Bursă de cooperare româno-germană, la Târgu-Mureş Business
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 318 Vizualizări

Bursă de cooperare româno-germană, la Târgu-Mureş

111Prima zi a misiunii economice româno-germane organizată miercuri, 13 aprilie, în incinta Hotelului „Grand” din Târgu-Mureş, de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru sub egida reţelei europene Enterprise Europe Network şi cu susţinerea Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş a reunit peste 50 de participanti, oameni de afaceri români şi germani, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi specialişti interesaţi de creşterea competitivităţii economice a Regiunii Centru.

Delegaţia din Estul Germaniei, dintr-o multitudine de branşe, a reprezentat patru landuri – Berlin, Brandenburg, Saxonia-Anhalt şi Thuringia – şi a inclus firme care sunt în căutare de potenţiali noi parteneri de afaceri români, vizita de lucru fiind organizată în parteneriat cu organizaţia Germany Trade and Invest, care reprezintă interfaţa principală a Ministerului Federal al Economiei din Germania pentru dezvoltarea contactelor de afaceri dintre firmele germane şi cele de peste hotare. Cuvântul de bun venit al gazdelor mureşene a fost transmis de prefectul Lucian Goga, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mures, Szabo Arpad şi de Peti Andras, viceprimarul municipiului TârguMures, iar mesaje de susţinere pentru investitori au transmis Peter Alltschekow, director pentru zona Europa de Est, din cadrul Germany Trade and Invest, Mihai Pocanschi, director al Direcţiei Politici Regionale – Programe din cadrul ADR Centru, Vasile Pop, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş si Jens Weingartner, preşedintele Clubului Economic German din Mureş.

112

Germania, partener tradiţional de business

Delegaţia germană a fost supervizată de Germany Trade & Invest, societatea de promovare/dezvoltare economică a Republicii Federale Germania. „În anul 2014 exporturile româneşti către Germania au crescut cu 10,9 procente, la 10,2 miliarde euro, iar exporturile germane către România cu 11 procente, la 10,7 miliarde euro. În zona de est a Germaniei, privim dezvoltarea economică cu alţi ochi, pentru că şi noi venim din fosta zona comunistă. Facem eforturi susţinute ca oamenii de afaceri din landurile fostei Germanii de Est să profite la maximum de facilităţile şi infrastructura pe care o avem, dar şi de costuri competitive de personal şi capital, precum şi de programe de dezvoltare atractive, iar între aceste programe de dezvoltare, misiunile economice pe care le organizăm tot mai frecvent în România, în special în Transilvania, sunt an de an tot mai productive, pentru că tot mai multe firme încep să colaboreze şi se înregistrează un salt calitativ al firmelor româneşti”, a precizat Peter Michael Alltschekov, director pentru landurile din estul Germaniei din cadrul Germany Trade & Invest.

Premisă de dezvoltare economică

În alocuţiunea sa, Mihai Pocanschi a subliniat atât activitatea complexă derulată la nivelul ADR Centru, cât şi imaginea pozitivă de care se bucură judeţele din centrul României în faţa investitorilor germani. ”Noi coordonăm dezvoltarea pe principii planificate, bine stabilite şi implementăm proiecte regionale finanţate din diverse surse nerambursabile, în special prin intermediul instrumentelor structurale. Am convenit cu partenerii noştri să ne coordonăm eforturile de dezvoltare pe priorităţile Strategiei Europa 2020, adică pe o creştere incluzivă, inteligentă, utilizând cât mai bine resursele de care dispunem şi cu un efort energetic cât mai redus. Noi, în Regiunea Centru avem o foarte bună premisă de dezvoltare economică, deoarece dispunem de o infrastructură care se îmbunătăţeşte de la an la an. Judeţele din centrul ţării sunt foarte apreciate de către investitorii germani. Dacă mediul de afaceri din Regiunea Centru trebuie să fie mai informat, o să realizăm centrele de informare numite ”one stop shop”. Dacă este nevoie de susţinere, noi vom sprijini firmele româneşti, prin proiecte ca BISNet Transylvania, să fie mai bine pregătite pentru competiţia pe pieţele internaţionale. Aceste întâlniri de la Târgu-Mureş, în cadrul cărora fiecare firmă germană participantă a avut discuţii şi contacte de afaceri cu patru sau chiar opt firme româneşti, la care s-au adăugat şi patru vizite de documentare în teren, totul în doar câteva ore, au fost considerate foarte utile de investitorii germani”, a afirmat Mihai Pocanschi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE