Conf. univ. dr. Martha Orsolya: „În țara noastră, nu există specialitate de urolog pediatru” Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 5636 Vizualizări

Conf. univ. dr. Martha Orsolya: „În țara noastră, nu există specialitate de urolog pediatru”

Șefa Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, conf. univ. dr. Martha Orsolya, a declarat vineri, 20 mai, cu prilejul ediției a IV-a a Simpozionului „Zilele Urologiei Mureșene. Actualități în urologie”, că în țara noastră nu există specializarea în urologie pediatrică, ceea ce înseamnă că legislația nu precizează dacă urologul de adulți poate trata și opera copii. În prezent, un tânăr urolog, care a terminat o specializare de cinci ani, este nevoit să mai facă o specializare de încă cinci ani în chirurgie infantilă, iar după zece ani să se apuce să practice urologia pediatrică.
„La momentul actual, în țara noastră, nu există specialitate de urolog pediatru. Există urolog și există chirurg infantil. Specializarea nu se face pe această parte a activității, care este o activitate combinată, dar te ocupi doar de copii. Noi ne ocupăm de pacientul adult, de pacientul care a împlinit 16 ani. Pacientul care este sub 16 ani și care are o afecțiune urologică merge la nefrolog, care poate reușește să-i pună un diagnostic, dar nu poate oferi un tratament invaziv. Tratamentul invaziv – vorbim de operații – este oferit de chirurgul infantil, care nu este urolog. Ce se poate face pe moment? Până se reglementează, avem o singură şansă, ca un urolog, un tânăr urolog care a terminat o specializare de cinci ani să mai facă o specializare de încă cinci ani de chirurgie infantilă şi după zece ani să se apuce să facă urologie pediatrică. Mă interesează foarte mult acest aspect, fiindcă este una din preocupările mele, dar neavând legislaţia necesară, neavând legislaţia de partea noastră să ne apere, nu putem să operăm copii, pentru că nu se stipulează foarte clar dacă urologul de adult poate să trateze, să opereze copii”, a declarat conf. univ. dr. Martha Orsolya.
Cum se desfășoară activitatea la Clinica de Urologie
Potrivit conf. univ. dr. Martha Orsolya, la Clinica de Urologie din Târgu-Mureș există o echipă multidisciplinară formată dintr-un urolog, un histopatolog și un oncolog care discută și documentează foarte bine fiecare caz în parte în ceea ce privește alegerea celui mai bun tratament pentru pacient. La final, are de câștigat atât pacientul, care beneficiază de punctul de vedere a trei specialiști, cât și medicii, deoarece se stabilesc criteriile ce trebuie respectate în actul medical. „Doamna profesor Angela Borda, prorectorul Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș, este histopatologul care se ocupă de această parte în clinica noastră, împreună cu doamna conferențiar Andrada Loghin. O dată pe lună, ne întâlnim cu dânsele și cu doamna doctor Cornelia Togănel și discutăm fiecare caz de oncologie în parte, ce tratament să oferim, care este tratamentul ideal, tratament care este foarte bine documentat. Fiecare caz este documentat clinic și paraclinic în aceste investigații și discutăm care va fi tratamentul ideal. Acest lucru este foarte benefic pentru pacient, pentru că înseamnă ideea și opțiunea a trei specialiști. Pe de altă parte, este un lucru foarte binevenit și pentru noi, deoarece ne stabilește criteriile pe care trebuie să le respectăm. Având aceste criterii și respectându-le, înseamnă că nu poți greși. Sunt foarte multe cazuri în care nu se respectă ghidurile. Nu se respectă fie pentru că nu se cunosc, fie pentru că nu există toate background-urile, toate aparatele sau toate posibilitățile de a investiga pacientul (…) Eu pun foarre mare accent pe aceste ghiduri. Avem ghidurile clinicii, care sunt ghidurile europene dar personalizate. Dacă toată lumea ar respecta aceste ghiduri, atunci nu ar mai fi atât de multe probleme în actul medical. Înainte de a le respecta, trebuie să le cunoști”, a explicat conf. univ. dr. Martha Orsolya.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE