Home / Invatamant / Studenții mureșeni, viitori antreprenori de succes

Studenții mureșeni, viitori antreprenori de succes

Distribuie

1Printre cei prezenți miercuri, 30 martie, la seminarul cu tema „Autoritățile publice locale și implicarea lor în sprijinirea antreprenoriatului și a tinerilor intreprinzători”, găzduit de Camera de Comerți și Industrie Mureș, s-au numărat și reprezentanții celor trei echipe câștigătoare în cadrul Startup Weekend 2016, parte componentă a proiectului internațional Spread The ART of Going UP.

2Au fost prezenți la acest seminar câștigătorii unei etape din proiect, și anume Startup Weekend, care a fost organizat în parteneriat cu Asociația Asbolvenților UPM. Asociația s-a ocupat de partea de jurizare, de invitați, de discuțiile pe teme de afaceri, pe teme de finanțare. Am avut bancheri, din sfera de control financiar și control de resurse umane, iar studenții au dezvoltat un model de afacere cu care vom continua în finala națională a concursului Junior Achievement Romania. Vom vedea în ce măsură reușim să ne apropiem de o formă funcțională a unei afaceri. Pasul următor rămâne această fază finală a concursului. Toate cele trei proiectre de afaceri au fost acceptate în etapa finală și suntem foarte mândri deoarece de obicei se merge pe un proiect pe centru universitar. Datorită colaborării care o avem cu cei de la Universitatea de Medicină și Farmacie, ei au venit cu un proiect foarte bun, cu o investiție mai mare dar care, cu o investiție mai mare ar fi posibil. Concursul a avut loc la finele lunii februarie, iar finala Junior Achievement Romania va avea loc la începutul lunii mai. Am început cu aproximativ 20 de studenți, unii au renunțat pe parcurs, și au rămas în final trei echipe a câte trei, patru membrii fondatori”, ne-a declarat Liviu Ciucan, președintele Asociației Absolvenților UPM.

Art Travel, de la artă la turism

3Proiectul, care a ocupat primul loc în cadrul Startup Weekend 2016, a avut în vedere promovarea turismului cultural la nivelul județului Mureș, fiind prezentat în cadrul seminarului de Silvestru Dionis și Mihai Timuș, studenți anul III la Universitatea Petru Maior. „Ideea acestui proiect este de a face turism cultural în județul Mureș, respectiv o agenție de turism care se numește Art Travel. Sperăm să trecem la etapa următoare cu acest proiect, să putem da drumul la afacere”, a precizat Silvestru Dionis. La rândul său, colegul de proiect, Mihai Timuș, a punctat motivația care a stat la baza ideii lor de afacere. „Alături de colegii mei, în urma proiectului Startup Weekend, am pus bazele unei idei menite să promoveze la nivel local artiștii, oamenii de cultură, cu implicarea turiștilor străini și locali. Dispunem ca și echipă de un potențial, de anumite resurse, dar orice ajutor din partea autorităților sau altor parteneri sunt binevenite. Avem deja și un colaborator pe care ar trebui să-l promovăm și pentru a trece următorul pas, respectiv faza națională a concursului Junior Achivement România avem nevoie de testarea unui produs. Sper să fim ajutați în această privință, să putem să-l implementăm, astfel ca roadele muncii noastre să poată fi vizibile. Sper să fiți satisfăcuți de ce facem noi, să ne ajutați să facem să înțeleagă alții că aducem un unumit avantaj și potențial în județul Mureș. Acest județ este un mediu foarte bun de dezvoltare prin oamenii de artă existenți”, a precizat Mihai Timuș.

Centru integrat de performanță umană

5Al doilea proiect câștigător are în vedere înființarea unui centru integrat de performanță umană, ideea studenților Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, reprezentați prin Ștefan Adrian Martin, masterand anul II UMF. „Am venit cu o idee care are în vedere specialitatea medicinei, pentru că acolo este centrul de activitate pe care noi dorim să-l înființăm. Practic, am pornit această idee pe o serie de determinări fiziologice pe diferite categorii ale populației pornind de la o colaborare care o dețin cu federația Română de Canotaj, cu loturile olimpice de canotaj. Acolo am acces la astfel de aparatură, unică la nivel național pe care dorim să o implementăm și la nivelul populației, în sensul ca oricine să poate avea acces la asemenea determinări în practica lor zilnică. Dacă pornim o discuție de acest gen, ca să vedem exact de ce avem nevoie, în primul rând avem nevoie de informație, pentru că informațiile care se transmit la un mod cu totul general, pentru noi ,care suntem studenți la medicină, e unul extraordinar de scăzut. Practic noi nu putem să căpătăm informații decât prin prisma unor colaborări de acest gen, cu universități care sunt focusate pe acest gen de informații. Acesta ar reprezenta primul pas, informația corectă, care să ne faciliteze pe noi, să ne îndrume să facem următorul pas în ce vrem să obținem, în primul rând pentru obiectivul principal pe care îl avem, și pentru societate, pentru că în fond orice activitate care vrei să o pornești are în spate un obiectiv mult mai mare din punctul meu de vedere. Activitatea asta face parte dintr-un lanț mult mai mare de activități. Eu acum doi ani am avut ocazia să particip la Universitatea de vară, care avea un obiectiv asemănător. Pe parcursul unei săptămâni am desfășurat activități de genul ăsta la diferite firme de acest gen. Având în vedere că am făcut toate aceste lucruri și am stat de vorbă cu persoane asemănătoare cu cele prezente la acest seminar, am acvut ocazia să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă, și să înțelegem puțin și o parte a birocrație care e în spatele tuturor acestor acțiuni, și ce trebuie să se întâmple ca noi să mergem în următorul pas. Pornind de la aceste activități am ajuns și la Startup Weekend, care din punctul meu de vedere a pus încă o cărămidă la ceea ce noi dorim să obținem, de a furniza noi informații care să ne aducă în final la atingerea obiectivului nostru”, a spus Ștefan Adrian Martin.

Reciclarea deșeurilor

6Ultimul proiect vine tot de la studenții UPM și are ca obiect reciclarea deșeurilor. „Inițial, m-am gândit la reciclarea în masă a deșeurilor, să întreprind niște colaborări cu autoritățile publice locale, pentru că știm bine că aceste servicii sunt acordate cu precădere autorităților locale. Momentan, pentru trecerea în următoarea etapă a proiectului meu m-am gândit să pornesc puțin mai de jos, să mă restrâng pe o anumită gamă de produse pentru că este foarte costisitoare o asemenea afacere care mă gândesc să o pun în practică. Ideea de la care am pornit a fost una destul de simplistă, ne-am gândit în primul rând la protejarea mediului și reducarea populației în vederea selectării deșeurilor. M-am lovit și de partea financiară și mi-am dat seama că dacă vreau să continui această afacere am nevoie ca ea să fie una în profit. Este nevoie de o analiză în detaliu. Prin acest proiect, am înțeles că trebuie să pornesc de jos, să pot să-mi dezvolt afacerea, să mă axez pe o anumită parte în vederea rentabilității, să nu intru direct în groapa de gunoi, pentru există riscul să rămâi acolo”, a precizat Birghiș Șebastian, masterand UPM, anul II.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Editura EDU sau o poveste despre inovație în educație

Distribuie Privind rezultatele ultimei licitații de manuale școlare pentru clasele I și a II-a, organizată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.