Home / Social / O grădiniță din Sighișoara funcționează ilegal

O grădiniță din Sighișoara funcționează ilegal

Distribuie

DSC_9334

Grădinița Sophie’s Kindergarden din Sighișoara  nu este acreditată, potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Mureș, într-o conferință de presă desfășurată joi, 14 aprilie. Aprobată să funcționeze prin decizia ISJ încă din anul 2004, în termen de 15 zile trebuia să solicite ministerului autorizația de încredere. În 2005, grădinița trebuia să solicite declanșarea procedurii de acreditare, pe care nu a primit-o.

La începutul acestei luni, Agenția Română de Control al Calității în Învățământul Preuniversitar ( ARACIP) a publicat lista unităților școlare autorizate sau acreditate, dar grădinița nu se regăsește pe această listă, ceea ce înseamnă că funcționează ilegal. Practic, părinții a 54 de copii aruncă banii pe fereastră.

” Paradoxal, grădinița arată foarte bine, dar nu are resurse umane calificate și titulare, o condiție eliminatorie în ceea ce privește acreditarea. Mai mult, funcționează cu program prelungit și after school, cu alte cuvinte conducerea grădiniței își asumă un mare risc” a declarat prof. Ioan Macarie, inspector școlar, învățământ particular și alternative educaționale.

Inspectoratul Școlar Județean Mureș a sesizat toate instituțiile privind funcționarea fără autorizație a grădiniței, a declarat inspectorul școlar pe învățământ particular și alternative educaționale, Ioan Macarie: Inspectoratul Școlar Județean va sesiza din nou Poliția Mureș în legătură cu acest caz, singura instituție abilitată să închidă grădinița.

”Nu avem mecanisme de nici un fel pentru a interveni în acest caz, nu avem nici o posibilitate tehnică de a întrerupe această unitate de învățământ, demersurile legale care ne stau la dispoziție au fost îndeplinite. Nu am nici o explicație de ce nu se fac demersurile în sensul acreditării” a declarat Ștefan Someșan, inspector şcolar general. Tot acesta a confirmat că în Sighișoara nu există crize de spații pentru copii, cei care frecventează grădinița putând oricând să se transfere la altă unitate de învățământ.

În județul Mureș funcționează 19 unități școlare particulare, din care 7 grădinițe, 2 școli gimnaziale cu nivel preșcolar, primar și gimnazial, 2 licee din care 1 și cu nivel preșcolar, primar, gimnazial și liceal (Dr. Lind Ceuașu de Câmpie) și 8 școli postliceale. Autorizate sunt 9, iar acreditate sunt 10, respectiv 3 grădinițe, o școală gimnazială, 2 licee și 4 școli postliceale. Un număr total de 1990 de elevi frecventează aceste unități de învățământ.

Chiar dacă ați ales ghiozdănelul, acuarelele și cărțile de colorat, urmează partea mai grea, alegerea grădiniței potrivite, unde micuțul să învețe și să se joace în fiecare zi. Oferta de pe piață e generoasă, cu buget mai mic sau mai mare, dar e păcat atunci când alegerile sunt făcute inconștient. Diferența între autorizare și acreditare constă în momentul la care acesta se eliberează : unitatea nu poate fi acreditată decât după încheierea unui ciclu de învățământ (cinci ani, în cazul școlilor primare , clasa pregătitoare +clasele I-IV), iar până atunci funcționează în regim de autorizare.

Dacă există această autorizare sau acreditare, înseamnă că toate celelalte avize și autorizații au fost obținute, deci unitatea corespunde prevederilor legale, atât din punct de vedere educațional cât și din punctul de vedere al spațiilor și serviciilor adiacente. Înainte de înscriere, părintele trebuie să verifice dacă spațiul este curat și adecvat activității preșcolare, spațiul exterior pentru joacă fiind la fel de important, mai ales în cazul alegerii unui program prelungit.

Cadrele didactice trebuie să aibă studii de specialitate și stăpânesc metodologia lucrului cu copiii, iar personalul este suficient numeric raportat la numărul preșcolarilor


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.