Home / Agricultura / Proceduri simplificate pentru subvenţiile de la APIA

Proceduri simplificate pentru subvenţiile de la APIA

Distribuie

111Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Mureş s-a întâlnit marţi, 1 martie, în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureş, cu aproximativ 100 de fermieri din zona municipiilor Reghin şi Sighişoara. Scopul principal al întâlnirii a fost informarea fermierilor despre noutăţile aferente campaniei de depunere a cererilor unice pentru anul 2016, precum şi despre schemele de plată care pot fi accesate conform legislaţiei în vigoare.

Sprijin din partea Prefecturii

Gazda fermierilor şi a reprezentanţilor APIA Mureş a fost Ligia Marian, consilier pe probleme de afaceri europene în cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş. „Faptul că dumneavoastră sunteţi fermierii cei mari şi deţineţi suprafeţe de 45% din totalul terenului agricol al judeţului Mureş înseamnă foarte mult, atât în ceea ce priveşte modul în care dumneavoastră veţi lucra pentru a obţine aceste finanţări de la APIA, cât şi sprijinul pe care îl daţi judeţului Mureş în dezvoltare”, a afirmat Ligia Marin, care a subliniat improtanţa noilor norme legislative care reduc birocraţia în ceea ce priveşte documentele depuse pentru obţinerea de finanţări din partea APIA.

112

Măsuri de reducere a birocraţiei

Directorul executiv al APIA Mureş, Ovidiu Săvâşcă, a făcut o scurtă trecere în revistă a principalelor măsuri de debirocratizare a procedurilor care ţin de depunerea dosarelor pentru obţinerea cererii unice de plată. „Începând cu anul 2016, legislaţia naţională a fost uşor modificată, în speţă Ordinul 619, „Ordinul subvenţiilor” cum mai este cunoscut, simplu, de către dumneavoastră, în sensul de simplificare a tot ceea ce înseamnă documente, adeverinţe, tot ce înseamnă dosarul de depunere pentru obţinerea cererii unice de plată. Astfel, aş aminti din măsurile de simplificare cea mai importantă pe care o consider, respectiv prezenţa la dosar doar a adeverinţei de la Primărie cu datele din Registrul Agricol. Aşa cum ştim din anii trecuţi, pe lângă adeverinţa cu datele din Registrul Agricol era obligatorie acea anexă 1 – indice 1, cu tabelul centralizator în care erau înşirate contractele de arendă, aveam acea declaraţie dată în faţa secretarului unităţii administrativ-teritoriale sau a notarului în situaţia în care dumneavoastră nu aveaţi titlurile de proprietate, aveam acea adeverinţă eliberată de asociaţii a crescătorilor de animale, care a fost eliminată. În perspectivă, se vorbeşte de modificarea din nou a Ordinului 619 şi se va elimina şi adeverinţa de la medicul veterinar pentru cei care aveţi solicitări şi pentru sectorul zootehnic. Toate aceste modificări concură să zic aşa la o flexibilizare în accesarea fondurilor pe care le solicitaţi de la APIA”, a menţionat Ovidiu Săvâşcă.

Un alt element de noutate foarte important amintit de directorul executiv al APIA Mureş va intra în vigoare la data de 15 mai 2016 şi se referă la controalele preliminare care au rolul de a elimina sancţiunile, astfel încât eventualele neconcordanţe sau nereguli vor putea fi clarificate înainte de autorizarea cererii. „Regulamentul 2333 european din 2015 prevede posibilitatea corectării cererilor de plată după depunere. Aveţi un termen de 35 de zile, până în data de 20 iunie, aplicaţia APIA face controlul administrativ al cererii şi avem tot ce înseamnă neconformităţi care se pot clarifica în urma notificării pe care o va face APIA cu privire la ce înseamnă suprapuneri şi alte probleme”, a punctat Ovidiu Săvâşcă.

Scheme de plăţi disponibile în 2016

Informaţii utile despre procedurile tehnice de solicitare a subvenţiilor APIA pentru campania 2016 au fost prezentate de Angelica Meşter, şef Serviciu Autorizare Plăţi din cadrul APIA Mureş. „Ne-am dorit să punem accent foarte mare pe aplicaţia IPA online, prin simplificările documentaţiei adusă la cererea unică. De fapt, aceasta se şi urmăreşte, ca accentul să se pună pe identificarea parcelelor agricole, să fie de fapt în conformitate cu realitatea”, a afirmat Angelica Meşter, care a prezentat şi legislaţia europeană şi naţională din acest domeniu.

Potrivit şefei Serviciului Autorizare Plăţi din cadrul APIA Mureş, schemele de plăţi care pot fi solicitate de către fermieri sunt: schema de plată unică pe suprafaţă plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice, pentru climă şi mediu, schema pentru tinerii fermieri, schema cu sprijin cuplat atât în sectorul vegetal şi zootehnic, schema simplificată pentru micii fermieri. „Aceste scheme de plăţi directe sunt finanţate din fonduri FEGA, europene, din fonduri de garantare în agricultură. Schemele de plăţi care se alocă din bugetul naţional sunt ajutoarele naţionale tranzitorii atât în sectorul vegetal cât şi în sectorul zootehnic. De asemenea, mai avem şi măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole prevăzute de PNDR 2014-2012, cu următoarele măsuri delegate: Măsura 10 – agromediu şi climă, care e practic o continuare a Măsurii 214, mai este Măsura 11 – agricultură ecologică şi Măsura 13 – plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, Măsura 214 în cazul angajamentelor de agromediu aflate în desfăşurare conform vechiului PNDR pentru care nu s-a aplicat în 2015 clauza de revizuire”, a menţionat Angelica Meşter.

Următoarea întâlnire pe tema subvenţiilor APIA va avea loc miercuri, 2 martie, tot în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureş, invitaţi fiind fermierii din zona de câmpie a judeţului Mureş.

 

De asemenea, verificati

Ministrul Agriculturii din Ungaria, vizită în județul Mureș

Distribuie Primarul orașului Sovata, Fülöp László Zsolt, a decis, în urmă cu câteva zile, lucrările Forumului consultativ …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.