Viața unui mureșean, salvată de medici prin transplantarea unui cord nou Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1024 Vizualizări

Viața unui mureșean, salvată de medici prin transplantarea unui cord nou

horatiu suciuInstitutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureş a reușit, cu o zi după Ziua Națională a Inimii, al șaptelea transplant de cord de la începutul anului. Un bărbat, în vârstă de 55 de ani, din Târgu-Mureș, a primit joi, 5 mai, o inimă nouă și implicit o nouă șansă la viață datorită unui transplant cardiac efectuat de către o echipă de medici de la IUBCvT, condusă de profesorul doctor Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară. Cordul a fost prelevat de la un bărbat, în vârstă de 29 de ani, aflat în moarte cerebrală.

Intervenția a durat aproximativ cinci ore, iar pacientul se afla într-un stadiu avansat de insuficiență cardiacă. Acesta era pe lista de așteptare de mai bine de un an de zile. „Am aniversat Ziua Inimii prin efectuarea unui transplant cardiac, al șaptelea din acest an, la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș. Este vorba despre un pacient în vârstă de 55 de ani, din Târgu-Mureș, aflat într-un stadiu avansat de insuficiență cardiacă, care se afla pe lista de așteptare de peste un an de zile și care era la capătul resurselor biologice. Este o viață salvată printr-un procedeu extrem de dificil și de înaltă performanță, care, așa cum am mai menționat, demonstrează înaltul profesionalism al personalului din Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș. Ne bucurăm pentru acest pacient cum ne bucurăm pentru toți ceilalți șase pacienți pe care am reușit să-i transplantăm în acest an. Suntem convinși că în acest fel putem ajuta foarte mulți pacienți aflați în insuficiență cardică să aibă o viață mai bună și mai lungă”, a declarat prof. dr. Horațiu Suciu.

Pe holurile spitalului, fiica pacientului a mulțumit, cu lacrimi în ochi, medicilor care i-au salvat viața tatălui său, cât și familiei donatorului pentru acest gest nobil. Mai multe echipe de medici din țară și din străinătate au prelevat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș de la același donator rinichii, ficatul, plămânii, corneea, os şi piele. „Donatorul a fost un tânăr în vârstă de 29 de ani care a suferit, din păcate, un traumatism cranio-cerebral soldat cu un hematom și o hemoragie cerebrală care a condus la moartea cerebrală. Vreau încă o dată să subliniez gestul de mare noblețe al familiei, care a fost de acord cu prelevarea cordului, a plămânilor, care au fost recoltați de către o echipă de medici din Austria, a rinichilor și a ficatului. Intervenția de transplant cardiac a durat cinci ore și suntem mulțumiți de starea clinică și de perspectivele pe care  le are acest pacient”, a precizat prof. dr. Horațiu Suciu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE