Jandarmii de Mureş, făcuţi de râs de „Louis de Funes de la BEJ” Administratie
  • alex.toth
  • 1 comentarii
  • 431 Vizualizări

Jandarmii de Mureş, făcuţi de râs de „Louis de Funes de la BEJ”

111O să îi spun, simplu, „Louis de Funes de la BEJ”, după celebrul protagonist al comediilor franţuzeşti „Jandarmul din Saint Tropez”, „Jandarmul se însoară”, „Jandarmul şi jandarmeriţele” şi alte filme de râs cu şi despre jandarmi.

L-am întâlnit miercuri, 27 aprilie, în jurul orei 15.00, pe holul principal al Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană Nr. 28 Mureş, unde se află avizierul cu documentele remise de BEJ Mureş.

Scopul deplasării mele la BEJ era simplu, şi anume să văd hotărârile afişate şi, la nevoie, să iau notiţe. Când am intrat în clădire, omul era probabil pe holul secundar, aşa că după ce am „scanat” vizual avizierul, mi-am deschis agenda şi am început să îmi notez, de pe documentele afişate, primii trei candidaţi pentru Consiliul Judeţean Mureş, şi numărul total de candidaţi înregistraţi din partea fiecărei formaţiuni politice.

L-am auzit, la un moment dat, în spatele meu. Mi s-a adresat uşor crispat, fără să se prezinte după clasica formulă „Bună ziua, sunt cutare şi vă rog să vă legitimaţi”. Sau „Bună ziua, sunt cutare şi vă rog să îmi spuneţi care e scopul vizitei dumneavoastră la BEJ”. Mi-a spus că, vezi Doamne, nu cumva să iau notiţe de la avizier pentru că sunt afişate date cu caracter personal.

Nu m-am putut abţine şi l-am rugat să-mi spună unde scrie că nu e voie să iau notiţe de pe un avizier. Să verific şi apoi, dacă e aşa, să mă conformez.

„Louis de Funes de la BEJ” (care, interesant, aducea uşor cu actorul Louis de Funes…) a dat răspunsul clasic, că „aşa scrie în lege”.

L-am rugat, evident, să îmi spună şi mie în care lege scrie aşa ceva, că nu am voie să iau notiţe de pe un avizier amplasat într-un loc public, întrebare la care bărbatul în uniformă albastră a pasat responsabilitatea preşedintelui BEJ. „Fără aprobare de la preşedintele BEJ, nu e voie. A mai fost o televiziune azi şi n-au avut voie să filmeze.”

Am notat mai departe, în timp ce „Louis de Funes de la BEJ” devenea din ce în ce mai insistent: „Vă rog să nu mai notaţi datele personale!”

L-am întrebat de unde ştie ce anume îmi notez în agendă şi mi-a răspuns că „datele personale nu se notează”.

„Păi acesta se numeşte avizier, şi e un loc de informare. Dacă datele erau secrete, nu se puneau, cred, la avizier…”

„Dar unde scrie că e avizier?”, întreabă omul legii.

„Nu scrie niciunde, dar se vede cu ochiul liber că e un avizier…”

„Dacă nu scrie niciunde că e avizier, s-ar putea deci să nu fie avizier. Aşa aţi spus şi dumneavoastră cu legea…”, face pe şmecherul „Louis de Funes de la BEJ”.

Dialogul continuă, halucinant: cine trebuia să se prezinte primul?!

I-am sugerat că ar fi bine să se prezinte înainte de a mă legitima, dar jandarmul a susţinut că de fapt eu trebuia să mă prezint întâi, pentru că eu am intrat în clădirea în care el deja era şi aşa scrie şi în Codul Bunelor Maniere. Cine intră în încăpere, salută primul. Aşa e, nu contest, dar la momentul intrării în clădire nu era nici un jandarm la uşa principală, prin urmare, cum să mă prezint cuiva care nu e acolo?!

M-am întors cu faţa la avizier şi am continuat să iau notiţe. Apoi am salutat şi am plecat, nu înainte de a-l măsura lung, din cap până în picioare, pe „Louis de Funes de la BEJ”.

Îi recomand pe această cale să citească Regulamentul pentru compunerea şi portul uniformelor militare, unde scrie, negru pe alb, că militar fiind în exerciţiul funcţiunii trebuie să ai capul acoperit. Or, „Louis de Funes de la BEJ” era lejer, cu capul descoperit.

Totuşi, obiectivul despre care vorbim nu e vreo bodegă dintr-un sat uitat de lume, ci e un Biroul Electoral Judeţean. Unde un militar care e la datorie şi care se respectă trebuie să aibă ţinuta regulamentară.

Şi dacă acea cameră de supraveghere amplasată aproape de tavanul holului principal de la BEJ Mureş (care a fost martoră la întâmplare) funcţionează, îi invit şi pe şefii Jandarmeriei Mureş să urmărească, în reluare, filmul „Louis de Funes de la BEJ”.

Garantat, nu vor avea niciun motiv de râs…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Toth Alex, amice, esti la fel de DEFUNES precum personajul pe care vrei sa ni-l descrii. Cred ca ziua, care tocmai a trecut, a fost una dintre cele mai bogate din viata ta. Tu, bejul si jandarmul. Faci o multime de confuzii. Dar e bine. Un indiciu pentru nivelul la care esti. Dezinformezi si deformezi.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE