VIDEO, FOTO: Frumusețea reliefată prin pictură de Valentina Radu Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1071 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Frumusețea reliefată prin pictură de Valentina Radu

DSC_4406Casa de Cultură a Tineretului ”George Enescu” din Reghin a găzduit marți, 15 martie, vernisajul expoziției de pictură ”Interferențe” semnată de artistul plastic Valentina Radu. De loc din Republica Moldova, Valentina Radu s-a stabilit la Reghin în 2011, unde este căsătorită cu Adi, mamă a trei copii, doi dintre ei fiind gemeni. Reghinul și oamenii de aici și-au pus amprena asupra pasului rtistei spre pictură, concretizat prin expoziția vernisată la Reghin.

DSC_4400”În toamna anului trecut, cu ocazia Festivalului George Enescu de la București, unde am fost prezent la expoziția ”Polifonie” alături de un alt artist plastic reghinean, Adrian Borda, și de un lutier din Reghin, Francis Marius Gyorke, care a câștigat la Cremona locul 3 la fosta trienală cu un contrabas, o vioară și un violoncel. Discutam atunci dacă ar mai fi în Reghin artiști plastici care să picteze altfel. Am început să caut în jur un artist care să aibă această dispoziție, și așa am ajuns la Adi și la Valentina, am discutat și ne-am apucat de treabă. Asta a însemnat cercetare, Valentina a studiat în toată această perioadă foarte mult, a făcut multe desene, multe schițe. Este mamă a trei copii frumoși, doi dintre ei fiind gemeni, și în paralel cu calitatea de mamă a reușit să creeze cele nouă lucrări deosebite”, a precizat Sorin Suciu, președintele Asociației Casa Educației din Reghin.

Starea de căutare a sinelui

DSC_4420Așa se face că visul Valentinei a prins contur marți, 15 martie cu ocazia vernisajului primei sale expoziții de pictură, un debut aflat sub auspiciile frumuseții, feminității și muzicalității. ”În lucrările sale apare o interferență între suflet și arta plastică, expoziția fiind de fapt o reîntâlnire cu sinele ei, identitatea pe care și-o caută de ceva timp se regăsesc pe simeze în aceste minunate lucrări, de la ”Anotimpuri”, ”Copilăria”, ”Destin”, ”Căutare”, ”Acorduri”, ”Armonii”, ”Rupturi”, ”Chemare”, până la ”Vibrații”, pe care o consider cea mai reprezentativă lucrare a artistei. Spun asta nu din cauză că este o lucrare acromatică, în alb și negru cu mici influențe galben auriu, ci datorită sensibilitatății sufletului și importanța pe care o dă în armonia cântecului sufletesc. Dacă privim la lucrările expoziției vedem că cromatica este una cât se poate de caldă, artista folosind cu precădere culoarea galbenă, ceea ce nu reprezintă altceva decât starea de căutare a sinelui, galbenul fiind culoarea care ne ajută pașii să ne găsim identitatea solară.Instrumentul muzical prezent în aceste lucrări transformă omul , în principiu femeia într-o vibrație a acestui instrument, pe lângă faptul că folosește partea realistă a existenței omului, a femeii, a copilului. Artista combină pictura realistă cu câteva tușe, grafisme prin care dorește să se impună o anumită amprentă personală, inedită, și să-și formeze un stil aparte. Valentina Radu a reușit să ne aducă o bucurie, un sentiment de fericire, o vibrație importantă în viața noastră. Această primă expoziție a anului 2016 în Casa de Cultură a Tineretului , în această sală amenajată cu acest scop, sper să aducă mulți artiști plastici reghineni. Pe această cale fac incvitația tuturor să fie alături de noi, să putem să-i ajutăm să-și poată manifesta gândurile și sentimentele prin lucrările lor”, a precizat artistul plastic Marcel Naste.

Femeia, vioara, simboluri ale frumuseții

DSC_4404Emoționată, Valentina Radu s-a rezumat la câteva cuvinte pentru starea generată de debutul ei, lăsând lucrările să vorbească despre gândurile și stările sale de frumos prezente cu generozitate în cele nouă interferențe plastice prezente pe simezele spațiului expozițional al Casei de Cultură a Tineretului din Reghin. ”Am ales tema femeii, deoarece este o ființă frumoasă, și ar fi păcat să nu o scoatem în evidență prin intermediul artei. La fel și vioara, care completează această temă, ea fiind de asemenea un simbol al frumuseții. Când eram în Republica Moldova nu visam la un astfel de moment, să am prima mea expoziție personală de pictură. Am lucrat ca și profesoară, am predat la studenți arta, și atunci a început să se nască visul de a mă realiza în arta plastică, să ajung în casele oamenilor și să-mi fie apreciate lucrările”, a precizat Valentina Radu.

[zizigallery id=1933]

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE