La Curtea de Apel a scăzut volumul de activitate şi a crescut calitatea Justitie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 259 Vizualizări

La Curtea de Apel a scăzut volumul de activitate şi a crescut calitatea

Florin Dima_site

Conducerea Curţii de Apel Tîrgu Mureş şi-a prezentat marţi, în şedinţa Adunării Generale a judecătorilor, bilanţul activităţii pe anul 2015. Bila albă a activităţii este scăderea volumului de dosare şi a presiunii per magistrat ce au antrenat o creştere a calităţii actului de justiţie. Bilele negre rămân întârzierea demarării lucrărilor de investiţii la instanţa târgumureşeană, lipsa dotărilor tehnice sau personalul auxiliar insuficient. La şedinţa de bilanţ au participat şi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii – Horaţius Dumbravă, Adrian Bordea şi Alexandru Şerban.

 

Volumul de activitate la Curtea de Apel (CA) Tîrgu Mureş a scăzut cu 20 % în anul 2015. “Anul 2015 a fost un an bun pentru noi, în primul rând pentru că volumul de activitate a scăzut, astfel că de la 103.000 de dosare am ajuns doar la 84.000 de dosare. Odată cu scăderea volumului de dosare a scăzut şi presiunea exercitată asupra instanţelor de judecată, ceea ce a făcut ca indicatorii de calitate să crească, a scăzut durata de soluţionare a cauzelor, a scăzut numărul de hotărâri redactate peste termenul legal. Pe de altă parte, indicatorii de eficienţă au arătat că la nivelul Curţii de Apel Tîrgu Mureş, instanţele au fost eficiente”, a prezentat, succint, judecătorul Florin Dima, preşedintele Curţii de Apel Tîrgu Mureş, date din bilanţul anului trecut.
Stocul de dosare rămase din anul precedent a scăzut, de asemenea, cu 17 %, de la 1553 la 1293 de dosare.
Preşedintele CA a mai subliniat că în 2015 a scăzut durata de soluţionare a unui dosar, care a coborât de la 4 luni la 3 luni şi jumătate.

 

În aşteptarea sediilor

 

Problemele care au rămas încă nesoluţionate la nivelul Curţii de Apel Tîrgu Mureş sunt cele legate de sediile instanţelor. “Cea mai mare investiţie pe care am deschis-o la nivelul Curţii de Apel este în Tîrgu Mureş, cele două sedii de pe strada Justiţiei şi de pe strada Bolyai. Am început demersurile în 2011 şi încă suntem la faza studiilor de fezabilitate. E adevărat că în 2015 s-a deschis o nouă cale de finanţare a acestor lucrări, Ministerul Lucrărilor Publice a preluat realizarea reparaţiei capitale şi extinderea acestor sedii, din păcate nu s-a putut trece la etapa proiectării şi execuţiei. Sperăm ca, în 2016, proiectarea şi începerea lucrării să se realizeze”, a arătat magistratul.
În afară de obiectivul de investiţie din Tîrgu Mureş, sediul Judecătoriei din Luduş se află într-o stare foarte proastă, iar Ministerul Justiţiei nu a găsit încă fondurile necesare pentru un nou sediu, în timp ce imobilul care a găzduit instanţa din Reghin a fost retrocedat, iar momentan activitatea acesteia se desfăşoară într-o clădire închiriată.
La instanţele care sunt într-o stare fizică bună sunt neajunsuri legate de dotări. “Pentru aceste sedii avem, de exemplu, probleme legate de dotarea cu mobilierul necesar desfăşurării activităţii. La Sighişoara, cred că găsiţi birouri din perioada interbelică sau chiar de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial. (…) Suma nu cred că depăşeşte nici 5 % din totalul investiţiilor pe care le-a făcut Ministerul Justiţiei în modernizarea sediului. Din păcate, acolo este o problemă de natură legislativă, Ministerul Finanţelor nu permite alocarea unor sume de bani pentru mobilier decât pentru sedii noi”, a precizat judecătorul Florin Dima.
Toate instanţele se confruntă cu probleme ce privesc dotarea tehnică a acestora cu calculatoare. Nici resursa umană nu este suficientă. “Am constatat că presiunea exercitată asupra personalului auxiliar a crescut, volumul de activitate, complexitatea activităţii pe care aceştia o exercită este din ce în ce mai mare”, a precizat judecătorul Florin Dima, preşedintele Curţii de Apel Tîrgu Mureş.
În viitor, a mai spus şeful instanţei târgumureşene, printre obiectivele pe care şi le-a propus sunt creşterea eficienţei activităţii instanţei de judecată şi realizarea unui act de justiţie cât mai performant.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE