Home / Social / Sărbători Pascale cu aproape 90 de controale la operatorii economici din județ

Sărbători Pascale cu aproape 90 de controale la operatorii economici din județ

Distribuie

marcela achimComisarul şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Mureş, Marcela Achim, a declarat miercuri, 30 martie, în şedinţa Colegiului Prefectural Mureş, că în perioada Sărbătorilor Pascale Catolice, cei nouă comisari cu drept de control care activează în cadrul instituției au efectuat 88 de controale la operatorii economici din județ și au aplicat 39 de amenzi contravenționale în valoare totală de 74.500 lei.

Potrivit acesteia, au fost retrase din circuitul comercial 85 de kilograme de produse alimentare. „În săptămâna premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice, comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Mureș au efectuat 88 de controale la operatori economici privind conformitatea, comercializarea, publicitatea și etichetarea produselor scoase la vânzare cu ocazia acestor sărbători. În cursul acestor controale, s-au depistat nereguli privind data limită de consum depășită sau lipsa datei limită de consum, informații pe etichetele produselor netraduse în limba română, lipsa evidențierii alergenilor în listele de meniu din restaurante, cântare neverificate metrologic sau condiții necorespunzătoare de păstrare a produselor alimentare, motiv pentru care s-au aplicat 39 de amenzi contravenționale în valoare totală de 74.500 lei și au fost retrase din circuitul comercial 85 de kilograme de produse alimentare”, a declarat Marcela Achim.
Marcela Achim a prezentat și un raport al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Mureș. Potrivit acesteia, în anul 2015, au fost înregistrate 1.632 de reclamații. „Dintre acestea, 1.275, adică un procent de 78%, au fost întemeiate, au fost soluționate în favoarea consumatorilor, iar 357 de reclamații, adică 22%, au fost redirecționate către alte instituții, pentru că reclamațiile privind asigurările sau jocurile de noroc se redirecționează către instituțiile abilitate. Consumatorii au fost despăgubiți prin restituirea contravalorii produselor sau serviciilor în valoare de 414.338 de lei”, a precizat Marcela Achim.

Peste 3.800 de acțiuni desfășurate anul trecut
Tot anul trecut, comisarii au desfășurat 3.815 de acțiuni, dintre care 52% în mediul urban, iar 48% în mediul rural. Au fost verificați 1.248 de operatori economici de pe raza județului Mureș și s-au aplicat 551 de amenzi contravenționale. „Am desfășurat 39 de tematici proprii. La nivelul județului Mureș, au fost verificați 771 de operatori economici, s-au aplicat 498 de amenzi contravenționale în valoare de 499.000 lei. Tot anul trecut, am făcut 29 de prelevări de produse alimentare și nealimentare. Dintre acestea, 21 au fost conforme și 8 neconforme. Principalele abateri constatate au fost: publicitatea înșelătoare, abateri cu privire la informarea corectă, completă și precisă a consumatorilor, produse cu data limită de consum depășită, abateri cu privire la parametri de securitate și calitativi, modificări organoleptice la produse alimentare, servicii alimentare și nealimentare neconforme sau servicii prestate în unități financiar – bancare și nebancare neconforme”, a explicat comisarul şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Mureş.

 

De asemenea, verificati

Incendiu pe strada Ierbușului din Reghin

Distribuie Pompierii militari din cadrul Detașamentul Reghin au fost solicitați să intervină duminică, 14 aprilie, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.