Când ar putea fi acreditate primele centre de excelență în bolile intestinale Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 351 Vizualizări

Când ar putea fi acreditate primele centre de excelență în bolile intestinale

Primele centre de excelență în bolile intestinale ar putea fi acreditate anul viitor, iar unul dintre ele ar putea fi Institutul Clinic Fundeni din București, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Corina Pop, citată de AGERPRES. Aceasta a adăugat că grupul de lucru creat la nivelul Ministerului Sănătății ar putea elabora până la sfârșitul acestui an criteriile de acreditare pentru aceste centre. Principalele instituții de acest gen ar putea fi în jurul centrelor universitare tradiționale precum București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Târgu-Mureș.
„Ne-am propus, împreună cu comisiile de specialitate, împreună cu specialiștii din domenii diferite, nu numai la gastroenterologie să generăm niște criterii conform recomandărilor din Directiva Europeană referitoare la standarde profesionale, dotare tehnică, formare profesională, elaborare de ghiduri, protocoale, cercetare și interfațare informațională națională și internațională, acestea ar putea fi în final susținute pentru legiferare printr-un ordin de ministru sau chiar printr-o hotărâre de Guvern împreună cu normele de aplicare”, a spus Corina Pop, conform sursei citate.
Aproximativ 10.000 de pacienți sunt diagnosticați cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt cuprinși în Registrele Naționale.
Cele mai multe cazuri de boli inflamatorii intestinale se înregistrează la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Bolile inflamatorii intestinale rezultă din interacțiunea complexă dintre predispoziția genetică a individului și factori din mediu, îndeosebi din dietă, susțin specialiștii.
Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt tulburări gastro-intestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinență, pierdere în greutate, oboseală.
Potrivit Asociației persoanelor cu boli inflamatorii intestinale din România (ASPIIR), aceste afecțiuni au impact asupra vieții personale a pacienților, dar se răsfrâng atât asupra asupra vieții lor profesionale și a capacității de a munci, cât și asupra relațiilor sociale. În final, pacientul devine o povară pentru sistemul de sănătate și întreaga societate.
La nivel european, precizează ASPIIR, statisticile arată că 10% dintre pacienții cu BII sunt șomeri, iar cei care muncesc au, în general, între 3 și 6 săptămâni concediu medical pe an. Peste 3 milioane de persoane suferă de bolile inflamatorii intestinale la nivelul întregii Europe.
Pe 19 mai este marcată în întreaga lume Ziua Internațională a luptei împotriva Bolilor Intestinale.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE