De ce nu putem dormi când este Lună Plină? Timp liber
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 10655 Vizualizări

De ce nu putem dormi când este Lună Plină?

000luna-plina-insomnie-m

În nopţile cu Lună Plină, când nu puteţi adormi, de vină nu este partenerul dumneavoastră care se foieşte excesiv, cauza trebuie căutată undeva în interiorul fiecăruia, în rămăşiţele păstrate din vremea cavernelor. Sau cel puţin aşa susţin oamenii de ştiintă care spun că avem în interiorul noastru un ceas biologic, programat în genele noastre, care ne determină să dormim mai puţin în nopţile cu Lună Plină.

În acele momente, ne ia mai mult timp să adormim şi atunci când reuşim, somnul nostru este mult mai uşor.Motivul real nu are nimic de-a face cu strălucirea Lunii sau cu atracţia gravitatională a sa.

Cercetătorii cred că fenomenul este datorat „ceasului circalunar”, care îi ajuta pe strămoşii noştrii să vâneze în timpul Lunii Pline.

Dr. Silvia Frey, de la Universitatea din Basel din Elveţia declară: „Descoperirea noastră indică pentru prima dată existenţa unui „ceas circalunar” la om, dar nimeni nu l-a identificat încă în organism. Ne aşteptăm să funcţioneze la nivel molecular şi în creier, eventual în hipotalamus, adică în locurile care reglează ritmul circadian, ceasul intern al organismului”.

Lumina Lunii Pline favoriza vânătoarea dar prezenta şi un risc crescut de a fi descoperit, deci omul primitiv avea toate motivele să doarmă mai puţin.

Cercetarea a fost publicată în revista Current Biology şi a examinat modelele de somn a 33 de voluntari. Scanarea creierelor acestora a arătat o diminuare cu 30 la sută a activităţii creierului în zonele legate de somn profund. Subiecţilor le-a luat cel puţin 5 minute mai mult să adoarmă, au dormit cu 20 de minute mai puţin iar somnul a fost mult mai superficial.

Ceasul biologic este prezent la mai multe animale, în special la speciile marine.

Efectele Lunii Pline asupra oamenilor au fost constatate de milenii, crezându-se că influenţează activitatea noastră mintală. Termenul de nebun provine de la cuvântul latin care desemna Luna.

Sursa Privire in viitor

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE