Cum te poți distra la Târgul ONG-urilor, ediţia a XIV-a Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 305 Vizualizări

Cum te poți distra la Târgul ONG-urilor, ediţia a XIV-a

 

Cuibul democrației, din incinta fostului Hotel Parc, a găzduit miercuri, 18 mai, o conferință de presă cu tematica Târgului organizaţiilor neguvernamentale „Împreună pentru comunitate”, ediţia a XIV-a, care se va desfășura în perioada 20 – 21 mai 2016. Evenimentul este organizat de Asociaţia Divers, în parteneriat cu Fundația Alpha Transilvană, Fundația Comunitară Mureș și Asociația Mâini Unite.  Târgul ONG doreşte să ofere un cadru adecvat prin care organizaţiile neguvernamentale din domenii foarte diferite de activitate pot să interacţioneze, o dată pe an, arătând comunităţii oferta de servicii sau alte tipuri de activităţi, respectiv atrăgând voluntari şi 2% din impozitul pe venit al membrilor comunităţii.

În cadrul evenimentului, organizatorii lansează o invitație mureșenilor să participe la cafeneaua civică intitulată ” E simplu să ai o viață bună!”, vineri, 20 mai, de la ora 16.00, la Casa Bernady de pe strada Horea nr. 6. Participanții vor asista la o discuție despre conștientizarea principiilor dezvoltării durabile, dincolo de definiția pe care o găsim în documentele de specialitate și în documentele Comisiei Europene. Discuția va porni de la un video realizat de un tânăr din orașul nostru despre provocările existente pe plan local legat de dezvoltarea durabilă. Importanța dezvoltării durabile pentru comunitățile locale va fi evidențiată participanților într-un mod interactiv de către dr. conferențiar Ramona Rațiu, președinte al Asociației Mâini Unite și dr. Zoltan Hajdu, director al Focus Eco Center. Despre importanța parteneriatelor în viața comunității locale va vorbi Maria Koreck, președinte Asociația Divers.

foto 2 (2)

”La cafeneaua civică, Asociația Focus Eco Center va deschide un subiect despre sistemul de valori. Oamenii merg după trenduri și modă, dar putem trăi bine și altfel. A merge pe bicicletă nu înseamnă neapărat că nu ai bani să cumperi o mașină, ci că abordezi un sistem de valori care te face la fel de fericit” a declarat dr. Zoltan Hajdu.

Focus Eco Center este o organizaţie neguvernamentală de protecţia mediului care promovează principiile dezvoltării durabile, înfiinţată în 1994 de către un grup interesat de problemele de protecţia naturii și protecţia mediului din oraşul Tîrgu- Mureş. Potrivit celor afirmate de directorul dr. Zoltan Hajdu, în urma unor sondaje realizate în rândul tinerilor, chiar dacă se spune că tinerilor nu le pasă de mediul înconjurător, aceștia au demonstrat atitudini responsabile faţă de viitorul planetei și comportamente prin implicarea directă în acţiuni pentru diminuarea poluării. Inițierea campaniei supraconsum ”E simplu să ai o viață bună” s-a datorat faptului că trăim vremuri când în lumea cea „bogată” consumăm mai mult decât am avea nevoie, și pentru acest consum ridicat exploatăm resursele, schimbând sistemele ecologice care susțin viața.

andreia morar

Mai mult de jumătate din măsurile menționate în planul anti-sărăcie lansat de guvern, sunt inspirate din programe de succes ale organizațiilor non-guvernamentale, potrivit celor afirmate de Andreia Morar, project manager în cadrul Fundației Transilvană Alpha. ”În planul anti-sărăcie lansat de guvern în urmă cu câteva luni de zile, mai mult de jumătate din măsurile de acolo sunt de fapt proiecte pilot dezvoltate de organizațiile neguvernamentale, așadar, în sfârșit, a apărut un guvern care a băgat de seamă că aceste proiecte pilot pot deveni proiecte naționale și pot fi implementate în toată țara. Este o dovadă în fața autorităților locale, centrale, că munca noastră este relevantă” a afirmat Andreia Morar.

Cum ne putem distra la Târg

Sâmbătă, 21 mai, în P-ța Trandafirilor, de la ora 8.00 va începe montarea standurilor, iar de la ora 10.00 se dă start activităților. În intervalul orar 10:00 – 18:00 se va organiza primul festival de muzică stradală, cu obiectivul principal de a da o posibilitate talentelor ascunse din comunitate să se prezinte, dar și pentru a susține cauze caritative de către muzicieni.

La ora 12:00  va avea loc marşul ONG, cu scopul susţinerii sferei civice şi atragerii atenţiei asupra importanţei acesteia în viaţa comunităţii. Reprezentanţii ONG-urilor vor înconjura P-ţa Trandafirilor împreună cu beneficiarii şi susţinătorii lor. Coloana va porni de la trecerea de pietoni din faţa Ceasului cu Flori în sensul Palatului Culturii. Sunt invitaţi să se alăture Marşului ONG toți mureșenii, inclusiv reprezentanții autorităților și instituțiilor publice în semn de solidaritate cu voluntarii organizațiilor.

La ora 13.00 va avea loc un Cross Civic la care, an de an, participă tot mai multe persoane. Crossul dorește să atragă atenția asupra importanței sportului de masă pentru sănătate, iar participanții vor contribui la susținerea unei cauze caritative, urmând a fi premiați și cel mai tânăr, și cel mai în vârstă dintre ei, potrivit celor adăugate de dr. conferențiar Ramona Rațiu.

În cadrul evenimentului va avea loc și un concurs de promovare a voluntariatului în Judeţul Mureş, în care vizitatorii vor primi formulare care se completează cu informaţii dobândite în urma vizitării mai multor standuri ale organizaţiilor participante

Programul Târgului ONG conține și alte acțiuni interactive şi de cultură generală organizate de către asociaţiile şi fundaţiile participante, momente diverse de dans modern,  flash-mob și activităţi preventive pentru sănătate, măsurarea tensiunii arteriale, determinarea glicemiei și consiliere. Nici copiii nu se vor plictisi, ei se vor bucura de o serie de jocuri interactive și activități manuale.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE