Home / Timp liber / Cele mai proaste obiceiuri înainte de culcare. EVITĂ-LE!

Cele mai proaste obiceiuri înainte de culcare. EVITĂ-LE!

Distribuie

crush

Sa recunoastem! Inainte de culcare, poate, ca cel mai prost obicei e sa mai gustam cate ceva “interzis”. Insa, sunt lucruri mult mai rele pe care le comitem seara, fara ca macar sa ne dam seama. Am facut o lista cu cele mai proaste obiceiuri inainte de culcare. EVITA-LE!

Toate ne avem tabieturile noastre seara: mai butonam telefonul de cateva ori chiar si dupa ce ne-am bagat in pat, pana sa stingem lumina si sa ne culcam, ori stam cu ochii lipiti de televizor, chiar daca nu ne uitam, neaparat, la ceva interesant.

Obiceiuri inainte de culcare care ne pacalesc

De cele mai multe ori, nu vrem sa se termine ziua asa de repede si sa o luam maine de la capat, asa ca incercam sa ne “prelungim” cumva ziua si, implicit, starea de relaxare. Dar, de fapt, nu facem decat sa ne stresam creierul. Mai multe, aceste activitati ne afecteaza si somnul destul de rau: fie adormi mai greu, fie dormi prost per total. Si, uite asa, ajungem sa intram intr-un cerc vicios si la final de saptamana ne intrebam de ce suntem atat de obosite si de lipsite de viata.

Iata si alte cateva obiceiuri proaste pe care ar trebui sa le eviti, inainte de culcare, daca vrei sa dormi bine si sa ai o viata mai echilibrata, potrivit huffingtonpost.com.

Atentie la ce medicamente iei seara

E toamna si e imposibil sa nu racesti. Sau, cel putin, sa simti ca te doare in gat sau ca ti s-a infundat nasul. Iar sa ai nasul infundat si sa nu poti sa dormi, este, de-a dreptul, ingrozitor! Dar, atentie! Desi picaturile de nas par a fi solutia salvatoare, e posibil sa-ti afecteze somnul – contin pseudoefedrina, o substanta recunoscuta pentru faptul ca poate cauza insomnii.

Alternativa: daca ti se infunda nasul des, cumpara-ti un umidificator si tine-l in dormitor. Umiditatea din aer este benefica fiindca ajuta la dizolvarea mucusului din nas.

Nu-ti lua laptopul in pat ca sa te muncesti

Cercetarile arata ca expunerea la lumina artificiala a computerelor, tabletelor si smart-phone-urilor, inainte de culcare, suprima nivelul de melatonina din corp. Melatonina este un hormon produs de glanda pineala – o glanda cat un bob de mazare, localizata in centrul creierului. Rolul melatoninei este sa pregateasca corpul pentru somn. Practic, ne spune ca suntem obosite si ca trebuie sa dormim. Partea si mai proasta este ca suprimarea melatoninei nu ne strica doar somnul, dar poate determina si aparitia obezitatii.

Solutia: lasa pentru a doua zi ce mai ai de rezolvat la birou – orice ai avea de facut, chiar daca ti se pare o nimica toata, tot este stresant pentru creier. Si chiar daca n-ai ceva de rezolvat, incearca sa nu folosesti computerul sau telefonul chiar inainte sa te bagi in pat.

Renunta la baia fierbinte

O baie fierbinte este tot ce-ti doresti inainte sa te bagi la culcare? Mai gandeste-te! Daca stai in apa fierbinte, chiar inainte de somn, iti vei creste temperatura corpului si, in acest fel, “te vei trezi”, fiindu-ti mai greu sa adormi apoi. Seara, cam cu doua ore inainte sa ti se faca somn, temperatura corpului incepe sa scada – te pregatesti pentru somn. Daca iti cresti temperatura cu o baie fierbinte, automat, iti alungi si somnul. Cel mai indicat este sa faci un dus caldut sau daca vrei sa te relaxezi cu o baie, fa-o cu cateva ore inainte sa te culci.

Nu manca prea mult la cina

Nu stiu daca stiai asta, dar o masa prea copioasa iti poate declansa cosmaruri. Cercetatorii spun ca daca mergi la culcare cu burta plina, starea de disconfort, pe care o resimti, poate stimula creierul negativ, provocandu-ti cosmaruri. Si mai mult, cu cat mananci mai prost la cina, cu atat poti avea mai multe vise neplacute.

Si nu mai spun ca mancatul excesiv poate duce si la ingrasare. Incearca sa mananci mai bine la micul dejun si la pranz, astfel incat seara sa nu exagerezi. Si mananca alimente usoare: legume, cereale integrale, salate. Evita carnea fiindca se digera mai greu.

Lasa rezolvarea conflictelor pentru a doua zi

Ai ceva pe suflet si simti nevoia sa rezolvi aici si acum? Daca e seara, poate ar trebui sa te gandesti de doua ori! Inainte de culcare, nu e cel mai potrivit moment ca sa rezolvi o situatie conflictuala, cu iubitul sau cu cea mai buna prietena. Cel mai probabil, te vei enerva si mai tare, iar mintea ta va continua sa rumege la nesfarsit discutia avuta, impiedicandu-te sa dormi si sa te odihnesti. Evita acest gen de discutii seara, iar daca esti suparata, incearca sa faci ceva ca sa te relaxezi. Citeste o carte sau asculta muzica.

Sursa Andreea Raicu

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mii de pietre la ediția de toamnă a expoziției  MINERALIA

Distribuie Mureșenii sunt invitați la o incursiune în minunata lume plină de formă și culoare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.