Soluții pentru sprijinirea tinerilor antreprenori Invatamant
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 334 Vizualizări

Soluții pentru sprijinirea tinerilor antreprenori

4Departamentul de Management-Economie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative a Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş a organizat miercuri, 30 martie, în sala de şedinţe a Camerei de Comerț și Industrie Mureș, seminarul cu tema „Autoritățile publice locale și implicarea lor în sprijinirea antreprenoriatului și a tinerilor intreprinzători”, parte a proiectului internațional Spread The ART of Going UP.

1Seminarul a avut în vedere relația care se poate lega între autoritățile locale, cum pot ele să sprijine antreprenoriatul și tinerii intreprinzători. Finanțat și implementat prin programul Erasmus + / KA2, proiectul „Spread The ART of Going UP” își propune să promoveze conceptele de antreprenoriat și de startup în rândul tinerilor. Activitatea de la Camera de Comerț și Industrie Mureș a fost una de diseminare în care am încercat să popularizăm rezultatele proiectului, să încercăm să realizăm o cooperare cu autoritățile locale și posibilii întreprinzători, chiar și mediul academic. Acest proiect a început în anul 2014, în luna septembrie, și va fi finalizat în luna august a acestui an”, a precizat lector universitar Lia Codrina Conțiu, coordonatorul proiectului din partea Universității „Petru Maior”.

Activitățile din cadrul proiectului

În cadrul seminarului, au fost prezentat activitățile desfășurate în cadrul proiectului, structurate pe trei componente, de la studiu și platformă online, la proiectele de afaceri ale studenților implicați în proiect . „Prima activitate pe care am avut-o în cadrul proiectului a fost un studiu, pe care l-am întreprins la nivelul tuturor partenerilor, respectiv șapte parteneri în proiect pe lângă România, Grecia, Italia, Portugalia, Slovenia, Spania și Turcia. Grecia este beneficiarul principal al acestui proiect. A doua activitate a fost elaborarea unei platforme online, lucru extrem de binevenit deoarece tinerii pot să acceseze această platformă gratuit, unde sunt încărcate toate materialele pe care noi le-am folosit. În acest proiect am folosit metoda LEAN STARTUP prin care noi am instruit tinerii pe care i-am angrenat în activitățile proiectului. O altă activitate importantă a fost cea de instruire, de training. Noi ca și formatori am fost instruiți în Spania de organizația parteneră, apoi am făcut o vizită de lucru în Barcelona să vedem cum funcționează relația între autorități și sprijinul pe care îl acordă municipalitatea din Barcelona tinerilor întreprinzători. Am continuat cu activități de instruire a tinerilor care au dorit să cunoască această metodă. În ce privește implicarea Târgu-Mureșului în acest proiect, din partea mediului academic am invitat foarte mulți colegi. De asemenea, au fost implicați foarte mulți studenți în cele două activități de training pe grupe de studenți. Au fost trei traineri: eu, Angela On și Daniela Ștefănescu. La rândul nostru, am fost instruiți în Spania, iar noi am instruit fiecare minim 15 studenți. Am avut așa numitele Startup Weekend în care am implicat mai mult de 20 de studenți. S-a lucrat intensiv trei zile iar la final am premiat echipele care și-au susținut cel mai bine ideea de afaceri”, a explicat Lia Codrina Conțiu.

Ce urmează?

Noi încercăm să realizăm o relație între autoritățile locale și tinerii intreprinzători, în care să implicăm și Parcul Industrial. Am văzut modelul din Barcelona și se poate. Am văzut și în București un astfel de model, doar că acolo e vorba de o activitate privată, iar noi încercăm să o facem publică, să fie o colaborare între autoritățile locale, mediul academic, să susținem orice tânăr care are o idde și dorește să o pună în aplicare. De fapt, conceptul de STARTUP nu este că ajutăm o firmă să se pună pe picioare, ci doar să-și pună în aplicare ideea, și noi să-l mentorăm doi ani de zile. Cam acesta este conceptul și în Barcelona. Ei au birouri, unde tinerii cu o sumă modică pentru chirie pot să stea să-și desfășoare activitatea pe o perioadă de doi ani, după care ar trebui să fie pe picioarele lor și să reușească să aibă un alt sediu, să se dezvolte, pentru că în fond aceasta este ideea STARTUP”, a subliniat coordonatorul proiectului.

Inițiativă și acțiune

Printre cei prezenți la seminar, s-a numărat și Liviu Ciucan, președintele Asociației Absolvenților UPM Târgu-Mureș, care a opunctat importanța antrreprenoriatului, precum și a sustenabilității proiectului. „Antreprenoriatul reprezintă inițiativă și acțiune, putem scrie orice, putem face mii de statistici, de modele, de simulări, dar acțiunea bate de multe ori rațiunea. Un om cu o idee clară și cu energia de a și-o urma este mai valoros din punct de vedere antreprenorial decât unul care caută idealul și perfecțiunea, mai ales într-o lume care nu este perfectă din foarte multe puncte de vedere. S-a lucrat foarte mult cu studenții în acest proiect și pentru ei trebuie să facem ceva. Mă bucur că autoritățile locale sunt în zonă, deoarece din mai multe puncte de vedere un indicator de dezvoltare a unei comunități locale este numărul populației. Într-o localitate, într-un oraș, județ, oamenii sunt mai mult sau mai puțini dacă au ce face acolo. Așadar, obiectivul nostru este să lă dăm de lucru oamenilor aici”, a precizat Liviu Ciucan.

De la teorie la practică este cale lungă”

2Din partea mediului academic a fost prezent rectorul Universității „Petru Maior”, prof. univ. dr. Călin Enăchescu, care s-a declarat deschis unei colaborări în ce privește sprijinirea tinerilor antreprenori. „Universitatea noastră, ca element strategic, ar dori să dezvolte această colaborare, dar nu o poate face singură. Până acum, toate inițiativele pe care le-am avut, în special în domeniul IT, au fost rupte de contextul comunității locale, pentru că încă nu am găsit parteneri și resurse să dezvoltăm acest lucru și de aceea în acest moment suntem la o fază incipientă în domeniul antreprenoriatului. Ne interesează foarte mult ca studenții noștri să aibă astfel de aptitudini și posibilități. De aceea, am introdus ca și materii facultative la toate specializările universității elemente legate de antreprenoriat. De la teorie la practică este cale lungă. Una e să predai aceste lucruri și alta e se mergi într-un centru ca cel din Barcelona. E nevoie de o investiție serioasă, iar noi am avea un spațiu de 3.000 mp, dar ne lipsesc deocamdată fondurile necesare să utilăm acest spațiu. Avem know-how-ul, avem cadre didactice, avem studenți dornici, dar trebuie să găsim și o modalitate de a finanța un astfel de centru, la o scară echivalentă Târgu-Mureșului. Nu avem noi pretenția să batem Barcelona în acest lucru. Mi se pare foarte important, de aceea am și venit la această întâlnire, să confirm faptul că Universitatea „Petru Maior” dorește să facă toate demersurile și să sprijine inițiativele în acest sens. Tebuie să depășim faza de pionierat în care dezvoltăm proiecte incipiente și trebuie să găsim categoric acele resurse care să ne permită să coagulăm un centru, la o scară a Târgu-Mureșului”, a spus rectorul UPM.

Principala problemă ar fi identificarea fondurilor”

5Și reprezentanții Consiliului Județean Mureș și-au manifestat deschiderea către un astfel de demers menit să pună în valoare tinerii antreprenori. „Consiliul Județean Mureș are toată deschiderea către parteneriate. Am înțeles de la cei prezenți că ar exista persoane, ar exista implicare, inclusiv infrastructura, dar o principală problemă ar fi identificarea fondurilor. Eu și colegii mei, prin Direcția Dezvoltare Regională, putem veni în sprijinul dumneavoastră și a celor care vor fi implicați în identificarea fondurilor necesare pentru o astfel de idee de proiect. Din ce am analizat până acum pe programele operaționale în acest domeniu, Consiliul Județeran ca și instituție nu ar fi eligibilă, dar poate acționa cu greutate ca și parteneriat, în ce privește partea de identificare a fondurilor. Putem sprijini partea de proceduri birocratice, care încă e greoaie la noi și orice alte activități care sunt ncesare, după ce ni se prezintă ce se vrea, care sunt principalele obiective și căile care trebuie să le parcurgem. Din partea noastră aveți toată deschiderea. Consider că este extrem de important ca autoritățile publice să se implice, atât noi cât și la nivel local, respectiv administrațiile publice”, a declarat Codruța Togan, manager public Direcției Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Județean Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE