Pasul spre maturitatea creştină în Duminica Floriilor la Reghin Reghin
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 660 Vizualizări

Pasul spre maturitatea creştină în Duminica Floriilor la Reghin

2 (2)Creştinii evanghelici din Reghin au marcat duminică, 20 martie Duminica Floriilor la Biserica Evanghelică din Reghin, moment care a marcat şi ceremonia de Confirmare pentru trei tineri din comunitatea evanghelică reghineană .“După obiceiul săsesc în această duminică se ţine şi confirmarea tinerilor. Tinerii în vârstă de 14 ani intră în cercul adolescenţilor , prin confirmare îşi confirmă botezul. Este o tradiţie specifică evanghelicilor şi reformaţilor. Aceşti copii fiind botezaţi ca bebeluşi, ei trebuie să confirme la o anumită vârstă botezul primit la naştere. Astfel ei dau dovadă de învăţătura bisericii noastre după Martin Luther din Micul Cateism”,a precizat Părintele Johann Zey, parohul Bisericii Eevanghelice din Reghin.

Pasul spre maturitate

1 (3)Prin Confirmare se face o iniţiere a tinerilor în tainele Bisericii Evanghelice. Aceasta are loc în duminica de Florii şi reprezintă  o sărbătoare aşteptată  de intreaga comunitate. Copii sunt  pregătiţi cu luni înainte de către preot care le ţine  lecţii care să-i aducă mai aproape de biserică. Evenimentul este important pentru că e primul pas responsabil în viaţa matură, cînd cei confirmaţi se despart de copilarie şi devini tineri importanţi în comunitate.

5 (1)“În seara zilei de sâmbătă, cu o zi înainte de Duminica Floriilor se ţine vecernia la biserică unde aceşti tineri se prezintă enoriaşilor şi spun câteva lucruri din Biblie , din ce au învăţat din întâlnirile cu mine. Am ţinut cu aceşti tineri patru luni de zile un curs unde am învăţat principalele învăţături bisericeşti ,iar cu o seară înainte de confirmare ei dau dovada că au aprofundat aceste învăţături şi sunt pregătiţi să facă pasul spre a fi  adolescenţi. Prin confirmare se fac pasul spre maturitate, un fel de majorat cînd intri în rândul celor mai maturi şi nu mai eşti considerat un copil. În acest an au fost trei tineri care au confirmat la biserică,Antonia Gabriela Maior, Roland Orendi şi Paul Sabău. La început au fost patru, dar unul s-a retras. În acest an numărul celor care confirmă este mai mic fiindcă mulţi sunt plecaţi în străinătate cu toată familia. Ar fi fost vreo 10-12 tineri dacă păriţii şi familiile lor erau acasă. Confirmarea reprezintă un pas important, trecerea de la copilărie la maturitatea creştină. După confirmare  aceşti tineri au dreptul să preia funcţia de naş de botez la alţi copii,lucru care  nu au voie înainte de confirmare. De asemenea au voie să ia parte la Sfânta Împărtăşanie  la biserică, lucru care au voie să-l facă tot numai după confirmare. La noi este o tradiţie care spune că adolsecenţii merg la Sfânta Împărtăşanie unde  trebuie să şti ce se întâmplă. cunoştinţe care le dobândeşti prin confirmare, să nu mergi nepregătit pentru aşa ceva .Acolo se împarte Trupul şi Sângele Domnului, şi dacă nu cunoşti ce se întâmplă acolo, nu e bine să participi”, a spus părintele Johann Zey.

3 (1)

 Slujbe în Joia şi Vinerea Mare

Prin Duminica Floriilor credincioşii evanghelici au intrat  în Săptămîna Mare,care va culmina cu marea sărbătoare a Învierii Domnului .“Se intră în Săptămâna Mare prin Duminica Floriilor , în care şi noi evanghelicii ţinem un post mai semnificativ, vopsim ouăle de Paşti şi mergem la slujbele de dinaintea Învierii Domnului. În Joia Mare avem slujba în care Iisus a făcut Sfânta Împărtăşanie , Vinerea Mare de asemenea avem slujbă, ziua crucificării lui Iisus, iar de Paşti, duminica şi lunea avem slujba de înviere a Domnului”, a subliniat părintele Johann Zey.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE