Home / Sanatate / Medicația off-label. Rolul farmacistului în consilierea pacientului

Medicația off-label. Rolul farmacistului în consilierea pacientului

Distribuie

camil variSpecialiști din domeniul farmaceutic de pe plan local și național și-au dat întâlnire miercuri, 20 aprilie, la Târgu-Mureș, la conferința Pharma Forum. Aceștia dezbătut problemele cu care se confruntă în prezent sistemul farmaceutic românesc. Prof. dr. Camil Vari, de la Disciplina de Farmacologie și Farmacie Clinică a Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, a arătat că medicația off-label, cea în care recomandările de medicaţie nu se încadrează ca indicaţie asumată de producător şi înregistrată în prospect, este cel mai des întâlnită în pediatrie. Acesta a subliniat că medicii și farmaciștii trebuie să-și asume o responsabilitate atunci când prescriu sau recomandă un anumit medicament. Altfel spus, trebuie să țină cont de etica profesională.

farmacistiAstfel, utilizarea off-label nu este interzisă, ci reprezintă o opțiune terapeutică a medicului și a farmacistului pentru care aceștia trebuie să își asume răspunderea pe baza experienței profesionale. „Medicația off-label a existat și va exista. Medicația off-label nu este ilegală, dar necesită o responsabilitate foarte mare atât a medicului, cât și a farmacistului, deci o responsabilitate comună. Există o răspundere administrativă, o răspundere civilă și/sau penală pentru prescriptor, pentru că în momentul în care prescriem un medicament off-label trebuie să-l prescriem pe baza unei supoziții, că medicamentul este util, adică nu începem să facem experimente pe indivizi umani. Este și o problemă de etică. Pacientul ar trebui să știe că medicamentul pe care îl primește nu are de fapt indicație pentru afecțiunea respectivă, în doza respectivă sau în forma farmaceutică respectivă. Medicația off-label este cel mai frecvent întâlnită în pediatrie (…) Studiile arată că 80% dintre copiii spitalizați primesc medicamente off-label. La copii, utilizări sunt în medicația cardiologică, antiinfecțioasă, antiinflamatoare, medicația aparatului digestiv sau medicația endocrină (…) Până la urmă, contează experiența proprie a fiecăruia, pentru că nu ne permitem să facem experimente, ci ne bazăm pe o literatură științifică, chiar dacă ea nu este de mărimea unui studiu clinic”, a precizat prof. dr. Camil Vari.

Printre temele abordate în cadrul manifestării de la Târgu-Mureș s-au mai regăsit: „Rolul farmacistului în managementul pacientului cardiovascular”, „Noi provocări în executarea profesiei de farmacist în condițiile actuale ale pieței farmaceutice” și „Abordarea unor noi tehnologii în dezvoltarea sistemelor farmaceutice cu administrare locală”.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.