Home / Administratie / Fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea staţiunilor balneare şi turistice

Fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea staţiunilor balneare şi turistice

Distribuie

111ADR Centru anunță lansarea unui nou apel de proiecte în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. În cadrul priorității de investiții 7.1 se pot solicita fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii din stațiunile turistice și balneare, pentru amenajarea obiectivelor turistice naturale, pentru construirea unor facilități de agrement, de tipul zone speciale pentru sport, locuri de joacă pentru copii, amfiteatre in aer liber sau altele, dar și pentru activități de marketing sau promovare, în vederea atragerii turiștilor. Un număr de 22 de localități sunt eligibile la nivelul Regiunii Centru pentru a depune cerere de finanțare pe acest apel de proiecte.

Depunerea cererilor de finanțare va începe în data de 1 iunie 2016, ora 12.00, urmând a fi suspendată la data de 2 decembrie 2016, ora 12.00. Perioada de depunere poate fi prelungită, dacă este cazul, cu durata rezultată din procesul introducerii sistemului electronic de depunere a cererilor. Un proiect trebuie să aibă valoarea minimă de 100.000 euro, și nu poate depăși ca valoare totală maximă 5 milioane euro, beneficiarul contribuind financiar cu un procent de 2% din valoarea totală a proiectului. La nivelul Regiunii Centru, pentru finanțarea proiectelor este disponibil un buget de 13,45 milioane euro, fonduri nerambursabile. „Sunt eligibile pentru a depune cereri de finanțare pe acest apel, primăriile localităților atestate ca stațiuni turistice din Regiunea Centru sau parteneriate între acestea, având prioritate la finanțare stațiunile balneare. Prin aceste proiecte se urmărește stimularea circulației turistice, creșterea încasărilor obținute din turism, creșterea eficienței economice și a competitivității destinațiilor turistice, dar şi creşterea numărului mediu de salariaţi în staţiunile turistice. Cererile de finanțare se depun la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia, într-un singur exemplar în format tipărit, original, într-un singur colet sigilat. De asemenea, în coletul anterior menționat se va include și un CD cu forma scanată a cererii de finanțare, inclusiv anexele acesteia, în format PDF. Din momentul în care aplicația electronică MySMIS va fi operațională, depunerea se va face electronic”, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al ADR Centru.

În cadrul acestui apel de proiecte de tip competitiv, investițiile propuse trebuie să facă parte dintr-o strategie de dezvoltare locală, elaborată de autoritatea publică locală în parteneriat cu actorii privați, aprobată potrivit prevederilor legale și care să contribuie la valorificarea durabilă a resurselor turistice locale, precum și la creșterea numărului mediu de salariați în stațiunile turistice. Este obligatorie, de asemenea, derularea unui proces de consultare publică în privința investițiilor propuse, realizat anterior depunerii cererii de finanțare de către solicitant, pentru un termen de 30 de zile. În urma consultării publice, solicitantul va realiza o întâlnire împreună cu entităţile implicate în dezvoltarea locală, respectiv structuri asociative, reprezentanţi ai societăţii civile, mediul de afaceri etc, pentru obţinerea printr-un acord de principiu, a susţinerii proiectului cu investiţii ulterioare.

Tipuri de cheltuieli ce se pot realiza prin fondurile proiectului:

cheltuielile cu crearea/reabilitarea aleilor pietonale, pistelor pentru bicicliști;

crearea/reabilitarea/modernizarea/amenajarea spaţiilor verzi (plantarea/gazonarea suprafețelor, inclusiv plantare arbori);

cheltuieli cu realizarea sistemelor de irigaţii pentru spaţiile verzi;

cheltuieli legate de amenajarea obiectivelor turistice naturale, de utilitate publică precum şi crearea/modernizarea  infrastructurilor conexe de utilitate publică;

cheltuieli de construire/modernizare a punctelor (foişoarelor) de observare/ filmare/ fotografiere, posturilor Salvamont/Salvamar;

cheltuieli cu achiziţia şi montarea elementelor constructive de tipul foișoare, pergole, grilaje etc;

cheltuieli de marcaj pentru traseele turistice, traseele tematice;

cheltuieli cu crearea de facilități pentru recreare/agrement pe terenurile amenajate (ex. zone speciale pentru sport, terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii, amfiteatre in aer liber, scene, etc.);

Dotări (se includ utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu si fără montaj);

dotare cu mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, toalete ecologice, suporturi biciclete, împrejmuire etc);

dotare locuri de joacă/ zone pentru sport;

dotare cu echipamente necesare instalării Wi-Fi în spațiile publice;

cheltuielile efectuate pentru dotări de specialitate şi echipamente specifice  pentru lucrările efectuate.

Etapele procesului de consultare publică:

  1. Investiţia va fi supusă consultării publice (sub forma unei fișe de proiect) de către solicitant pentru un termen de 30 de zile, în vederea conştientizării mediului local, prin minim un anunţ de presă publicat într-un ziar de interes local.
  2. După expirarea celor 30 de zile, solicitantul va realiza o întâlnire împreună cu entităţile implicate în dezvoltarea locală (structuri asociative, reprezentanţi ai societăţii civile, mediul de afaceri etc.) pentru obţinerea susţinerii cu investiţii a proiectului propus de solicitant.
  3. În urma întâlnirii va rezulta o minută a întâlnirii realizate împreună cu entităţile implicate în dezvoltarea locală (structuri asociative, reprezentanţi ai societăţii civile, mediul de afaceri etc).
  4. Tot ca urmare a întâlnirii, entităţile (structuri asociative, reprezentanţi ai societăţii civile, mediul de afaceri etc.) implicate în dezvoltarea locală semnează acordul de principiu pentru finanţare, cu scopul de a susţine proiectul cu investiții ulterioare. Susținerea se consideră acordată în cazul semnării acordului de către două treimi din cei prezenți la întâlnire. De asemenea, entităţile vor menţiona numărul de investiţii ulterioare identificate.

Alte obligații ale beneficiarilor:

să menţină investiţia realizată (asigurând mentenanţa şi serviciile asociate necesare);

să nu realizeze o modificare asupra calităţii de proprietar al infrastructurii, decât în condițiile prevăzute în contractul de finanțare;

să nu realizeze o modificare substanțială care afectează natura, obiectivele sau condițiile de realizare și care ar determina subminarea obiectivelor inițiale ale investiţiei.

valoarea cheltuielilor realizate după perioada de implementare a proiectului pentru întreținea investiției și/sau alte lucrări necesare pentru punerea în funcțiune a obiectivului finanțat efectuate de beneficiar în perioada de durabilitate nu se includ în valoarea totală a proiectului.

 

 

 

 

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Românii vor beneficia de zboruri fără controale de frontieră. Află de când se va implementa procedura

Distribuie Duminică, 31 martie 2024, România va adera, după o perioadă îndelungă de încercări, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.