Principiile de etică profesională ar trebui să călăuzească firmele de medicamente care fac export paralel Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 262 Vizualizări

Principiile de etică profesională ar trebui să călăuzească firmele de medicamente care fac export paralel

12994500_825916577540728_206306857023682463_nSecretarul Comisiei de Sănătate publică din Senatul României, Florian Bodog, a declarat marți, 12 aprilie, în cadrul conferinței Health Forum, ce a avut loc la București, că în contextul în care dispar medicamentele de pe piața românească se fac demersuri către Ministerul Sănătății pentru a se face publice toate firmele care fac export paralel și care nu asigură necesarul pe piața internă, conform legii.
Potrivit acestuia, chiar dacă s-ar lua anumite măsuri prin care să fie pedepsite aceste firme, există acele reglementări europene în ceea ce privește libera circulație a mărfurilor. Florian Bodog a susținut că în sistemul sanitar ar trebui să existe niște principii etice care să fie respectate de toată lumea. Cu alte cuvinte, pacientul să primeze, nu afacerea. „Problema dispariției medicamentelor de pe piață este o problemă care preocupă și Comisia de Sănătate a Senatului și împreună cu domnul președinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților am avut întâlniri și discuții pe această temă. Ne-am întâlnit atât cu asociațiile de pacienți, cât și cu producătorii de medicamente, importatorii și cu factorii de decizie din Ministerul Sănătății. Considerăm că este o problemă deosebit de gravă, pentru că noi fiind reprezentanți aleși ai populației România, trebuie să ne preocupăm foarte atent în ceea ce privește accesul universal la serviciile de sănătate și o parte importantă a serviciilor de sănătate este asigurarea pacienților cu medicamente. Am încercat să identificăm cauzele. Pe de-o parte, există decizii luate de autorități, de ministere, care nu au fost suficient cercetate în ceea ce privește impactul pe care îl va avea aplicarea acestor decizii. Pe de altă parte, există un comportament necinstit în lanțul de distribuție farmaceutică, comportament pe care importatorii și distribuitorii mari spun că doresc să-l sancționeze. Noi am făcut demersuri către Ministerul Sănătății și suntem în discuții avansate de a face publice toate firmele care fac export paralel și care nu asigură, în primul rând, necesarul pe piața internă, conform legii”, a declarat Florian Bodog.
Modul în care să fie pedepsiți cei care nu respectă regulile
Totuși, el a recunoscut că necesarul pe piața internă nu este foarte clar reglementat. De asemenea, nu este clar reglementat nici modul în care trebuie să fie pedepsiți cei care nu respectă regulile. „Consider că impactul oricărei măsuri pe care o vom lua, impactul oricărei prevederi legislative pe care am pune-o în practică nu va fi suficient, pentru că ne lovim de reglementările europene în ceea ce privește libera circulație a mărfurilor. În același timp, ne lovim de directive europene și de alte situații care s-au întâmplat și pe care trebuie să le luăm în considerare în momentul în care reglementăm, însă cred că și cei care fac distribuție la modul profesional ar trebui să-și selecteze cu mai mare atenție colaboratorii și în același timp cred că ar trebui să existe o etică a noastră, a celor care lucrăm în serviciul de sănătate, cu principii etice pe care să le respectăm, deci să nu fie doar principii etice declarative. Eu cred că este foarte important ca principiile de etică pe care ni le asumăm public să le respectăm. Trebuie să ne gândim la clientul nostru român, nu la afacerile noastre”, a arătat Florian Bodog.
El a semnalat faptul că aceste comportamente ale autorităților și ale profesioniștilor care activează în domeniul de sănătate se repercutează asupra stării de sănătate a populației României și asupra imaginii țării. „În momentul în care există nemulțumiri din partea asociațiilor de pacienți, acestea nu se exprimă doar în sălile de conferințe, ci și la asociațiile internaționale de pacienți. În momentul în care există nemulțumiri în ceea ce privește comportamentul distribuitorilor sau al importatorilor, aceste nemulțumiri se repercutează și la firmele mamă”, a subliniat Florian Bodog.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE