Home / Cultură / ”Pro Cultura” pentru frumoșii literaturii, dansului, teatrului și muzicii

”Pro Cultura” pentru frumoșii literaturii, dansului, teatrului și muzicii

Distribuie

Primăria Târgu Mureş a acordat, miercuri, 11 mai la Sala de Oglinzi din Palatul Culturii distincțiile ”Pro Cultura” unui număr de nouă personalităţi mureşene, scriitori, actori, muzicieni şi dansatori, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Zilelor Târgumureşene, desfăşurate sub semnul împlinirii a 400 de ani de la primirea rangului de „oraş liber regesc”.

1 Dorin FloreaDistincțiile „Pro Cultura” au fost stabilite de către o serie de consuli ai culturii mureșene, cu o activitate unanim recunoscută, care au analizat propunerile venite din partea comunității târgumureșene, care au intrat în posesia unor personalități și instituții mureșene de cultură ca o recompensă a excelenței, valorii, ideilor și visurilor elevate ale acestora în comunitatea târgumureșeană. ”Totdeauna am încercat și încercăm să stimulăm valoarea, și mai mult să învităm oamenii de cultură să participe în a aduce orașul acolo unde trebuie. Îmi revine plăcerea să vă gratulez cu această medalie, alături de insigna orașului cu cei 400 de ani prin care ne străduim într-adevăr să apărăm ceea ce definiți, oameni care sunteți prezenți în spațiul public și oameni cu curaj în a spune ce trebuie spus în acest oraș”, a precizat în deschiderea festivității Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureș.

Premii de excelență pentru instituțiile de cultură

Primii care au fost răsplătiți cu distincția ”Pro Cultura” au fost instituțiile de cultură mureșene care au intrat în posesia premilor de excelenţă pentru activitatea desfăşurată în folosul comunităţii în anul 2015: Teatrul Naţional, Universitatea de Arte, Filarmonica de Stat, Revista Vatra şi Lato, Harmonica Cordis şi Teatrul Scena.

Cornel Moraru, om de mare ținută

3 Cornel MoraruA urmat decernarea distincțiilor ”Pro Cultura” personalităților mureșene din lumea literaturii, dansului, teatrului și muzicii să fie răsplătiți în cadrul festivității, primii pe listă fiind scriitorii Cornel Moraru şi Szabo Robert Csaba. ”E foaerte greu să rezumi în câteva cuvinte o existență închinată culturii, iar domnul Cornel Moraru este una dintre acele personalități exemplare ale culturii mureșene și românești care, prin întreaga sa activitate a reușit să afirme idealurile valorii și continuității de creație și de multiculturalitate, care definesc de fapt spațiul nostru în care trăim. Cornel Morarul este unul dintre puținii noștri critici care așează cu naturalețe literatura dintr-o perspectivă mai amplă a ideii, unul dintre puținii cărora referințele filozofice le vin firesc în sprijin. Consider că distincția ”Pro Cultura” oferită lui Cornel Moraru este o recunoaștere a prestigiului, a competenței exemplare a unui om de mare ținută, a cărui activitate culturală stă sub semnul raționalității a valorii”, a precizat profesorul și criticul literar Iulian Boldea.

Făuritor de ferestre pentru o lume dornică de frumos

2 Adrian ChiraA urmat secțiunea arte plastice, premiați fiind Adrian Chira şi Kakony Csilla. ”Cum ar fi viața fără artă ? Nu știu, și de fapt nici nu doresc să răspund la această întrebare. Știu cu cei care fac parte din lumea creațieio artistice că mă ajută să găsesc acea fereastră a diaslogului care mă ajută să mă simt util, conștient și pur, Eviențeim un astfel de autor de valori, făuritor de ferestre pentru o lume dornică de frumos, dornică de artă. Pictorul Adrian Chira, format la Academia de Arte Vizuale din Cluj, se află la apogeul creației sale artistice având un palmares deosebit de bogat, expoziții personale și de grup în țară și străinătate, participamt la simpozioane și tabere de creație, contribuind din plin la patrimoniul artelor contemporane românești. Este unul dintre membrii marcanți a Uniunii artuiștilor plastici din România, în special a filialei Mureș, binecunoscut publicului mureșean iubitor de artă. Pe lângă activitatea de creație Adrian Chira are și o bogată activitate de organizator în ce privețște simpiozoane și saloane de arte vizuale, fiind autorul a 14 simpozioane și șase expoziții ”Totem”, unul dintre cele mai importante și de valoare expoziții în galeria de artă din Târgu Mureș”, a precizat Mana Bucur, președintele Uniunii Artiștilor Plasttici, filiala Târgu Mureș.

6 Kemendi Lia ElisabetaDe la arte plastice trecem la dans, respectiv la Kemendi Lia Elisabeta şi Andras Lorant răsplătiiți pentru activitatea lor în slujba dansului cu distincția ”Pro Cultura”. ”Pentru toate rezultatele de până acum doamna Kemendi Lia Elisabeta merită din plin felicitările noastre, reliefate prin acerastă importantă distincție ”Pro Cultura””, a precizat prof. Adrian Titi Boantă, fost director al Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul”.

Frumoșii dansului, teatrlui și muzicii răsplătiți cu distincția ”Pro Cultura”

4 Roxana MarianUna din artele care și-a făcut o bogată istorie la Târgu-Mureș, teatrul, are doi frumoși ai scenei răsplătiți cu distincția ”Pro Cultura”, actrițele Roxana Marian şi Farkas Ibolya. ”Raxana Marian s-a născut pe 10 iunie în Târgu-Mureș, este absolventă a Universității de Artă Teatrală și Cinematografie din București, clasa profesor universitar doctor Florin Zamfirescu. De asemenea are un master în scriere dramatică la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, clasa profesorului universitar doctor Alina Nelega. Este actriță a Teatrului Național din Târgu-Mureș, din 2001, chiar dacă primele ei încercări au avut loc la Teatrul ”Ariel”, cu un rol de mare anvergură premiat de UNITER, ”www.nonstop.ro”, unde a interptretat un rol de travestit. Este cunoscută ca actriță cu reușite extraordinare în ultimii ani, ”Dinte pentru dinte” în regia lui Cristi Juncu, ”Trei surori” în regia lui Harsanyi Zsolt , sau în ”Steaua fără nume” în regia lui Erwin Șimșensohn , precum și în utimul rol care îl pregătește acum, Zoie din ”O scrisoare pierdută”, încercare dramatică de rescriere a piesei făcută de către Alina Nelega și Gabi Cadriu. Pe lângă toate acestea Roxana Marian este și autor dramatic, a scris o piesă care deja este tradusă în mai multe limbri, a cărui premiera a avut loc la Picollo Teatro din Milano, respectiv Mede/Ea sau despre fericirea conjugală” , pe care a și regizat-o cu un sicces deosebit la Teatrul Național din Târgu Mureș”, a precizat actrița Naționalului Monica Ristea .

5 Molnar TiborUltima categorie premiată a fost cea dedicată muzicii, singurul premiat fiind Molnar Tibor, membru al Cvartetului ‘Tiberius’ care a primit distincția ”Pro Cultura” din partea maestrului Csiki Boldiszar.

 

De asemenea, verificati

VIDEO. Premiera spectacolului GGWorld

Distribuie Teatrul pentru Copii și tineret Ariel din Târgu Mureș va găzdui joi, 18 aprilie, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.