IN MEMORIAM: Asistentul SMURD Szabi Szász, misiune printre îngeri Reportaj
  • teodora.mindru
  • 1 comentarii
  • 1284 Vizualizări

IN MEMORIAM: Asistentul SMURD Szabi Szász, misiune printre îngeri

Cap_Szabi_edited

Pe platforma heliportului SMURD Tîrgu Mureş e o linişte adâncă precum noaptea care s-a aşternut peste oraş. Câteva sute de colegi ai lui Szász Szabolcs Robert, tânărul de 33 de ani a cărui inimă a încetat să mai bată vineri seara, au venit sâmbătă să îşi ia rămas bun, să aprindă o lumânare care să îi lumineze calea în drumul său către îngeri şi să aducă alinare familiei acestuia. Salvatorii suferă mai mult în tăcere, şi aproape muţeşte şi-au arătat durerea pentru cel dispărut dintre ei şi compasiunea pentru familia îndoliată. Hajnal Vass, asistenta şefă a SMURD, a spus că medicii au făcut tot ce era omenește posibil pentru salvarea lui Szabi, însă din păcate pentru acesta, un copil altruist, energic, vesel, dedicat semenilor, cum l-a descris, nu s-a mai putut face nimic.

 

Spiritul deosebit al salvatorilor mureşeni, de unitate şi solidaritate în momente de cumpănă, s-a făcut, din nou remarcat, la o seară distanţă de o altă dată de martie de doliu pentru Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD). Câteva sute de medici, asistente, voluntari, pompieri, colegi și prieteni ai lui Szabi, tânărul asistent de la SMURD care și-a pierdut viaţa vineri seara, au fost alături de familia acestuia în prima seară în care memoria acestuia a fost cinstită. Sute de lumânări au luminat, sâmbătă, o seară răcoroasă de martie, pe platforma heliportului SMURD, sute de lumânări au fost purtate de către oamenii care l-au preţuit pe dreptunghiul pe care, de multe ori, colegul şi prietenul lor a aterizat sau s-a înălţat spre văzduh cu elicopterul care salvează vieţi. Au fost zeci de minute în care liniştea rugăciunii rostite în tăcere pentru sufletul tânărului dispărut s-a aşternut lângă hangar, întreruptă doar de hohote de plâns răzleţe. Cei care l-au stimat, apreciat şi iubit au construit din lumânări numele său şi l-au aplaudat îndelung într-un final de ceremonie in memoriam. Duminică seara, salvatorii de vieţi şi-au dat din nou întâlnire pe platforma heliportului pentru a se ruga pentru sufletul lui Szabi.

 

Inima prea mare a încetat să bată

 

5 Premiat la Gala SMURD 25

„Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!”. Aceasta este deviza Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) și după acest principiu se ghida în viață și Szász Robert Szabolcs.
La vârsta de 14 ani, Szabi, așa cum îi spuneau prietenii, era voluntar la SMURD Târgu-Mureș. A devenit, în timp, om de bază în echipă și pentru că și-a dorit și mai mult, Szabi a devenit medic combatant în zone de conflict. Periodic, tânărul lucra în Irak, dar niciodată n-a părăsit SMURD-ul mureșean. De 20 de ani, Szabi se dedica cu pasiune meseriei, una pe care o iubea. A salvat atâtea vieți omenești, a trecut printr-o mulțime de provocări și situații de urgență, a devenit un erou și un model pentru tineri și nu numai. Pe el, însă, n-au reușit să-l salveze medicii, deși au încercat din răsputeri. S-a stins mult prea devreme și a lăsat un gol imens în viețile și sufletele celor care l-au cunoscut. Lumea SMURD-ului mureșean este îndoliată. De vineri, pagina de Facebook a tânărului s-a umplut de sute de mesaje pline de durere și regrete.
„Am aflat cu mare tristețe faptul că am pierdut unul dintre cei mai dedicați oameni cu care am lucrat în SMURD Târgu-Mureș. Szabi a devenit voluntar la SMURD când avea doar 14 ani. A studiat și a devenit asistent medical rămânând alături de noi în continuare. În această seară, doar la vârsta de 33 ani, a suferit un stop cardiac și în pofida încercărilor colegilor din Târgu-Mureș de a-l salva, din păcate, Szabi ne-a părăsit! Nu am cuvinte să descriu ce simt și ce pierdere este plecarea lui dintre noi! Să-l odihnească Dumnezeu și condoleanțele mele familiei, prietenilor și colegilor lui. Sunt convins că el nu va fi uitat niciodată! Este trist când salvatorii nu pot fi salvați!”, a scris, pe Facebook, medicul Raed Arafat după ce a aflat că Szabi a plecat dintre noi.

 

„Szabi aducea printre noi spiritul viu de „new generation”

 

2 alaturi de romeo

Romeo Lupu, fost pilot SMURD, a mărturisit că a fost salvat de Szabi în anul 2006. În data de 23 decembrie, Romeo Lupu a plecat de la Târgu-Mureș spre Vatra Dornei, pentru a salva un băiat de 14 ani care căzuse dintr-un brad înalt. Ajuns în Pasul Tihuța, echipajul a fost derutat de ceața densă și a aterizat forțat, ca să evite un impact frontal cu un versant. Pilotul a suferit răni grave la glezne și a intrat în șoc hipotermic, dar Szabi i-a salvat viața. „În decembrie 2006, atunci când cerul a fost mai jos decât pământul, elicopterul SMURD-ului, decolat de la Târgu-Mureș către Vatra Dornei, al cărui comandant de echipaj eram, din cauza ceții, a intrat în coliziune cu versantul nordic al Vârfului Căsar din Munții Călimani, județul Bistrița Năsăud, la altitudinea de 1486 metri. Printre salvatorii avântați, în noapte, spre vârf de munte, ca să ne salveze, a fost și el, Kicsi Szabi. După șase ore de așteptare în zăpadă, cu fractură și luxație la glezna stângă, eram în șoc hipotermic. El a fost cel care m-a învelit cu o folie de protecție termică destinată arșilor. I-am văzut chipul concentrat deasupra mea, în lumina slabă, licărindă, a focului care ne ajutase să supraviețuim”, și-a amintit pilotul.
Romeo Lupu mai spune despre Szabi Szász că era dedicat, plin de energie și jovial. Nu ar fi crezut vreodată că ar putea vorbi despre tânărul cu zâmbet ștrengăresc și aer ușor american la trecut. „Cu un zâmbet ștrengăresc și mereu plin de energie, aducea printre noi spiritul viu de „new generation”, care binedispunea și înviora lungile zile de așteptare și încordarea misiunilor de zbor umanitar. În hangar, în elicopter sau în „baracă” (acea „Mecca” a medicinei de urgență românești, resuscitată de Raed), Kicsi Szabi emana un ușor aer de american pus pe șotii, dedicat, jovial și sigur pe el. Era unic și inimitabil! Niciodată n-aș fi crezut că aș putea vorbi despre el la timpul trecut, decât în poveștile de aerodrom ale unui pilot pensionar, spuse nepoților”, a transmis Romeo Lupu.

 

„Sunt răvășit de cumplita veste”

 

25 de ani de la înființarea celui mai dotat sistem de medicină de urgență din Europa, a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare din România, au fost sărbătoriți în data 25 septembrie, la Târgu-Mureș, printr-o expoziție tehnică a SMURD, o ceremonie impresionantă în centrul municipiului în cadrul căreia s-a predat drapelul de luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Mureş şi o defilare a forţelor SMURD. Pe lângă detaşamentele din fiecare judeţ al României, la sărbătoare au luat parte și pompierii din Scoţia, Franţa şi Republica Moldova. Ziua SMURD s-a încheiat în haine festive, la Gala SMURD 25 de ani, în cadrul căreia au fost premiaţi toţi cei care de-a lungul anilor au contribuit la dezvoltarea SMURD. Romeo Lupu își amintește că în acea zi, Szabi i-a spus că ar fi onorat să facă împreună o fotografie. Acum, fotografia rămâne o frumoasă amintire, la fel și experiențele de viață pe care le-au împărțit. „La aniversarea a 25 de ani de la înființarea SMURD, din toamna anului trecut, de la Palatul Culturii din Târgu-Mureș, elegant și cu o atitudine de condescendență și modestie patologice, a venit la mine și mi-a spus: „domnule Romeo, îmi acordați onoarea unei poze cu mine?”. Am făcut poza, dar niciodată nu-i voi putea acorda onoarea pe care o merită. Cu lacrimi nestăpânite în ochi și răvășit de cumplita veste, îți doresc, Kicsikem, să ne zâmbești așa cum tu ai zâmbit vieții, prea scurtă și nedreaptă cu tine”, a mai scris pilotul Romeo Rusu.

 

Durere nemărginită…

 

Cap_Szabi alta

 

Mesajele de adio curg necontenit pe pagina de Facebook a tânărului. Acestea exprimă o durere nemărginită și multe regrete. Szabi a plecat la îngeri mult prea devreme. Dumnezeu i-a pregătit o misiune alături de îngeri. De Sus, Szabi îi va veghea pe cei dragi lui și va rămâne veșnic viu și plin de viață în sufletele celor care l-au cunoscut.
„Prieten drag și mentor, te-ai implicat mereu în formarea noastră și ai fost un prieten de nădejde, mereu activ și vesel. Sper că acum ne veghezi și să fii mândru de noi. Sper că acum ești într-un loc mai bun. Acum, cuvintele nu-și mai au rostul și nimic nu mai are sens”, a transmis Cristina Cismaș.

„Adio, dragul meu prieten/tată/tutore! Nu te voi uita niciodată! Promit că am să îmi urmez visul și că am să te fac mândru! Dumnezeu să te odihnească alături de marii eroi ai tuturor timpurilor”, a scris Sandra Sima.

„Adio, prieten drag sufletului meu! Nu te voi uita niciodată! Simt în sufletul meu o mare durere. Cuvintele nu își mai au rostul, l-am pierdut pe dragul nostru prieten și coleg care și-ar fi dat viața pentru oricine. Îngerii să te păzească și să aibă grijă de sufletul tău”, a transmis Maria Casoni.

„Nu voi uita niciodată că m-ai sunat de pe câmpul de luptă din Irak și mi-ai transmis cel mai sincer „La mulți ani” de ziua mea și apoi mi-ai spus să am grijă de mine că trebuie să închizi… Și multe alte amintiri frumoase alături de tine, prieten drag. Îmi pare rău că nu am mai ajuns weekend-ul acesta la pescuit împreună, așa cum trebuia”, a scris Harold Mera.

„Cred cu toată ființa mea că Robert a fost un dar pentru omenire. Îmi spunea mereu că are o misiune pe pământ. O misiune pe care și-a asumat-o cu responsabilitate și cu smerenie, fără să își pună prea multe întrebări. A oferit viață, zâmbete, pasiune și bunătate. Lecțiile pe care le-am învățat de la el îmi asum să le aplic și totodată să le dau mai departe. Cred că doar așa aș putea să îi mulțumesc pentru tot ce a făcut”, a transmis Adelina Maria.

„Încă de la prima mea gardă la SMURD m-ai susținut, m-ai încurajat să îmi urmez visul și să cred că nimic nu este imposibil. Te-ai bucurat pentru reușitele mele și mi-ai insuflat într-o scurtă perioadă de timp mare parte din optimismul, entuziasmul și pasiunea ta pentru salvarea de vieți omenești. Ai avut răbdarea să îmi împărtășești din experiența și cunoștințele tale, iar pentru asta nu pot decât să îți fiu veșnic recunoscător. După cum ți-am promis și săptămâna trecută, la ultimul schimb de gardă, voi continua indiferent de situație și te voi face mândru. Mulțumesc!”, a scris Andrei Modiga.
Redacţia şi administraţia cotidianului Zi de Zi transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Teodora MÎNDRU

Ligia VORO
Foto: contul personal al lui Szabi de Facebook, arhiva Zi de Zi

[zizigallery id=1927]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Desi articolul a fost vizualizat de mii de ori, nici un comentariu nu a fost adaugat, poate din cauza dramatismului care-l insoteste..poate, personal cred ca Szász Robert Szabolcs este una dintre stelele pe care SMURD-ul muresean le pune pe bolta cereasca a sacrificiului pentru binele comun !

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE