Primarul comunei Bahnea, mazilit de prefect Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1652 Vizualizări

Primarul comunei Bahnea, mazilit de prefect

111Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a semnat marţi, 1 martie, Ordinul nr. 66/2016, de constatare a încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al comunei Bahnea, al lui Ioan Jors.

Condamnare în instanţă, în octombrie 2013

Decizia este explicată de prefect, prin intermediul unui comunicat de presă remis miercuri, 2 martie. „Potrivit referatului justificativ care a stat la baza emiterii Ordinului amintit, potrivit prevederilor articolului 15 alineat (2) litera ”e” și articolului 16 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în caz de condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate. În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului, iar „ordinul va avea la bază un referat semnat de secretarul comunei sau al oraşului, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului”. Prin Sentința penală nr. 42/4 octombrie 2013 pronunţată de Curtea de Apel Târgu-Mureş în dosarul nr. 567/43/2012, domnul Jors Ioan a fost condamnat la pedeapsa de doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de articolul 253 ind. 1 Cod penal, conflict de interese, acestuia fiindu-i interzise, cu titlu de pedeapsă accesorie, pe durata executării pedepsei principale drepturile prevăzute de articolul 64 litera a, teza a II-a, b Cod penal şi anume: a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; b) dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. S-a aplicat inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii pe timp de zece ani a drepturilor prevăzute de articolul 64 litera a teza a II-a, b Cod penal, şi anume: a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; b) dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. În baza articolului 86 ind. 1, 86 ind. 2 şi articolului 71 alineat 5 Cod penal s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale şi a celei accesorii pe durata unui termen de încercare de cinci ani, urmând ca pedeapsa complementară să se execute numai în cazul anulării sau revocării suspendării”, se arată în comunicatul de presă remis de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş.

Sentinţa definitivă, dată în iunie 2014

În acelaşi document, găsim şi o explicaţie la întrebarea de ce au trecut aproximativ 20 de luni între respingerea recursurilor formulate împotriva sentinţei, în iunie 2014, şi emiterea ordinului de prefect de încetare a mandatului de primar al comunei Bahnea, în martie 2016. „Ca urmare a rămânerii definitive a Sentinței penale nr. 42/4 octombrie 2013 a Curţii de Apel Târgu-Mureş, Instituția Prefectului – Județul Mureș i-a solicitat secretarului comunei Bahnea întocmirea şi înaintarea referatului prevăzut de articolul 16 alineatul (2) din Legea nr. 393/2004 cu modificările şi completările ulterioare, prin adresa nr. 8395/6 octombrie 2014. Secretarul comunei Bahnea, domnul Dudilă Augustin, a înaintat însă un răspuns, înregistrat la Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş sub numărul 3737/3 noiembrie 2014, în care apreciază că „…legiuitorul nu a intenționat să dispună încetarea mandatului de primar în cazul în care acesta a fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii cu suspendarea condiționată” și că „textul legal invocat nu se aplică în cazul primarului condamnat la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării acesteia”. Instituția Prefectului – Județul Mureș a revenit cu mai multe cereri către secretarul comunei Bahnea, care, însă, a refuzat să transmită referatul amintit, iar la unele nu a răspuns”, se menţionează în comunicat.

„Ping-pong” cu secretarul comunei Bahnea

„Telenovela” a continuat cu un nou episod, datat 19 noiembrie 2014, dată la care Instituţia Prefectului – Județul Mureș a procedat la sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târnăveni cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de articolul 297 alineatul 1 din Codul penal, de către Dudilă Augustin, la sesizarea DNA – în data de 31 martie 2015) şi a instanţei de judecată – în data de 6 mai 2015). „Parchetul de pe lângă Judecătoria Târnăveni a dispus, printr-o ordonanţă din data de 21 aprilie 2015, pronunţată în dosarul nr. 1032/P/2014, neînceperea urmăririi penale împotriva numitului Dudilă Augustin, deoarece, în aprecierea organului de urmărire penală, fapta de abuz în serviciu nu există. În ordonanţa de clasare, organul de cercetare penală a apreciat că „referatul semnat de secretarul comunei” cerut de articolul 16 alineat 2 din Legea 393/2004 „are un caracter formal, informativ, nefiind esenţial conţinutul acestuia”, iar „condiţia esenţială (…) pentru încetarea de drept a mandatului primarului o constituie existenţa unei condamnări definitive la o pedeapsă privativă de libertate a primarului, respectiv închisoarea, indiferent de modalitatea de individualizare judiciară a executării acesteia”, se mai precizează în document.

Referatul buclucaş

A urmat o nouă sesizare adresată de prefectul judeţului Mureş, de data aceasta către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu-Mureș, împotriva numitului Augustin Dudilă, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de articolul 297 alineatul 1 din Codul penal, care a fost redirecţionată către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târnăveni, fiind conexată cu plângerea precedentă depusă la această instituţie şi soluţionată împreună cu aceasta. „Instituţia Prefectului – Județul Mureș a formulat şi o acţiune în instanţă, având ca obiect „obligaţia de a face”, prin care a solicitat obligarea secretarului comunei Bahnea, Dudilă Augustin, la întocmirea şi înaintarea referatului conform prevederilor articolului 16 alineatul (2) din Legea nr. 393/2004, cât şi să răspundă la adresa 4108/30 martie 2015. Acțiunea civilă a format obiectul dosarului nr. 1106/102/2005, în care Tribunalul Mureş s-a pronunțat prin Sentința nr. 1035/2 octombrie 2015 în sensul respingerii cererii de chemare în judecată, ca inadmisiblă. Împotriva acestei sentințe a fost promovată de către Instituţia Prefectului – Județul Mureș calea de atac a recursului, care însă a fost respins în 24 februarie 2016 de Curtea de Apel Târgu-Mureș, prin sentinţă defnitivă. Având în vedere rezoluţiile Parchetelor şi hotărârile instanţelor de judecată sesizate, ca urmare a epuizării tuturor căilor legale de acţiune în legătură cu obligarea secretarului comunei Bahnea de a întocmi referatul prevăzut de lege, prefectul județului Mureș a decis emiterea Ordinului 66/2016, de constatare a încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al comunei Bahnea, al domnului Jors Ioan”, se arat în documentul transmis presei de Instituţia Prefectului Judeţul Mureş.

Ioan Jors, no comment

Contactat de cotidianul Zi de Zi pentru a-şi exprima un punct de vedere vis a vis de speţă, primarul comunei Bahnea, Ioan Jors, s-a rezumat să spună, sec, “Nu comentez Ordinul Prefecturii”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE