Home / Sanatate / Inimă nouă pentru un adolescent de 16 ani. Al treilea transplant cardiac în acest an, la Institutul Inimii

Inimă nouă pentru un adolescent de 16 ani. Al treilea transplant cardiac în acest an, la Institutul Inimii

Distribuie

h suciuUn adolescent în vârstă de 16 ani din Craiova a primit sâmbătă, 5 martie, o inimă nouă, în urma unui transplant cardiac realizat la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș de către o echipă de medici condusă de profesorul Horațiu Suciu. Este al treilea transplant efectuat la Institutul Inimii în acest an, iar medicii susțin că intervențiile la grupa de vârstă pediatrică sunt mai rare deoarece și donarea este mai problematică.

Pacientul se afla în evidența clinicii de mai bine de doi ani cu diagnostic de cardiomiopatie restrictivă, afecțiune care determină insuficienţă cardiacă şi o afectare severă a calităţii vieţii. „Este o afectare a muşchiului inimii, unde există o hipertrofie exagerată a muşchiului inimii care practic nu mai lasă cavitate care să pompeze. Inima nu poate susţine debitul cardiac pentru că nu poate să se umple cu sângele respectiv. Această afecţiune determină insuficienţă cardiacă şi o afectare severă a calităţii vieţii, care duce la internări repetate şi apoi la deces. Ultima internare a fost de durată şi acest cord a venit ca o salvare în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat dr. Horațiu Suciu.
O echipă condusă de dr. Cosmin Opriș s-a deplasat la Iași pentru a preleva cordul de la un adolescent în vârstă de 15 ani care a decedat în urma unui accident rutier. „Am început anul 2016 cu un avânt care ne dă speranţe, astăzi am făcut al treilea transplant cardiac din acesta an şi suntem foarte bucuroşi nu numai pentru că am mai avut o intervenţie deosebită, ci prin această intervenţie am mai dat o şansă unui copil de 16 ani şi implicit familiei la o viaţă mai bună calitativ şi, evident, mult mai lungă. Fiind vorba despre un pacient cu insuficienţă cardiacă cu internări repetate în serviciul de cardiologie pediatrică, a cărui evoluţie era nefavorabilă în mod evident. Din fericire, a apărut un cord disponibil, cordul a fost prelevat în cursul nopţii şi dimineţii de către o echipă din clinica noastră, care s-a deplasat la Iaşi pentru a preleva cordul, o echipă condusă de dr. Opriş Cosmin şi care a reuşit să ne ofere un cord foarte bun, pe care l-am implantat şi operaţia a decurs fără probleme”, a precizat dr. Horațiu Suciu.

Medicii sunt mulțumiți de rezultat și speră la o evoluție foarte bună a pacientului. „Suntem mulţumiţi atât de rezultat, cât şi de faptul că am putut să operăm un copil, intervenţiile acestea la grupa de vârstă pediatrică sunt mult mai rare, pentru că şi donarea este mai problematică în acest situaţii, dar ne bucurăm pentru copil, pentru familia lui. Doresc să duc mulţumiri familiei care deşi a avut o pierdere a înţeles că prin acest gest deosebit au putut salva viaţa altui copil. Le mulţumesc şi colegilor din Iaşi care au coordonat activitatea de prelevare, SMURD care a facilitat transportul cordului până la Târgu-Mureş şi întregii echipe pe care am condus-o în cursul intervenţiei de astăzi”, a mai spus medicul Horațiu Suciu.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.