Home / Social / VIDEO: Misiune îndeplinită. Vulturii din Târgu Mureș s-au întors acasă

VIDEO: Misiune îndeplinită. Vulturii din Târgu Mureș s-au întors acasă

Distribuie

DSC_8627

După aproape 6 luni de zile petrecute departe de cei dragi, în Afganistan, soldații români s-au întors cu bine acasă. Ceremonia de repatriere din Afganistan a militarilor Grupului românesc de operaţii speciale a avut loc la cazarma Batalionului Operaţii Speciale ” Vulturii” din Tîrgu Mureş, în prezența mai multor oficialități din armată. Când au pornit în misiune, militarii știau că nu pleacă în vacanță și nu va fi ușor. Acum, cu strângere de inimă, se bucură că s-au reîntors nevătămați la familiile lor.

DSC_8651

Marţi, 22 martie, cazarma Batalionului Operaţii Speciale ”Vulturii” din Tîrgu Mureş a fost gazda ceremoniei de repatriere din misiune a Grupului românesc de operaţii speciale (ROU SOAG 2).

Activitatea s-a desfăşurat în prezenţa şefului Statului Major General, general dr. Nicolae-Ionel Ciucă, a reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi militari din structurile similare ale armatei americane.

” Nu vreau să vorbesc despre patriotism și datorie, nu pentru că ar fi noțiuni desuete, ci pentru dumneavoastră, cei aflați în fața noastră, ați tetstat pe deplin valoarea acestor noțiuni. Ați înțeles ideea de sacrificiu și devotament, ați simțit pe propria piele ce înseamnă să îți îndeplinești misiunea, în condiții dificile și să poți să raportezi misiune îndeplinită, când ai ajuns cu toți oamenii acasă!

Dacă ar fi ușor, toată lumea ar putea să o facă și, mă refer aici, la munca deloc ușoară pe care operatorii de formțe speciale trebuie să o facă, la efortul constant de a se integra și lucra în echipă, de a acționa chirurgical, cu precizie și eficiență” a declarat general dr. Nicolae-Ionel Ciucă.

foto 2

În cadrul ceremoniei, zece militari au primit distincțiile Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Merit în Slujba Păcii clasa a II-a și Emblema de Onoare a Informațiilor pentru Apărare. Distincțiile au fost oferite pentru felul în care s-au evidențiat pe timpul îndeplinirii misiunilor în teatrul de operații Afganistan,

 

Astfel, Emblema de Onoare a Statului Major General i-a fost conferită plutonierului Negară, Emblema de Merit în Slujba Păcii clasa a II-a a fost oferită locotenentului Bușilă, plt. adj. Dinu, plt. Anghel, plt. Pura, sg. maj. Mihăilă, iar Emblema de Onoare a Informațiilor pentru Apărare a fost conferită plutonierului adjutant principal Danciu, plutonierului Moțoc, caporalului clasa a III-a Bejenaru și caporalului clasa a III-a Dulcinate.

”Armata României este un partener de încredere, participăm în continuare, alături de Aliați și parteneri la misiunea Resolute support in Afganistan, am reușit să constituim cele două structuri multinaționale, comandamentul Diviziei Multinationale SE și unitatea NATO de integrare a forței (NFIU) și vom continua dezvoltarea lor. Ca un militar care s-a bucurat de sprijinul familiei, vreau să le mulțumesc familiilor dvs. pentru efortul și înțelegerea de care dau dovadă zilnic” a mai adăugat şeful Statului Major General.

DSC_8667

Timp de aproape 6 luni, militarii Grupului românesc de operaţii speciale au executat misiuni de asistenţă militară în sprijinul forţelor de securitate afgane, în mai multe locaţii din partea de est şi de sud a Afganistanului.

Prezenţa detaşamentelor româneşti de operaţii speciale în Afganistan  datează din aprilie 2006. Pentru modul în care militarii acestor subunităţi şi-au îndeplinit misiunile au fost recompensaţi cu numeroase medalii naţionale şi internaţionale.

Un deceniu de participare la misiuni

Cele peste 400 de medalii naționale și ordine, decorații și certificate de apreciere naționale și internaționale primite în decursul celor 10 ani de participare la misiuni în teatrele de operații  sunt doar un exemplu al spiritului de sacrificiu și competenței acestor bravi militari.

În acest an, la începutul lunii aprilie se împlinesc 10 ani de prezență continuă în teatrul de operații Afganistan a structurilor de Forțe pentru operații speciale. Rezultatele muncii, priceperii și dăruirii operatorilor se regăsesc în aprecierile aliaților și partenerilor lor, aprecieri primite pentru modul în care au fost și sunt îndeplinite misiunile de luptă specifice în care acționează militarii Forțelor pentru operații speciale.

ioan ciobota

” Ca părinte, e greu să îl știm departe de casă. Este a doua oară când pleacă în teatrul de operații, e normal, ne temem pentru viața lui” ne spune Ioan Ciobotă.

florentina darie

”Sunt fericită că a revenit cu bine acasă, este pentru a cincea oară când pleacă. Totdeauna am temeri, de câte ori pleacă în misiune am emoții, iar cel mai fericiți sunt copiii, că și-au revăzut tatăl sănătos” ne spune Florentina Darie.

arsenie

”Avem o fetiță, peste o lună voi da naștere și unui băiețel și, da, îmi este greu atunci când soțul e departe, dar acesta e locul lui de muncă. Dumnezeu e sus și ne vede și are grijă de noi” ne spune Daniela Arsenie.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Carduri sociale de alimente și mese calde. Cum pot fi obținute și care sunt categoriile de beneficiari?

Distribuie Persoanele defavorizate din Municipiul Târgu Mureș care beneficiază de tichete sociale electronice pentru alimente …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.