Halele “Azo Foto”, revigorate cu ajutorul artei Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 367 Vizualizări

Halele “Azo Foto”, revigorate cu ajutorul artei

2Azomureș readuce în atenția publică necesitatea reluării activității pe una dintre cele mai importante platforme industriale ale orașului, Întreprinderea de Materiale Fotosensibile din cartierul tîrgumureșean Unirii. Închisă în 2003, din motive care țin mai mult de revoluția digitală, platforma poate deveni acum atractivă pentru diverse investiții în industrie, dar și pentru proiecte culturale inedite. Un astfel de eveniment se va desfășura în data de 9 iunie 2016, într-una din halele de la“Azo Foto” reabilitată special pentru această ocazie.

DSC_5063”Întreprinderea de Materiale Fotosensibile fost inaugurată în anul 1981, sub licență japoneză, fiind pentru foarte mulți ani singurul producător din România de materiale fotosensibile, filme radiologice, filme foto, pelicule cinematografice și hârtie foto. Din păcate uzina a fost închisă în anul 2003, a fost o decizie a acționarilor din acest moment. Au fost probabil mai multe motive care au dus la această închidere, unul dintre ele fiind cu siguranță revoluția digitală și dispariția clasicelor filme și hârtiei foto utilizate astăzi din ce în ce nai puțin. Este păcat ca șapte hectare de clădiri, ce a mai rămas din această platformă să devină paragină. Aceste clădiri pot fi folosite în continuare, atât pentru diverse investiții în industrie, sau pentru spații culturale. Am pornit de la această idee de a oferii comunității târgumureșene un spațiu cultural inedit în care artiștii din Târgu Mureș să se poată manifesta. Deschidem acest spațiu în data de 9 iunie cu evenimente structurat pe trei componente, un concert de muzică clasică, o expoziție de fotografie, deoarece nu puteam evita acest subiect aflându-ne într-un edificiu al fotografiei, și o expoziție de artă. Încercăm în această perioadă să-i convingem pe colecționarii privați din Târgu Mureș să-și expună câteva din valoroasele tablouri existente în aceste colecții private. Am început să amenajăm hala care va găzdui acest eveniment printr-o firmă din Târgu Mureș care, cu siguranță va fi gata înainte de 9 iunie. Sunt lucrări minime pe care le facem, curățenie, balustrate, scări, costurile pentru amenajarea acestei hale pentru evenimentul din 9 iunie ridicându-se la suma de 15.000 de euro.”, a precizat Ovidiu Maior,  PR Manager Azomureș SA.

Cvartetul Arcadia printre invitați

3Concertul de muzică clasică din 9 iunie este organizat în colaborare cu Asociația “Cultura Viva”,fondator al Festivalului “Academia Sighișoara” în cadrul căruia muzicieni din România și din străinătate vor susține un program cu tema “George Enescu–Bartok Bela, Interferențe”. Vor susține recitaluri Alexandru Gavrilovici–Elveția, Andreea Duca-Spania, Stephane Giampellegrini–Luxemburg, Aurelian Bacan–România și celebrul cvartet de coarde Arcadia – România. “Asociația Cultura Viva Sighișoara, fondator al Festivalului-Școala Academia Sighisoara s-a bucurat în ultimii ani de sprijinul Azomureș în calitate de Sponsor. Nimic mai firesc deci, ca la deschiderea unui spațiu cultural nou pentru Tîrgu Mureș, precum Uzina Foto, să existe și un accent muzical academic. Programul pe care îl vom oferi pe data de 9 iunie, va prezenta în eșantion contribuțiile muzicale ce vor fi aduse de profesori din întreaga lume, dar și de către elita muzicienilor din România la Academia-Sighisoara 2016, între 1 și 14 august” a declarat Alexandru Gavrilovici, președintele Asociației “Cultura Viva”.

Burse Azomureș pentru tinerii mureșeni

DSC_5065Cunoscut fiind faptul că județul Mureș, și în special orașul Tîrgu Mureș este un centru cultural în domeniul muzicii clasice, aspect dovedit prin activitatea Filarmonicii de Stat și a Liceului de Artă, Azomureș oferă sprijin pentru doi tineri talentați să ia parte la cursurile din cadrul Festivalului “Academia Sighișoara”. Bursele, ce acoperă toate cheltuielile de participare, vor fi oferite elevilor din clasele a XI-a și a XII-a, în urma unui proces de selecție coordonat de reprezentanți ai Festivalului “Academia Sighișoara” și ai Filarmonicii Tîrgu Mureș. Concursul de selecție se va desfășura în data de 15 aprilie, ora 9, în Sala Mică de concerte a Palatului Culturii. ”În paralel cu ceea ce se va întâmpla pe 9 iunie, profităm de faptul că este în pregătire a 23-a ediție a festivalului Academia Sighișoara și Azomureș, în calitate de partener al Asociației ”Cultura Viva” oferă două burse pentru tineri talentați din județul Mureș care se pot înscrie la cursurile academiei. Am dorit ca acești tineri să fie din județul Mureș, să le oferim o șansă de a participa la această prestigioasă academie care și-a dovedit deja de foarte mulți ani utilitatea. Vom oferi aceste două burse în cadrul unui concurs, a unei selecții ce va fi organizată în data de 15 aprilie , ora 9 în Sala Mică a Palatului Culturii. E o selecție la care se poate înscrie oricine, care îndeplinește niște criterii minime, respectiv elevi de clasa XI-XII. E o chestiune legată de vârstă, în general cursurile academiei se referă mai mult pe partea de studenți, dar am reușit să-i convingem pe cei de la academie să accepte și aceste burse unor tineri de 16-18 ani. Pe 9 iunie și-a anunțat prezența ambasadorul Elveției în România, Jean-Hubert Labet care, pe 1 august, cu ocazia deschiderii festivalului ”Academia Sighișoara” va primi titlul de Cetățeanm de Onoare al municipiului Sighișoara”, a precizat Ovidiu Maior.

Oportunitate pentru elevii

DSC_5072Demersul celor de la Azomureș de a veni în sprijinul tinerilor muzicieni a fost salutat de conducerea Liceului Vocațional de Artă din Târgu Mureș, prin vocea directorului adjunct Aved Eva. ”Mulțumim companiei Azomureș că ne oferă această oportunitate de a trimite câțiva elevi la această preselecție, iar cei mai buni doi elevi vor putea participa practic gratis la această academie, una extrem de folositoare din punct de vedere profesional pentru elevii noștri, pentru orice muzician deoarece sunt profesori foarte buni la această academie. De asemenea programul este unul extrem de intens din punc de vedere al educației muzicale, plus foarte multe concerte din care elevii pot învăța muzică de performanță.În ce privește Liceul Vocațional de Artă, noi în clasele XI-XII am anunțat toți elevii de existența acestei oportunități, i-am îndrumat să participe la această preselecție. Avem câțiva elevi foarte talentați, care pot beneficia de această oportunitate de a participa la cursurile Academiei Sighișoara. Eu sper că vor participa cât mai mulți elevi din clasele a XI-a și a XII-a. Până în momentul de față știu că vor participa cinci elevi buni, și sperăm ca numărul să fie mai mare, pentru instrumentele care fac obiectul cursurilor de la Academia Sighișoara, și anume pian, vioară, canto. Pot participa elevi în formații camerale, mai ales pentru că Cvartetul Arcadia ecare va fi prezent la academie este unul din cele mai bune din România, și ce ar putea ei să spună elevilor noștri ar fi extrem de folositor”, a menționat Aved Eva, directorul adjunct al Liceului Vocațional de Artă din Târgu Mureș.

Liceul de Artă, pepiniera Filarmonicii

DSC_5073La rândul său, Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș a subliniat valoarea Liceului de Artă din Târgu Mureș, pepiniera Filarmonicii după cum îi place să spună. ”Apreciez eforturile companiei Azomureș menite să încurajeze tinerele talente târgumureșene. Sunt convins că există o valoare incomensurabilă de talente la noi la Târgu Mureș care trebuie sprijinite și care pot să devină artiști extraordinari care să ne reprezinte cu succes în următoarele decenii. Mă bucur că v-ați gândit la Liceul de Artă care este pepiniera Filarmonicii din Târgu Mureș, și de faptul că acești tineri merituoși vor avea șansa să participe la această academie de la Sighișoara. Astfel, ei au o oportunitate de a-și dezvolta talentul și pregătirea, și să acceadă apoi la niște posibilități de a studia în învățământul superior din țară sau oriunde unde vor avea șansa. Pentru noi întotdeauna Liceul de Artă a fost un punct de reper pentru noi, de aici pleacă talentele de care are nevoie și Filarmonica. Este o tradiție la noi la filarmonică ca în festivalul ”Zilele Muzicale Târgumureșene” care are loc în fiecare an în luna mai, să oferim o șansă elevilor Liceului de Artă să se manifeste plenar în calitate de soliști într-un concert al Filarmonicii Târgu Mureș, ceea ce se va întâmpla și în acest an. Acești elevi sunt aleși dintre cei mai buni, care au posibilitatea să evolueze într-un concert extraordinar pe scena filarmonicii. Acești tineri, pe lângă obligația de a se forma, au și o altă vocație, cea artistică, fapt pentru care trebuie spriniți prin orice mijloc. De aceea mă bucur că o companie cum este Azomureșul vine în întâmpinarea acestor nevoi reale pe care tinerii talentați târgumureșeni le au”, a spus Vasile Cazan.

Bursele oferite de Azomureș vor permite celor doi beneficiari să participe la cursurile ”Academiei Sighișoara”, alături de alți studenți din țară și străinătate. ”Cele două burse oferite de Azomureș acoperă toate cheltuielile de participare, de la cazare, masă, participarea la toate concertele Academiei Sighișoara. Segmentul cel mai important îl reprezintă participarea la cursurile academiei. Prin această bursă, elevii au practic aceeași șansă cu ceilalți candidați care s-au înscris la Academia Sighișoara”, a menționat Ovidiu Maior.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE