Vasile Hulpe, o viață dedicată serviciului de alimentare cu apă Interviu
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 245 Vizualizări

Vasile Hulpe, o viață dedicată serviciului de alimentare cu apă

Vasile HulpeS.C. Compania Aquaserv S.A. este una dintre cele mai apreciate companii în domeniul serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare din România. Compania continuă de fapt acea activitate care în municipiul Târgu-Mureş a demarat de mai mult de 100 de ani, când prin grija primarului de atunci, dr. Bernády György s-au pus bazele sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în localitate. Cel mai vechi angajat al companiei este Vasile Hulpe, mai exact din 6 august 1973, când se angaja la Intreprinderea Comunală Târgu-Mureș.

Reporter: De cât timp activați în domeniul serviciului public de alimentare cu apă?

Vasile Hulpe: Am venit în 1973, pe 6 august. M-am angajat pe funcția de mașinist, o meserie înrudită cu cea de instalator și mecanică. Am terminat studiile profesionale, apoi studiile liceale la Liceulu Bolyay Farkas, specializarea matematică mecanică pe care le-am finalizat în 1980.

Rep.: Cum era atunci?

V.H.: Condițiile de atunci erau mult diferite față de cele de acum. Era greu, era o singură uzină de apă, erau niște pompe foarte mari, instalații puține în oraș. La uzina de apă era un colectiv foarte bun, majoritatea timpului am lucrat la uzina de apă. Am avut parte de un colectiv foarte bun, cu oameni cu experiență.

Rep.: Cât ați învățat de la cei mai în vârstă?

V.H.: Eu la angajare aveam 21 de ani. De la cei mai în vârstă am învățat foarte multe. În primul rând era o colegialitate foarte strânsă la uzina de apă. Nu eram mulți, dar pe parcurs uzina s-a extins. În 1974 a început construcția uzinei de apă noi, cu o capacitate mult mai mare față de cea veche, s-a extins apoi rețeaua de apă spre zona câmpiei până spre Pogăceaua. Era acolo un complex de porci și era nevoie de apă, plus că era în acea zonă o criză de apă care necesita această extindere. La uzina de apă a fost un loc de muncă extraordinar, situată în zona Unirii, lângă uzina foto. Erau atunci niște decantoare foarte mari, apa Mureșului era extrem de proastă, era complexul de porci de la Gornești fapt pentru care era un miros de nesuportat, în special vara. Cu toate acestea reușeeam să aducem la standarde apa.

Rep.: Cum a evoluat tehnologia și modul de lucru?

V.H.: Au evoluat extrem de mult. Eram patru mașiniști pe schimb care deserveam sala de filtre, sala de mașini, spălam decantoarele, dar munca care o făceam era una serioasă. Era curățenie, era o munca serioasă. La uzina de apă am lucrat peste 30 de ani. Apoi în 2001 am trecut la magazie, în locul actualului sediu Aquaserv unde gestionez toate materialele, piese de schimb la instalații,

Rep.: Vă mai cer tinerii câte un sfat?

V.H.: Mulți tineri vin și mă mai întreabă câte una, alta. Cunosc orașul extrem de bine. După 1990 am făcut și ceva taximetrie, după orele de program. Mi-a plăcut să am și activitatea, fapt ce mi-a permis să cunosc și mai bine oamenii și orașul. Pe lângă asta, mulți instalatori vin și îmi cer un sfat.

Rep.: Care au fost satisfacțiile muncii în acest domeniu?

V.H.: Bucurii sunt multe, nu mă pot rezuma la una singură. Totuși, cea mai mare satisfacție a mea a fost munca la uzina de apă. Oamenilor le spun despre importanța muncii pe care am depus-o acolo, să nu creadă ei că apa vine de la Dumnezeu, dar nimeni nu știe în ziua de azi un lucru. Multă lume îmi spune că trebuie să plătească apa. Am făcut un mic experiment și am pus întrebarea: pun un metru cub de apă în fața blocului și vă dau 30 de lei să-i cărați până la etajul 4. Vă convine? Multă lume nu știe ce înseamnă apa și tot procesul care stă în spate ca ea să fie utilizată de consumator. Când eram la uzina de apă exista și o pregătire profesională pentru a cunoaște toate aceste aspecte. Nu era că ești pe cine știe ce meserie și nu cunoști tot procesul tehnologic. În ziua de azi nu cred că se mai practică așa ceva. Până să dai drumul la robinet e o întreagă tehnologie, nu degeaba i se spune uzina de apă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE