Home / Administratie / Sâncraiu de Mureş, comuna care înfloreşte continuu

Sâncraiu de Mureş, comuna care înfloreşte continuu

Distribuie

111Aflat la cârma comunei Sâncraiu de Mureş din anul 1994, actualul primar, social-democratul Remus Sângeorzan, are în continuare planuri mari şi mapa plină cu proiecte pentru dezvoltarea localităţii în care vieţuiesc aproximativ 8.500 de suflete. Care sunt realizările mandatului 2012-2016, dar şi câteva din proiectele de viitor, vă invităm să aflaţi în interviul următor.

Reporter: Cu ce realizări încheiaţi mandatul de primar 2012-2016?

Remus Sângeorzan: În acest mandat, priorităţile pe care le-am avut la nivelul comunei Sâncraiu de Mureş au fost extinderea reţelei de canalizare, extinderea reţelelor de apă în zonele în care s-au dezvoltat străzi noi, am extins grădiniţa de la Sâncraiu de Mureş cu încă patru grupe, am amenajat parcuri de joacă, am acordat o atenţie deosebită bazei sportive de la Nazna, şi nu în ultimul rând am avut un program de asfaltări de străzi, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Programul de asfaltare nu s-a finalizat, asfaltăm străzi în continuare, avem în acest sens în derulare un program pentru strada Delureni şi Vale, Nufărului din Nazna şi vom relua străzile care au rămas din intrările de pe strada Principală, cum au rămas Nazna – Trandafirului, Câmpului, Izvorului şi la Sâncraiu de Mureş au rămas Cotului şi Rândunicii. Strada Strâmbă am finalizat-o, am finalizat intrarea la blocurile ANL, la parcurile de joacă şi dispensar. Ne gândim şi la viitor, avem proiecte depuse prin AFIR, pentru extinderea reţelelor de canalizare, mai ales în zona industrială, unde se preconizează construirea unor depozite, sunt şi parcuri auto plus partea de cartier care s-a extins şi străzile adiacente, din partea de jos a Mureşului, dar şi proiecte pentru reabilitarea reţelelor cu apă prin montarea unor staţii de pompare şi bazine. Proiectele sunt pregătite, depuse la Ministerul Dezvoltării, atât pentru apă şi canalizare, ce a mai rămas, cât şi pentru drumuri. Avem proiecte pentru toate străzile din comună, urmând ca în funcţie de banii care vor fi alocaţi, să facem finalizarea lucrărilor. Vrem, de asemenea, să facem un pod peste canalul Beşa, cu devierea traficului greu, din zona străzii Mureşului.

Rep.: Care a fost sursa de finanţare pentru proiectul care vizează extinderea reţelei de canalizare?

R.S.: O parte din bugetul local, 20%, şi cealaltă parte, de 80%, prin intermediul Băncii Mondiale de Dezvoltare, prin Ministerul Dezvoltării, printr-un program încheiat în 2015. Există o mică problemă în ce priveşte presiunea apei, motiv pentru care dorim să montăm staţii de pompare a apei şi să construim bazine de captare a apei.

Rep.: Care e situaţia şcolilor şi grădiniţelor din comună?

R.S.: Şcolile le-am modernizat, atât în Sâncraiu de Mureş cât şi în Nazna, sunt dotate cu tot ce e necesar. Facem în fiecare an igienizări în ambele şcoli şi la Nazna avem în derulare un proiect pentru o grădiniţă cu program prelungit, cu patru grupe. Documentaţia a fost depusă la ADR 7 Centru Alba Iulia, inspecţia s-a făcut şi urmează să semnăm contractul. Sperăm ca în luna mai, cel târziu în iunie 2016 să demarăm lucrările.

Rep.: Ce conţine strategia de dezvoltare a comunei Sâncraiu de Mureş pe următorii ani?

R.S.: Avem o strategie de dezvoltare până în anul 2020. Pentru anul 2016, autoritatea administrativă şi-a propus investiţii în ceea ce priveşte învăţământul, alimentarea cu apă şi amenajări hidrotehnice, canalizare, investiţii pentru drumuri, poduri, străzi şi corelarea investiţiilor finanţate din fonduri naţionale şi a celor două fonduri europene pe baza priorităţilor de dezvoltare a comunei, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Asfaltarea străzilor e una din priorităţi, în prezent fiind asfaltate 70% din străzi. De asemenea, pe lista proiectelor mai avem realizarea unei centuri de deviere a traficului pe centura ocolitoare paralel cu râul Mureş, construirea unui parc fotovoltaic care va alimenta unităţile publice şi iluminatul stradal, ne dorim să montăm camere video pentru creşterea siguranţei cetăţenilor. Pe lista de priorităţi mai avem şi construirea a două blocuri ANL, pentru tineret. Ne dorim un parteneriat cu ANL, Primăria comunei Sâncraiu de Mureş urmând să asigure terenul pentru construcţie şi utilităţile necesare. Avem peste 200 de cereri în acest sens. Ne dorim să ţinem tineretul pe raza comunei…

Rep.: Sunteţi una din puţinele comune din judeţ care îşi măreşte constant numărul de locuitori. Ce îi atrage pe tineri să se stabilească în Sâncraiu de Mureş?

R.S.: Probabil şi zona, foarte apropiată de municipiul Târgu-Mureş, o zonă periurbană, cu toate utilităţile, mai ales în zonele unde se construiesc. O altă facilitate ar fi că noi nu am majorat taxele şi impozitele locale, am încercat să le menţinem şi după noul Cod fiscal, ca să putem să le şi colectăm.

112

Priorităţi ale Primăriei comunei Sâncraiu de Mureş

Infrastructură

Principalele investiţii în infrastructură sunt „Modernizare sistem de iluminat public”, „Extindere reţea apă” – în lungime de 4,2 kilometri, „Extinderea reţelei de canalizare” – în lungime de 7 kilometri, „Asfaltare străzi în comună” – în lungime de 11,7 kilometri, „Amenajare trotuare” – în lungime de 2,3 kilometri, precum şi lucrări de întreţinere străzi, pietruire, profilare, cilindrare, amenajare şi reparare trotuare, şanţuri şi rigole şi montat indicatoare rutiere.

Învăţământ

În cursul anilor 2012-2016, s-au efectuat lucrări de reparaţii şi investiţii în şcolile şi grădiniţele din Sâncraiu de Mureş şi Nazna, lucrări de reabilitare şi igienizare, susţineri financiare privind unele activităţi întreprinse, extindere Grădiniţă Sâncrai, dotare cu mobilier grădiniţe.

Zone verzi

La acest capitol, autorităţile locale din Sâncraiu de Mureş au bifat următoarele investiţii: amenajare parcuri de joacă pentru copii, plantare arbori ornamentali, răsaduri anuale repartizate pentru şcoli, biserici, parcuri, Cămin Cultural, Casa de Cultură, zonă verde refăcută prin semănare gazon şi tăieri de arbori în caz de necesitate.

Activităţi cultural-educative

Între 2012 şi 2016 Primăria comunei Sâncraiu de Mureş a acordat sprijin pentru organizaţiile artistice şi sportive şi a contribuit la organizarea unor festivaluri şi spectacole artistice tradiţionale: „8 Martie”, „Nestemate mureşene”, „Din izvor curat”, „Balul strugurilor”, „Bal mascat”, „Bal de Crăciun”, „Întrunirea localităţilor cu denumirea de Sâncraiu”, „Ceteruica dragă mi”, etc.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Borbély László, sărbătoritul zilei

Distribuie Zi specială marți, 26 martie, pentru consilierul de stat mureșean Borbély László, coordonatorul Departamentului …

1 comentariu

  1. Chiar din 1994 ??? Nu va e rusine , rusine , rusine … In 22 de ani a-ți facut nimic …doar asfaltarea străzilor din ultimii ani care puteau fi făcute mult mai devreme de un primar mai capabil … Cine locuiește in Sincrai știe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.