Stella Hanusz, femeia care a învins cancerul mamar și a pus pe picioare o asociație care să ajute pacientele Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 686 Vizualizări

Stella Hanusz, femeia care a învins cancerul mamar și a pus pe picioare o asociație care să ajute pacientele

Președintele onorific al Asociației Române de Cancer Grupul „Destine Comune”, Stella Hanusz, fostă pacientă diagnosticată cu cancer mamar în urmă cu peste 20 de ani, a susținut, în cadrul Conferinței Naționale cu tema Patologia Mamară, ce are loc în aceste zile la Târgu-Mureș, că pacientele diagnosticate cu această formă de cancer ar trebui să fie îndrumate de către un specialist în psihosociologie. Ea a spus că un asemenea diagnostic este foarte greu de prezentat pacientei, mai ales că abordarea pacientelor diferă în funcție de nivelul de educație.

Viața Stellei Hanusz nu a fost deloc ușoară. Mama ei a murit de cancer mamar, ea s-a luptat cu aceeași boală, reușind într-un final să câștige lupta. Soțul ei a trecut prin încercări similare, fiind diagnosticat, în urmă cu zece ani, cu cancer pulmonar. Medicii nu i-au dat șanse mari de supraviețuire, însă acesta a reușit să lupte timp de zece ani cu această boală, care a recidivat de două ori. La ultima intervenție chirurgicală, soțul Stellei Hanusz a contactat o infecție intraspitalicească care îi pune acum viața în pericol.
„Am lucrat ca asistent stomatolog și în urmă cu peste 20 de ani am fost diagnosticată cu cancer mamar. Aveam doi copii mici, mama mea murise din cauza cancerului mamar înainte cu patru ani. Aveam o mulțime de probleme și întrebări, mă simțeam rău, nu aveam stabilitate emoțională. Nu găseam răspunsuri. Am început astfel activitatea la asociație. Pentru mine, a fost un lucru extraodinar și din acest punct de vedere diagnosticul pus a fost un dar pozitiv. Am intrat în contact cu foarte multe paciente în 19 ani, am învățat cum să îmi organizez viața și relațiile interumane în familie și în societate pentru a putea depăși echilibrat problemele cu care m-am confruntat. Am simțit că m-am făcut bine în momentul în care m-am împăcat eu cu mine și cu diagnosticul meu. Mi-am structurat viața după lucrurile pe care le-am văzut importante după un asemenea șoc (…) Soțul meu a făcut cancer pulmonar, iar medicii mi-au spus că statistic nu are șanse mari de supraviețuire. I s-au dat atunci trei luni. Soțul meu trăiește de zece ani, dar a mai avut două recidive. La ultima operație a făcut o infecție intraspitalicească cu care ne luptăm. Era să moară din cauza infecției, nu din cauza cancerului”, a povestit Stella Hanusz.
Cancerul reprezintă un subiect tabu în cultura poporului român, a susținut Stella Hanusz. „Ca pacient, a contat enorm de mult să știu încotro să mă îndrept, de unde să cer sfaturi și să nu apelez în situații de panică la tratamente „minune”. În cei 19 ani, am cunoscut paciente care au decis să urmeze, alături de tratamentele oncologice, și aceste tipuri de tratamente „minune” numite alternative. Multe dintre ele chiar au renunțat la tratamentele oncologice”, a arătat Stella Hanusz.
La 65 de ani, Stella Hanusz se simte ca la 14 ani, își dorește foarte mult să trăiască, este încrezătoare, optimistă și le transmite femeilor diagnosticate cu cancer să nu renunțe niciodată la luptă. De altfel, scopul Asociației Române de Cancer Grupul „Destine Comune” este acela de a sprijini bolnavii de cancer în recuperarea fizică şi psihică şi reintegrarea în societate, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE