Centru regional în patologia cancerului mamar, în pregătire Recomandări zi de zi
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 155 Vizualizări

Centru regional în patologia cancerului mamar, în pregătire

centruLa Târgu-Mureș, ar putea funcționa în viitorul foarte apropiat un Centru regional de diagnostic și tratament în patologia cancerului mamar. Anunțul a fost făcut vineri, 19 februarie, într-o conferință de presă, de către managerul Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, dr. Dan Sîmpălean, care a declarat că s-au făcut deja demersuri la Ministerul Sănătății, astfel că centrul urmează a fi înființat din punct de vedere juridic, după care într-o structură independentă aparținând SCJ Mureș.

Managerul SCJ Mureș a precizat că se dorește achiziționarea de aparatură medicală specifică cu fonduri de la Ministerul Sănătății. Dacă Ministerul nu va aloca banii necesari, atunci echipamentele medicale se vor cumpăra din fonduri proprii spitalului, de la Consiliul Județean Mureș sau din donații. „Am discutat cu Comitetul Director și dorim diversificarea investigațiilor medicale, să aducem analize și tipuri noi de investigații. Avem în vederea înființarea unui Centru Regional de Toxicologie, care să funcționeze la Târgu-Mureș. Am făcut demersurile și probabil știți și de la domnul dr. Horațiu Moldovan că sunt discuții de anul trecut. Avem o echipă de medici cu care eu mă laud și dorim să înființăm un Centru de diagnostic și tratament în patologia cancerului mamar. Am pus totul pe hârtie, le-am trimis către Ministerul Sănătății pentru a înființa prima dată din punct de vedere juridic – acesta este cel mai important. Ulterior, urmează să achiziționăm aparatură medicală. Avem o listă cu ce trebuie. Fondurile vor fi de la Minister. Dacă nu, din surse proprii sau unde găsim finanțare. Eu am în vedere colaborări cu cât mai multe instituții sau fundații și la ora actuală lucrăm cu foarte multe fundații care ne sprijină cu donații. Consiliul Județean ne ajută cu tot ce avem nevoie. Cât despre Minister, am înțeles că este foarte deschis la investit”, a afirmat dr. Dan Sîmpălean.

Structură independentă, cu cel puțin șase paturi
În România, cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer ginecologic, anual înregistrându-se peste 3.000 de decese ca urmare a diagnosticării tardive şi a complicaţiilor survenite. Potrivit statisticilor naţionale, avem de ce ne îngrijora, deoarece una din opt femei a făcut sau va face la un moment dat în viaţă cancer mamar. Aceleaşi statistici mai arată şi că, în ciuda faptului că la noi în ţară incidenţa bolii este scăzută faţă de alte state dezvoltate, rata mortalităţii este cu mult mai crescută. De aceea, este nevoie de o structură indepedentă, cu 6 – 8 paturi, mamograf și diagnostic rapid. „Dorim ca acest centru să fie indepedent de structura pe care o avem acum, să funcționeze tot în cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, dar cu compartiment separat, cu 6 – 8 paturi și tot ce înseamnă aparatură, cu achiziție de mamograf și cu diagnostic rapid, căci acest lucru este important”, a mai spus dr. Dan Sîmpălean.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE