Târgu-Mureș, centrul medical care derulează 12 Programe Naționale de Sănătate Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 208 Vizualizări

Târgu-Mureș, centrul medical care derulează 12 Programe Naționale de Sănătate

rodica biroPreședintele – director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureş, ec. Rodica Biro, a declarat miercuri, 30 martie, în şedinţa Colegiului Prefectural Mureş, că la nivelul județului Mureș se desfășoară 12 Programe Naționale de Sănătate, iar în viitorul apropiat se dorește ca centrul medical mureșean să devină centru de excelență în anumite categorii de servicii medicale.

Cele 12 Programe Naționale de Sănătate sunt: Programul Național de diagnostic și tratament cu aparatură de înaltă peformanță, Programul Național de Boli Cardiovasculare, Programul Național de Diabet Zaharat, Programul Național de Oncologie, Programul Național de Boli Rare, Programul Național de Boli Neurologice, Programul Național de Hemofilie și Talasemie, Programul Național de Transplant de Organe, Programul Național Surditate, Programul Național de Boli Endocrine, Programul Național Ortopedie și Programul Național de Supleere a Funcției Renale. „Un subiect foarte important care are legătură cu performanța medicală îl constituie derularea Programelor Naționale de Sănătate la nivelul județului. Am vrea să ne numim și sper ca în viitor să găsim toată susținerea pentru a deveni centru de excelență în anumite categorii de servicii medicale în anumite patologii care sunt susținute prin programe naționale. Bolile cardiovasculare reprezintă un program extrem de complex, dar care la nivelul Mureșului a găsit desfășurare în foarte multe programe. Noi derulăm la nivelul județului Mureș 12 Programe Naționale de Sănătate, ceea ce înseamnă că tratăm bolnavi cu afecțiuni grave și sumele alocate reprezintă o pondere foarte mare din totalul bugetului pe care îl avem la medicamente. Pot să spun că pe Programul de Ortopedie avem liste de așteptare foarte mari, că avem o adresabilitate foarte bună. Există la nivelul județului Mureș competența profesională pentru a rezolva aceste probleme și poate că cele mai importante programe naționale pe care le derulăm și au o adresabilitate mare sunt cele pe care le-am menționat: Ortopedia, Bolile Cardiovasculare, Oncologia, Diabetul etc”, a precizat ec. Rodica Biro.

„Presiunea pentru creșterea bugetului este foarte mare”
Potrivit acesteia, suma plătită pentru servicii medicale, în anul 2015, de către CAS Mureș furnizorilor aflați în contract a fost de 696.524 lei. „Finanațarea sistemului medical și presiunea pe care o fac și furnizorii și pacienții pentru creșterea acestui buget este foarte mare, însă categoric ea trebuie să fie corelată cu veniturile care se încasează la nivelul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, deci raportând la județul Mureș veniturile încasate au fost de 319.699 lei. Cheltuielile sunt la nivelul de 696.524 lei, ceea ce înseamnă că sistemul a înregistrat un deficit de 401.571 lei. Partea de colectare aparține Ministerului Finanțelor, administrațiilor financiare, dar este bine de știut că solicitările și nevoia acoperirii serviciilor medicale pentru județul Mureș este mult mai mare față de aceste încasări”, a explicat ec. Rodica Biro.
Președintele – director general al CAS Mureş a spus că cel mai mare venit pentru plata serviciilor a fost înregistrat de serviciile medicale realizate în unitățile sanitare cu paturi și reprezintă 48% din totalul bugetului alocat. „De asemenea, o pondere foarte mare o au medicamentele cu și fără contribuție personală, care ajung undeva la 19% și celelalte categorii de servicii reprezintă alte domenii de asistență medicală, care sunt asistența medicală primară, specialități clinice, paraclinice, stomatologie, dispozitive, servicii de transport și ambulanță. Tot ce pot să spun este că în cadrul acestei repartizări, casele județene nu au niciun fel de competență. Sumele vin alocate prin file de buget de la CNAS și reprezintă obligația noastră de a contracta cu furnizorii de servicii medicale la nivelul acestor sume”, a arătat ec. Rodica Biro.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE