Primăriei Tîrgu Mureș nu îi ajung fondurile pentru pregătirea alegerilor Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 617 Vizualizări

Primăriei Tîrgu Mureș nu îi ajung fondurile pentru pregătirea alegerilor

DSC_0007_site

Aproape 6 milioane de lei vor fi cheltuite în județul Mureș pentru organizarea alegerilor locale din 5 iunie. O singură primărie, cea din Tîrgu Mureș, a anunțat că suma de 15.000 de lei alocată nu este suficientă pentru pregătirea secțiilor de votare ce vor fi amenajate pe teritoriul municipiului. În reședința de județ vor fi amenajate 15 % din secțiile de votare din întreg județul. Prefectul județului, Lucian Goga a susținut că așteaptă referatul municipalității pentru a-l transmite mai departe Ministerului Afacerilor Interne în vederea suplimentării bugetului.

 

Calendarul alegerilor este respectat întocmai de către Instituția Prefectului județului Mureș, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, prefectul Lucian Goga, care a oferit mai multe date tehnice legate de alegerile locale din 5 iunie. Astfel, prefectul a precizat că sunt aşteptaţi la urne 426.650 de alegători cu drept de vot, la cele 568 de secţii de votare amenajate în judeţ, cu una mai puțin decât la ultimele alegeri, cele prezidențiale din toamna-iarna anului 2014. Pentru unicul tur de scrutin vor fi tipărire 1.407.945 de buletine de vot (cu 10 % mai mult decât numărul de alegători cu drept de vot) pe care se vor regăsi numele a 317 candidați la funcţia de primar, 364 de candidaţi la funcţia de consilier judeţean şi 6.847 de candidaţi la funcţia de consilier local. Până acum au fost tipărite doar buletinele de vot pentru Consiliul Județean, urmând ca în zilele următoare să iasă de la tipar și celelalte două. Pentru întreaga cantitate de buletine de vot, contractul are o valoare de 171.800 de lei, TVA inclus.
Prefectul a anunțat că au fost confecţionate 2.840 de ştampile cu inscripţia „VOTAT” (fiecare secţie primeşte 5 ştampile) şi 671 de ştampile de control – câte una pentru fiecare circumscripţie şi secţie (există 568 de secţii de votare, 102 circumscripţii locale şi o circumscripţie judeţeană).
Bugetul alocat pentru buna desfăşurare a alegerilor locale, la nivelul judeţului Mureş, este de 5.896.000 de lei, din care 5.025.000 de lei pentru indemnizaţii, 866.000 de lei pentru cheltuieli materiale şi 5.000 de lei cheltuieli de capital.
“Avem o singură unitate administrativ-teritorială, Primăria Municipiului Tîrgu Mureș care consideră că suma de 15.000 de lei este insuficientă pentru a amenaja cele 85 de secții de votare din municipiu. I-am rugat să îmi facă un referat, să îmi argumenteze, să îmi justifice acest neajuns pe care o să îl înaintez Ministerului Afacerilor Interne și să sperăm că bugetul va fi suplimentat. Nu am încă referatul dânșilor, am avut o discuție cu domnul secretar, Andrei Mureșan”, a precizat Lucian Goga.

 

Problema experților, soluționată

 

Dacă acum aproape două săptămâni, numărul experților electorali era insuficient, în prezent, problema acestora parte rezolvată.
“Era un deficit de experți electorali, în cursul zilei de ieri (n.red. marți, 17 mai) am convocat Serviciul pentru Telecomunicații Speciale (STS) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru a vedea cum stăm inclusiv cu acești experți electorali. Avem suficienți experți electorali, plus 10 %, legea ne obligă să avem 20 % rezerve, o să mai fie în cursul acestei săptămâni un concurs”, a spus prefectul Lucian Goga.
Corpul experților electorali este o evidență permanentă a persoanelor care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și străinătate sau locțiitori ai acestora, înființată, gestionată și actualizată de AEP. Președinții și locțiitorii secțiilor de votare din județul Mureș vor fi desemnați săptămâna viitoare, prin tragere la sorți electronică.

 

Testare de probă

 

În 22 mai va avea loc prima testare a sistemului de votare care va fi urmată apoi de alte două probe, a mai spus prefectul Goga. “Sperăm ca acest sistem informatic să funcționeze bine, dar asta o să le vedem după, adică luni și să corectăm eventualele deficiențe. (…) Aceasta fiind prima este și cea mai grea, operatorii au primit tabletele, știu să le mânuiască, acum să vedem dacă ele se vor și conecta, dacă vor avea semnal și dacă datele vor fi transmise în timp util în server”, a spus acesta.
În județ a fost o singură situație unde nu se putea asigura conexiunea în secția de votare, într-o localitate aparținătoare comunei Gornești, unde Instituția Prefectului a luat legătura cu primarul și a fost rezolvată problema.

Cu paza în grafic

Aproape 1000 de polițiști și jandarmi vor fi implicați în procesul de asigurare a pazei și ordinii în zona secțiilor de votare în ziua de 5 iunie și un număr de 291 de efective şi echipe operative/echipe de specialişti vor fi, de asemenea, gata să intervină în caz de nevoie. “Am făcut un grafic cu paza secțiilor de votare, Inspectoratul de Poliție al județului Mureș a centralizat toate datele de la toate instituțiile subordonate Ministerului Afacerilor Interne care participă la această operațiune de pază a secțiilor de votare, deci în total 568 de secții de vot care vor fi păzite de 970 de lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne. Sigur că există și grupuri operative care vor interveni sau vor asigura paza și ordinea publică în perioada campaniei electorale, în ziua premergătoare votului și în ziua votului. Eu zic că în județul Mureș am asigurat toate condițiile pentru buna desfășurare a alegerilor locale”, a mai declarat Lucian Goga, prefectul județului Mureș.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE