Sărbători religioase 13 martie Timp liber
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 121 Vizualizări

Sărbători religioase 13 martie

imageResize

Ortodoxe
Aducerea moaștelor Sf. Ier. Nichifor, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mc. Hristina din Persia

Greco-catolice
Aducerea moaștelor sf. aep. Nichifor

Romano-catolice
Sf. Sabin, m.

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor, patriarhul Constantinopolului, se pomenește în calendarul creștin ortodox la 13 martie.

Potrivit Agerpres, în timpul iconoclasmului, un curent eretic care a impus distrugerea icoanelor, Sfântul Nichifor, patriarh al Constantinopolului, a fost izgonit din scaunul său, în insula Proconis, pentru cinstirea icoanelor, în vremea împăratului Leon Armeanul (813-830). Aici a murit după cincisprezece ani de exil, în anul 828, și a fost îngropat în biserica Sfântului Teodor, din acea insulă, biserică zidită de el.

După moartea împăraților iconoclaști, împărăteasa Teodora, soția împăratului Teofil (829-842), și patriarhul Constantinopolului Metodie au readus cinstirea Sfintelor icoane. În anul 842, Sfânta Teodora împărăteasa și fiul ei Mihail, după sfatul patriarhului au hotărât să aducă în cetatea de scaun moaștele Sfântului Nichifor.

Drept aceea, patriarhul Metodie, împreună cu un mare sobor de arhierei a mers în insula Proconis, unde au aflat moaștele Sfântului Nichifor. Le-au așezat într-o raclă nouă și, purtându-le în alai sărbătoresc, le-au adus până la Constantinopol. Au luat, apoi, sfânta raclă și au dus-o, mai întâi, în catedrala Sfânta Sofia, apoi, a doua zi a fost dusă în biserica Sfinților Apostoli, unde a fost depusă, stabilindu-se în această zi prăznuirea sărbătorii în Sinaxar.

https://www.google.ro/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE