UMF, al treilea an liberă de fumat Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 193 Vizualizări

UMF, al treilea an liberă de fumat

DSC_9342

Universitatea de Medicină și Farmacie organizează pentru al treilea an consecutiv ”Săptămâna Universității Medicale libere de fumat”. Evenimentul se va desfășura în săptămâna 18-22 aprilie și va disemina rezultatele activitățior din anii trecuți, potrivit informațiilor furnizate într-o conferință de presă desfășurată luni, 18 aprilie, în Sala Senatului din cadrul Universității.

Echipa „Universității medicale libere de fumat” are în componență și studenți voluntari, care efectuează evaluarea anuală a fumatului în rândul studenților UMF Tîrgu Mureș, precum și diseminarea cunoștințelor teoretice și practice privind fumatul și renunțarea la acest viciu.

Rectorul UMF, prof. dr Leonard Azamfirei a ținut să precizeze importanța conștientizării problemelor cauzate de fumat și stoparea fumatului pasiv în rândul studenților. Proiectul are un obiectiv adițional în acest an și anume dezbaterea noii legislații care a intrat în vigoare în data de 17 martie 2016.

Pornind de la rezultatele evaluării fumatului în rândul studenților din 2014, conducerea Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș s-a declarat prima „Universitate Medicală Liberă de Fumat” din România, în luna februarie 2015. În acest context s-a înființat „Coaliția Universității Medicale Libere de Fumat”, constituită din reprezentanți ai comunității academice, ai studenților, personal administrativ și reprezentanți ai proiectului „Universității medicale libere de fumat”. Unul din rezultatele acestei coaliții a fost introducerea în curricula universitară a cursului de tabacologie.

În cadrul proiectului un număr semnificativ de studenți și cadre didactice participă la cercetările de tabacologie, rezultatele fiind comunicate pe plan local, național și internațional.

O echipă de peste 100 de studenți s-au alăturat proiectului încă de la pornirea acestuia, iar din ianuarie 2015 voluntarii  efectuează măsurători de monitorizare a calității aerului din clădirea centrală a universității și în căminele studențești. Studenții inplicați inițiază și desfășoară și alte activități în cadrul proiectului, ultima astfel de acțiune fiind flashmobul din data de 13 aprilie 2016, cu mesajul „Pentru un Tîrgu-Mureș liber de fumat”.

Conform rezultatelor obținute până în prezent, unul din trei studenți ai UMF este fumător și aproape jumătate dintre aceștia sunt de sex masculin. Pe parcursul anilor de studiu se constată o ușoară creștere a prevalenței fumatului activ. Din totalul studenților fumători aproximativ 60% ar dori să renunțe la fumat, iar 80% resimt expunerea la fumatul pasiv. Calitatea aerului este alterată în special în căminele studențești, iar chiar dacă majoritatea studenților sunt la curent cu legislația antifumat aflată în vigoare, dar nu o respectă de fiecare dată.

Un oraș liber de fumat

Președintele Fundației Procardia, profesor doctor Kikeli Pál István, liderul proiectului „Universitatea de Medicină liberă de fumat”, și-a manifestat nemulțumirea față de prevalența fumatului în rândul medicilor, tocmai ei, care trebuie să sfătuiască pacienții să aibă un regim de viață sănătos.

” Realizat în colaborare cu Davidson College din Statele Unite ale Americii și Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, proiectul nostru, dacă va fi realizat în forma în care l-am conceput, poate servi un model pentru țările din estul și centrul Europei care se confruntă cu aceelași probleme legate de fumat. Am ajuns deja în al treilea an, numărul trei este un număr foarte important, un scaun cu trei picioare este deja unul stabil” a declarat prof. dr. Kikeli Pál István.

Fundaţia Procardia și studenţii Universității de Medicină și Farmacie au organizat în cursul săptămânii trecute în Piața Teatrului un flashmob cu titlul „Pentru un Târgu-Mureş liber de fumat”. Un număr de 50 de studenți au format cu corpurile lor o țigară, pe care au acoperit-o cu o pânză roșie, respectiv semnul interzism după care s-au grupat în formă de inimă, care, simbolic, a început să bată, fiind deranjată de țigara care ardea. Un sfert dintre adulții din România se declară fumători, iar patru din zece au încercat să renunțe la acest obicei în ultimul an.

În cadrul conferinței de presă, Decanul Facultății de Medicină Dentară, prof. dr. Mariana Păcurar, a ținut să sublinieze importanța implicării în acest proiect, dat fiind efectele devastatoare ale fumatului asupra dentiției, a decolorării dinţilor în mod inestetic, dar şi a creşterii sensibilităţii acestora și favorizarea apariției plăcii bacteriene.

Din Coaliția antifumat fac parte prof. dr. Kikeli Pál István, lider proiect, prof. dr. Monica Tarcea, decan Facultatea de medicină UMF, prof. dr Mariana Păcurar, decan Facultatea de medicină dentară UMF, Marius Beleaua, președinte Liga Studenților Târgu Mureș, Tubak Nimrod, președinte MMDSZ Marosvásárhely, prof. dr. Abram Zoltan, director proiect, Building capacity for tobacco control, UMF și Goga Romeo, administrator patrimoniu.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE