Evenimente etnografice şi de folclor, în agenda Consiliului Judeţean Consiliul Judetean Mures
  • admin
  • 0 comentarii
  • 140 Vizualizări

Evenimente etnografice şi de folclor, în agenda Consiliului Judeţean

111Consiliul Judeţean Mureş va participa, în decursul anului 2016, la organizarea, desfăşurarea şi finanţarea unor activităţi culturale şi sociale de interes public judeţean. În acest sens, consilierii judeţeni au aprobat, recent, un program de cooperare cu organizatorii respectivelor acţiuni de interes public judeţean.

Parteneriat cu societatea civilă

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, în ultimii ani Consiliul Judeţean Mureş a iniţiat şi implementat programe de interes public judeţean, al căror obiectiv general a fost dezvoltarea şi impunerea în conştiinţa publică locală, naţională şi internaţională a vieții culturale și sociale din județul Mureș. „Impactul acestor programe şi reacţiile pozitive de care s-au bucurat în rândul opiniei publice, ne determină să propunem realizarea şi în anul 2016 a unor activităţi de interes public judeţean în domeniul cultural şi social, care urmează să se deruleze pe durata întregului an. Obiectivul general al acestor acţiuni constă în afirmarea judeţului Mureş în spaţiul social şi cultural al României, având ca obiective specifice: creşterea calităţii serviciilor publice în domeniul cultural şi social, popularizarea la nivel naţional şi internaţional a patrimoniului cultural şi arhitectural local, atragerea publicului către instituţiile de cultură şi sociale subordonate Consiliului Judeţean Mureş”, a menţionat Ciprian Dobre.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a subliniat că activităţile aferente acțiunilor realizate în parteneriat sunt grefate pe posibilitatea conferită de lege autorităţilor publice locale de a coopera sau de a se asocia cu persoane juridice române ori străine, inclusiv cu parteneri din societatea civilă, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni de interes public judeţean. “Prin toate aceste acţiuni, se urmăreşte stimularea accesului la cultură al publicului larg, conştientizarea rolului pe care participarea la actul cultural îl joacă în educaţia şi dezvoltarea personală individuală, promovarea unor servicii publice de calitate şi nu în ultimul rând, atragerea unui număr cât mai mare de turişti, ceea ce va contribui la creşterea notorietăţii şi a prestigiului judeţului Mureş”, a precizat Ciprian Dobre.

Experiențe didactice în context multicultural – simpozion național

Evenimentul ajunge la cea de-a V-a ediție în 2016 și se adresează profesorilor de limba și literatura română, care predau într-un cadru specific și prielnic dialogului intercultural și transdisciplinar. Din această perspectivă, organizarea în județul Mureș a acestui eveniment capătă o semnificație deosebită, având în vedere specificul etnic al acestui areal geografic, precum și specificul predării limbii și literaturii române elevilor și studenților care au altă limbă maternă decât româna. Această activitate presupune redimensionarea relațiilor interculturale și construirea unui mediu propice dezbaterilor educaționale. Numeroase personalități academice au confirmat prezența la ediția 2016. Comunicările științifice și aplicative vor fi cuprinse într-un volum cotat cu ISBN, care va apărea la o editură recunoscută CNCSIS, cu referenți științifici.

Organizator: Liceul ”Bolyai Farkas”

Locație: Târgu-Mureș

Data: 27-28 mai 2016

Bekecs – turneu de spectacole

Ansamblul de dans Bekecs promovează de peste 20 de ani valorile folclorice din microregiunea Valea Nirajului. Scopul său principal este sprijinirea activităților privind conservarea și păstrarea tradițiilor și valorilor populare, în special promovarea dansului popular tradițional, în contextul integrării acestora în în moștenirea culturală europeană. Asociația care susține acest ansamblu dezvoltă o amplă activitate didactică pentru peste 800 copii structurați în 30 de grupe. Pentru 2016 ansamblul Bekecs își propune un proiect ambițios: spectacole în întreaga microregiune a Văii Nirajului (peste 30 localități). Această acțiune culturală se va desfășura după cum urmează: Ansamblul Bekecs va prezenta publicului din fiecare localitate un spectacol folcloric de 60 minute din repertoriu sau un spectacol nou, după premiera acestuia în luna mai-iunie. Campania de adulți va fi precedată de ansamblurile locale.

Organizator: Asociația de dans ”Bekecs”

Locație: Microregiunea Valea Nirajului

Data: aprilie – decembrie 2016

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE