Home / Administratie / Soluție pentru criza locuințelor: execuția de mansarde

Soluție pentru criza locuințelor: execuția de mansarde

Distribuie

Foto 1 CL_site

Consilierii locali au aprobat, în ultima ședință, indicatorii tehnico-economici şi documentaţia tehnică referitoare la mansardarea a cinci blocuri de locuințe din cartierele Unirii și 22 Decembrie 1989, respectiv cei pentru reabilitarea termică a șase blocuri de locuințe. În urma mansardării ar urma să fie construite 28 de apartamente cu 2 camere, destinate pentru o parte din familiile ce au depus solicitări la Primăria Tîrgu Mureș pentru locuințe. Anul trecut, aleșii au aprobat alte obiective de investiții similare.

Proiectul a fost supus aprobării având ca motivație, printre altele, încurajarea implementării programului de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe conform cerințelor europene de a eficientiza energetic clădirile și a reduce, implicit, consumul de energie din resurse primare, care se epuizează, respectiv generează, prin utilizarea lor, emisii de CO2 și contribuite preponderent la fenomenul alarmant de încălzire globală. Concret, autoritatea locală cofinanțează din bugetul local, pentru asociațiile de proprietari care nu dispun de sumele necesare, cota aferentă acestora pentru blocurile ce sunt cuprinse în Programul național de reabilitare termică, iar, în schimb, municipalitatea primește dreptul de a mansarda respectivele blocuri.

 

Care sunt obiectivele de investiții?

 

Primul bloc de locuințe vizat este cel situat pe Bulevardul 22 Decembrie 1989 nr. 16. Aici ar urma să fie realizate opt apartamente cu 2 camere și dependințe, cu o suprafață utilă totală de 338,64 mp. Valoarea totală netă a investiției, inclusiv TVA, este de 1.383.214 de lei.
Al doilea obiectiv de investiții sunt blocurile de locuințe de pe strada Ștefan Cicio-Pop nr. 25-27, din cartierul Unirii. Acolo vor fi construite 6 apartamente cu 2 camere și dependințe, ce vor totaliza o suprafață de 303,36 de mp. Valoarea netă a investiției este estimată la 1,239 de milioane de lei.
Pentru mansardare sunt propuse și alte blocuri de locuințe de pe Cicio-Pop, și anume cele de la numerele 21-23. Numărul de apartamente, suprafața utilă și valoarea netă sunt aceleași ca la cel de-al doilea obiectiv de investiții.
Cel de-al patrulea obiectiv este blocul de locuințe de pe strada Păcii nr. 72 din cartierul 22 Decembrie 1989. Propunerea acolo este de a fi realizate 4 apartamente cu 2 camere şi dependinţe, cu o suprafaţa utilă totală de 200,43 mp. Valoarea estimată netă a investiției este de 804.999 de lei.
Ultimul bloc care va fi mansardat este cel situat pe Aleea Tâmplarilor nr. 7, de asemenea în cartierul 22 Decembrie 1989. Acolo vor fi executate 4 apartamente cu 2 camere și dependințe, ce vor ocupa o suprafață de 200,16 mp. Investiția este estimată la 804.336 de lei.
Toate obiectivele de investiții au termen de realizare de 6 luni.

 

Finanțarea rămâne, însă pe hold

 

În 2015, în vară, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 163, aleșii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici şi documentaţia tehnică pentru proiectul “Mansardarea a 5 blocuri de locuinţe din Aleea Constructorilor nr. 7 -9, Făget nr. 24-26, Secuilor Martiri nr. 10-12, Secuilor Martiri nr. 3 A şi Făget nr. 16-18 din Tîrgu Mureş”. Suma necesară pentru realizarea acestor investiții se cifra la aproape 9 milioane de lei.
În acest an, deși au fost întocmite documentațiile necesare pentru organizarea achiziției publice de lucrări, obiectivul de investiții de pe Aleea Constructorilor nr. 7-9 a fost pus pe hold, potrivit rectificării bugetare din luna februarie. Vorbim de o sumă de 1,228 de milioane de lei. Explicația dată de către reprezentanții primăriei este că acesta nu are toate actele necesare solicitate de ISU. În schimb, obiectivul de investiții de pe strada Secuilor Martiri nr. 10-12 va beneficia de o sumă mai mare decât cea înscrisă în hotărârea de anul trecut, cu 350.000 de lei, de la 4,097 de milioane de lei la 4,442 de milioane de lei.
Tot la rectificarea bugetară, suma necesară pentru primul obiectiv de investiții din această nouă tranșă – Mansardare bloc din Bulevardul 22 Decembrie 1989 nr. 16 – a fost suplimentată cu 250.000 de lei, însă bugetul nu a atins încă valoarea totală netă estimată a investiției. Toate mansardările vor fi realizate din credit de angajament.

 

6 blocuri reabilitate termic

 

Tot în ultima ședință, aleșii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru şase obiective de investiții ce vor intra în reabilitare termincă, mai precis pentru „Lucrări de creştere a eficienţei energetice la 6 blocuri de locuinţe din Târgu-Mureş prin POR 2014-2020, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiţii 3.1, Operaţiunea A – Clădiri rezidenţiale”.
Blocurile vizate sunt cele de pe strada Tușnad 2 – valoare totală – 894.709 de lei, strada Piața Gării nr. A 1 – 863.151 de lei, strada Măgurei nr. 16, 18, 20, 22 și 24 – 1,394 de milioane de lei, strada Gh. Doja nr. 60 + Piața Gării nr. 5 A B C – 2,254 milioane de lei, Strada Cernavodă nr. 5 și strada Transilvaniei nr. 29 – 733 de mii de lei, respectiv de pe strada Mimozelor nr. 2 – 842 de mii de lei.
Ratele de co-finanţare aplicabile pentru cheltuielile eligibile sunt: 60% din cheltuielile eligibile ale proiectelor – Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat, iar 40% din cheltuielile eligibile ale proiectelor – autoritatea publică locală şi asociaţia de proprietari.
Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.