operelor autorului; participarea la proiectul “Dăruiești și citești“ – care a constat în organizarea de activități și spectacole cu rol cultural-educativ și mai ales, punctul principal fiind colectarea și donarea de cărți pentru Biblioteca Orășenească Iernut; vizionarea de filme documentare și bibliografice, a unor filme și piese de teatru dupa cele mai cunoscute opere ale literaturii române; participarea la concursul județean de recitări “Fascinația copilăriei” unde ne-am calificat la faza județeană, luând locul întâi; participarea activă la proiectul “Târgul de iarnă”, proiect în colaborare cu Asociația” Rază de soare”, proiect caritabil unde s-au strâns fonduri pentru diferite cazuri sociale și unde am participat cu piesa de teatru “Nașterea Domnului Iisus”.

Copiii s-au implicat în cel mai profund, mai activ, mai plăcut și minunat mod în acest slalom cultural făcut prin lumea magică a cărții, iar rezultatele nu s-au lăsat deloc așteptate, deoarece toate obiectivele propuse la început de drum s-au realizat într-o neașteptat de mare măsură, copiii fiind foarte interesați de citit, de împrumutatul de cărți de la bibiotecă, de stimularea altor copii și persoane pentru a citi și pentru a căuta cât mai des acea “clădire mare și albă”(cum a numit-o la început un elev) care oferă atâta hrană pentru minte, suflet și gând, cât și pentru o creștere armonioasă, frumoasă și sănătoasă a viitorului adult de mâine.

Prof. Carmen CĂRBUREAN

Şcoala Gimnazială Iernut

[zizigallery id=1897]

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE