Home / Iernut / FOTO: Ziua de Conştientizare a Autismului, marcată la Iernut

FOTO: Ziua de Conştientizare a Autismului, marcată la Iernut

Distribuie

1Autismul este o tulburare a creierului care interferă adesea cu abilitatea copilului de a comunica și de a empatiza cu cei din jur.
Semnele autismului se dezvoltă aproape îndotdeauna înaintea împlinirii vârstei de 3 ani, deși această afecțiune este uneori diagnosticată abia mai tarziu.
În mod tipic, părinții devin îngrijorați atunci când observă că fiul/fiica lor nu începe să vorbească și nu răspunde sau nu interacționează ca și ceilalți copii de aceeași vârstă.

De regulă, copiii cu autism nu au o dezvoltare normală a vorbirii și pot să “pară” surzi, deși testele de audiometrie sunt normale.
Autismul afectează modul în care copilul percepe și procesează informația senzorială.
Severitatea autismului este variată. Unii au nevoie de un insoțitor în aproape toate domeniile vieții lor cotidiene, în timp ce alții pot fi capabili să funcționeze la un nivel foarte ridicat și pot chiar sa meargă la o școala normală.

2

Deși această afecțiune durează toată viața și determină diferite grade de izolare socială, tratamentul și variatele tipuri de terapii pot aduce o ameliorare semnificativă în viața copiilor cu autism.
Diagnosticarea din timp și tratamentul adecvat au dus la creșterea numărului de persoane cu autism care sunt capabile să trăiască independent atunci când ajung la vârsta adultă.

Legat de acest sindrom se cunosc din păcate prea puține informații și lucruri, deoarece mult timp a fost considerată o afecțiune tabu, discutându-se mult prea puțin- înspre deloc, iar legat de cercetări sau programe de diagnosticare, de prevenție, ameliorare și tratare, nici atât. Abia în ultimii ani, datorită fundațiilor internaționale și implicării organizațiilor non profit, a început sa se facă auzit ”strigătul mut” al acestor persoane atât de speciale și deosebite prin natura afecțiunii lor.

În 2 aprilie este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite, în urmă cu cinci ani. În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii autismului care atinge 1 din 68 de persoane, conform celor mai recente studii ale Centrului pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor din Atlanta, SUA, publicate în luna martie.
La noi în țară, Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) organizează o serie de manifestări și evenimente, în marile orașe ale țării, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a publicului asupra autismului, dar și de a atrage atenția autorităților asupra nevoilor comunității persoanelor cu autism din Romania, arată un comunicat al FEDRA.
De asemenea, ca în fiecare an, pe 2 aprilie, organizațiile din Romania se aliază campaniei internaționale “Light It Up Blue”, prin iluminarea în albastru a mai multor instituții importante, din București și din țară.

3

Din spirit de solidaritate cu această cauză internațională, și clasa noastră a decis să fie alături de copiii din lumea întreagă atinși de această afecțiune. Le suntem alături printr-un proiect educațional de parteneriat elaborat între clasa noastră, clasa CSEIJ Mureș – Iernut și Asociația “Rază de soare” din Iernut și nu în ultimul rând cu ajutorul, sfaturile și sprijinul doamnei psiholog Mărginean Maria Lumința, proiect implementat pentru a ne aduce cât mai mult aportul în sensibilizarea și informarea corectă a populației legat de această afecțiune. În această zi solidarizăm cu tot mapamondul prin diverse activități educative, cu rol de informare și conștientizare a acestei boli, prin  purtarea culorii albastre pe tot parcursul zilei, prin decorarea sălii de clasă cu baloane albastre, cu realizarea unor desene ale unor super-eroi care luptă cu personaje negative, asemenea acestor copiii care sunt într-adevăr niște eroi care luptă cu lumea tăcerii, prin vizionarea unor filmulețe cu reportaje și articole legate de aceast sindrom, prin implicarea în mod direct în jocuri și activități educativ-distractive alături de copiii autiști.

În acest mod dorim noi, să solidarizăm, să luptăm, să fim alături și să susținem aceste cauze și proiecte naționale și chiar internaționale în lupta lor temerară de conștientizare și de atragere a atenției asupra acestei afecțiuni numite autism. Proiectul s-a finalizat într-un mod extrem de plăcut, emoționant și deosebit, iar toate rezultatele au fost neașteptat de favorabile și pozitive, copiii cunoscând extrem de multe informații legate de autism și prin legarea unor frumoase relații de empatie și atașament față de noii noștri prieteni.

Profesor Carmen Andrea CĂRBUREAN

Școala Gimnazială Iernut               


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Incendiu într-o benzinărie din Târgu Mureș

Distribuie Pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș au intervenit marți după-masă, 26 martie, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.