Prelecțiuni cu profesorul Valerius M. Ciucă Social
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 741 Vizualizări

Prelecțiuni cu profesorul Valerius M. Ciucă

DSC_8435

Universitatea Petru Maior Tîrgu-Mureș în parteneriat cu Asociația română de drept și afaceri europene a organizat în Aula Magna, în ziua de 11 martie, prelecțiuni de către profesorul universitar doctor Valerius M. Ciucă,” Forma primară a umanismului juridic european. „Revizitand” opus-ul lui Tony Honoré, Ulpian Pioneer of Human Rights”. Organizatorul și moderatoul evenimentului a fost conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu.

”Este rezultatul unui studiu pe care îl întreprind pentru elaboarea celui de-al doilea volum de filosofie a dreptului European intitulat Euronomosofia. Pornind de la un extras din acest studiu și de la o recenzie pe seama unui mare romanist contemporan, profesorul Honore, am realizat o conexiune între starea de spirit a juriștilor care au creionat cel mai generos salt juridic din istoria  universală a Dreptului, Constitutio Antoniniana, prin care a fost recunoscută cetățenia romană tuturor locuitorilor din Imperiu, un fel de prefațare a declarației universale a drepturilor omului și o prefațare a spațiului Schengen. De la această prefațare ajung la ideea de susținere a spațiului Schengen, ca o idée forte pentru generațiile contemporane, protectoare pentru drepturile și libertățile noastre la dimensiunui europene. Suntem, într-un fel, într-o perfectă racordare la un spirit aparent trecut, care era foarte viguros. Conferința mea transmite ideea de vigoare a idealului care nu trebuie împiedicată de realități factuale, oricât ar fi, ele, aparent, de nedepășit” a precizat profesorul Valerius M. Ciucă.

Evenimentul a făcut parte din seria de manifestări înscrise în perioada 11-13 martie, când a avut loc tradiționalul concurs național de pledoarii juridice, organizat de studenți ai Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș, anul acesta fiind pentru prima oară organizat sub auspiciile ELSA Târgu-Mureș. Cu acest prilej, Senatul Universităţii „Petru Maior”, Departamentul de Drept și Administrație Publică al Universităţii „Petru Maior” și Cercul de drept Ius Iuventutis din cadrul Universităţii „Petru Maior”, a alăturat evenimentului, decernarea titlului de profesor Honoris Causa domnului profesor universitar doctor Daniel-Mihail Șandru, precum și prezentarea unei prelecțiuni de către profesorul universitar doctor Valerius M. Ciucă.

Valerius M. Ciucă (n.1960) este profesor dr.  la Facultatea de Drept a Universității “Al.I.Cuza” din Iași, professor asociat la ULCO, Lab.RII, Franța, profesor invitat la University of Ottawa, Canada, 2013, ex-judecător al Tribunalului Uniunii Europene, membru fondator al Fundației Academice ”Petre Andrei” din Iași, al Centrului ”Robertianum” de Drept Privat al Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, al Cercului de hermeneutică juridică ”Școala dreptului organic”, al Centrului de cercetări juridice ”Școala exegetică după metoda postglosatorilor”; fost bursier al Guvernului Franței,  al American Bar Association și al Jagellonian University din Cracovia, al Consiliului Europei și al Academiei de Drept European din Florența, al Institutului de Drept Internațional, pendinte de Georgetown University, Washington etc. pentru diverse stagii de cercetare; membru în diverse societăți academice, de cercetare și filantropice din România și din străinătate.  Este membru aderent al Asociației române de drept și afaceri europene – ARDAE. Discipol spiritual, prieten și colaborator al unor renumite personalități precum: judecătorul Mircea Hâncu, prof. dr. doc. Marțian Cotrău, profesor emeritus Jean Carbonnier, prof. dr. Petru P. Andrei și prof. dr. Gheorghe Scripcaru, asistent al profesorului emerit Mihai Vasile Jacotă, a participat la numeroase congrese, conferințe și reuniuni științifice în România și în străinătate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Onestitate , corectitudine, omenie … Sunt doar câteva atribute cel definesc pe dl profesor Valerius Ciuca. E un adevarat dascăl si un model pentru cei care astazi desfășuram profesii liberale. Am avut șansa sa ma număr printre studentele dlui, fiind chiar colega se grupa cu fiica dlui profesor, Cezara… Un suflet drag mie! L am admirat pentru caracterul dlui, pentru tactul didactic … Un om modest… Cu o privire pe cat de liniștitoare pe atât pătrunzătoare . La examen era singurul profesor care acorda nota in carnet „10 cum laude” ? Se dedica intru totul formarii studenților si celor ce mai tarziu ii devin Colegi. Cu aceasta ocazie, sincer scriu „Multumesc domn profesor ” pentru ca împreuna cu colegii Dvs de la UAIC Iasi ati contribuit la formarea mea , dar îndeosebi la umplerea tolbei cu amintiri !! Sa aveti sănătate si multe bucurii !!! Irina Stanciu ( Susanu ) .

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE