3 milioane de lei pentru autobuze electrice Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 877 Vizualizări

3 milioane de lei pentru autobuze electrice

cl ultima_site

Consiliul Local (CL) Tîrgu Mureș s-a întrunit în formula actuală în ultima ședință din această legislatură dacă nu mai intervine vreuna extraordinară. A fost un moment de bilanț, de rămas bun, de constatări și de aprobat 12 proiecte înscrise pe ordinea de zi și două în regim de urgență. Nu au lipsit momentele comice, dar fiind ultima ședință să fim mai indulgenți.

 

florea

După 20 de ani de deliberativ local, Benedek Istvan și-a luat rămas bun de la colegi cu un discurs despre împărțirea orașului pe criterii etnice. “Orașul s-a dezvoltat satisfăcător, în unele cazuri chiar foarte bine. Însă, prin această împărțire în două a orașului nu se poate merge mai departe. Acest lucru este foarte urât, nu se poate merge mai departe așa”, a spus, printre altele, consilierul local UDMR.
Acesta a amintit de conflictele pe care le-a avut cu actualul primar, Dorin Florea, însă a susținut că acesta nu poate fi acuzat că face ceva pentru el, ci în interesul orașului și că înțelegând acest lucru și colaborând a fost acuzat că s-a dat de partea edilului.
Prezent la ședință, primarul Dorin Florea s-a simțit dator să îi răspundă alesului local și să îi mulțumească. Însă a completat: “Eu nu am venit să mă cert în consiliu, puteam să am ce are domnul Benedek, un serviciu, o secție, nu chiar un spital și vă garantez că nu aș fi avut nicio problemă. Mai mult vă poate spune un om care a trăit departe de încleștarea și de primitivismul etnic. Știți că în Brașov nu există așa ceva, în lume nu există așa ceva, aici, din păcate, s-au selectat un gen de oameni care asta promovează. Da, am toate motivele să apar orașul din toate punctele de vedere că așa spune legea. Eu mi-am apărat proiectele cu care am venit, dar m-aș fi bucurat mult mai mult să înțelegeți că orașul este într-o competiție acerbă”.
După intervențiile celor doi, o intervenție pe o problemă locală a avut social-democratul Lucian Loghin care a solicitat arhitectului șef, directorului tehnic, Poliției Locale și Comisiei de Circulație de la nivelul municipiului o informare asupra oportunității de transformare a sensului giratoriu provizoriu de pe strada Bolyai într-unul permanent.

 

Vot rapid

bakos peti

Proiectele de hotărâre au fost aprobate în ritm alert, doar asupra a două, aleșii locali insistând. Unul a fost cel cu numărul 3 privind modificarea HCL 194 dim 2011 prin care au fost aprobate criteriile de atribuire al locuințelor de serviciu situate pe strada Voinicenilor nr. 22 pentru personalul angajat în cadrul aparatului propriu de specialitate al primarului municipiului Tîrgu Mureș și al instituțiilor aflate în subordinea autorității publice locale.
Bakos Levente a venit, la acest proiect de hotărâre, cu un amendament în urma discuțiilor avute în Comisia de servicii din cadrul CL. “Eu aș propune organizarea unui concurs intern pentru ca aceste locuințe să fie destinate angajaților primăriei și ai instituțiilor din subordine, puțin reanalizat ca să mai rămână ceva din criteriile vechi, să acordăm prioritate acelor ramuri pe care primarul, în special, și viceprimarii sunt deficitare, deci în consecință eu v-aș sugera să regândim puțin materialul, e o temă care nu arde până la urmă, cam în noiembrie se dorește organizarea concursului și eu aș propune un concurs intern”, a solicitat acesta propunând amânarea proiectului de hotărâre.
Atât amânarea cât și amendamentul însă au fost respinse la vot.
Aleșii au acceptat, pe de altă parte, propunerea viceprimarului Peti Andrei care a solicitat ca jumătate din locuințe să fie destinate specialiștilor, pentru ca aceștia să fie determinați să rămână acasă sau să se întoarcă acasă, iar jumătate să fie alocate persoanelor cu o situație defavorizată, deoarece “nu putem să nu fim sensibili față de aceștia”.

 

Bani pentru autobuze

Olimpiu

În regim de urgență a fost adoptat proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetară.
Aici au fost ridicate două amendamente pe varianta II a proiectului. Prima a fost alocarea unei sume de bani achiziționării de autobuze electrice, care să completeze bugetul de 3 milioane de lei destinat cumpărării de autobuze cu motoare Diesel. “Am înțeles că deja discuțiile sunt avansate pe acest subiect și atunci pentru a nu bloca discuțiile anterioare, aș vrea să suplimentăm această sumă de 3 milioane cu alte 3 milioane din rezerva bugetară, pentru a se achiziționa autobuze electrice. Vreau să vă spun că autobuze electrice au fost implementate cu succes de RATB pe două linii, iar în cursul acestui an, Clujul cumpără 30 de autobuze de acest gen. Știm că, în general, noi suntem în urma Clujului cu 2-3 ani, dar măcar în acest an să nu fim la o distanță de 2-3 ani, să fim la mai puțin”, a fost propunerea consilierului local PSD, Olimpiu Sabău Pop.
Cel de-al doilea amendament a fost ca 3 milioane de lei să fie alocați investițiilor în drumuri, propunere formulată de către liberalul Ervin Molnar, care, de altfel, a fost președintele de ședință.
Ambele amendamente au fost adoptate.
Cu alte informații vom reveni în edițiile viitoare.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE