Home / Agricultura / Bilanțul ultimului sfert de veac pentru Societatea Agricolă „Luiereanca”

Bilanțul ultimului sfert de veac pentru Societatea Agricolă „Luiereanca”

Distribuie

1Societatea Agricolă „Luiereanca” serbează, în acest an, 25 de ani de activitate, prilej cu care și-a prezentat bilanțul activității în cadrul Adunării Generale, ce a avut loc duminică, 24 aprilie, la sediul său din localitatea Luieriu, comuna Suseni. În cadrul Adunării, președintele Mihai Morar a trecut în revistă activitatea societății de la înființare și până în prezent.

Am pornit la început cu 15 membri fondatori. În prezent, avem 270 de membri asociați cu teren în societate din Luieriu și Suseni. La înființarea societății nu aveam utilaje agricole, lucram cu fostul SMA. Abia prin 1995 am luat primul tractor, apoi între 1995 și 2000 am mai luat vreo șase tractoare, utilaje noi la vremea respectivă, care acum sunt destul de uzate. În 1996 a fost cumpărată secția de mecanizare de la fostul Agromec Reghin, respectiv secția de la Luieriu, cu utilaje destul de vechi. Abia după intrarea în Comunitatea Europeană, în anul 2007, cu acele programe europene am făcut și noi un proiect de achiziții de utilaje mai noi. Atunci a fost achiziționat un tractor New Holland de 140 CP. Tot prin acel proiect european s-a făcut un grajd de 20 de capete de junici, aceastea fiind cumpărate din Germania. Valoarea proiectului a fost de 750.000 lei, aportul societății fiind de 50 % . Cum societatea nu avea bani la vremea respectivă, suma a fost asigurată printr-un credit de la bancă, iar în 2014, la 31 decembrie, a fost încheiată ultima rată pentru proiectul SAPARD. Între timp s-au mai luat niște combine iar în 2014 a fost cumpărată o combină nouă New Holland tot prin credite bancare, în valoare de 450.000 lei. Pentru acest utilaj continuăm să plătim lunar 7.500 de lei patru ani de acum înainte. În momentul de față, deținem în jur de 250 de capete de bovine, din care 125 de vaci cu lapte, restul fiind tineret bovin”, a precizat Mihai Morar.

Nu există niciun fel de comunicare”

În continuare, a fost prezentată situația veniturilor și cheltuielilor realizate de societatea „Luiereanca” în cursul anului 2015. În total, în anul 2015 societatea a încasat 1,3 milioane lei, iar valoarea cheltuielior a fost de 1.342.000 lei. Bilanțul contabil a fost urmat de prezentarea problemelor cu care societatea se confruntă, în special cea legată de relația cu administrația publică locală. „În toată această perioadă, am avut parte de multe piedici în ceea ce privește eliberarea deverințelor pentru APIA, pentru terenul pe care îl lucrăm. Nu prea pot să-mi explic această situație. Se mai întâmplă și la alții, dar efectiv sunt anumite blocaje la nivel de primărie. În comuna Suseni, cu o populație de 2.200 de locuitori, suntem cel mai mare agent economic, cu cel mai mare număr de salariați, cu cele mai mari taxe și impozite plătite la bugetul de stat și la bugetul local. Se pare că unii așa văd lucrurile că trebuie să pună cineva piedici. Nu există niciun fel de comunicare, așa cum de la județ se comunică la primării, dar către societatea noastră agricolă nu ajunge nici măcar un rând. Dacă am fi lipsți de alte informații, de internet, poate că am trece pe lângă multe lucruri fără să știm de existența lor. Aceste lucruri sunt extrem de supărătoare pentru o comună relativ mică, cum este Suseniul. Eu nu pot să înțeleg, dar până la urmă trebuie să accepți că asta e situația și gata”, a precizat Mihai Morar.

În așteptarea subvenților

2Alt aspect prezentat a fost cel al subvențiilor, mai exact lipsa acestora. „Pentru 2015 nu am primit absolut niciun leu din subvenții. Ca să trăiești din vânzarea laptelui cu 0,8-1 leu litrul, vinzi un kilogram de carne cu trei lei în viu la bovine, practic nu ai cum să supraviețuiești. Sunt o grămadă de cheltuieli care sunt aproape la același nivel, dacă nu chiar mai mare decât au fost în anii trecuți. Neprimind aceste subvenții, am rămas datori de anul trecut la îngrășăminte și semințe. Să mai iei și credit de la bancă, să plătești și dobânzi, datorită faptului că guvernul nu reușește să plătească subvențiile. Suntem aproape de 1 mai și subvențiile de anul trecut tot nu ajung la noi. Ca și cetățeni ai României ne-am străduit să fim la zi cu toate cheltuielile, iar statul dă din coate în coate, și ne tot amână cu plata acestor subvenții”, a menționat Mihai Morar.

Valorificarea producției

La capitolul proiecte de viitor, una din preocupările Societății Agricole „Luiereanca” o reprezintă valorificarea producției obținute prin finalizarea unei brutării, respectiv a unei unități de procesare a laptelui. „Ceva trebuie făcut în acest sens, chiar dacă am afirmat la un moment dat că nu mai accesez fonduri europene. Această investiție cu brutăria sperăm să o repunem pe picioare Mai mult decât atât, văzând ce preț se primește pe lapte, măcar o minimă prelucrare să avem, să încercăm să facem pentru societate și în același timp pentru cetățeni. M-am gândit să facem ceva în ce privește valorificarea producției, măcar pâine să facem pentru oameni și laptele care îl producem să-l putem prelucra”, a subliniat președintele Societății Agricole „Luiereanca”.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zeci de oi, găsite fără suflare pe o pajiște din Sângeorgiu de Mureș

Distribuie Mai multe oi de la o stână din Sângeorgiu de Mureș au fost găsite …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.