Home / Politic / Augustin Precup, soluţia pentru viitor la Cuci!

Augustin Precup, soluţia pentru viitor la Cuci!

Distribuie

1Intrat în politică în urmă cu 12 ani, Augustin Precup are în CV trei mandate de consilier local şi o experienţă pe plan administrativ suficientă pentru a-şi propune funcţia de primar al comunei Cuci. Care sunt principalele proiecte ale echipei lui Augustin Precup, care vizează dezvoltarea localităţii situată pe Drumul European E60, la aproximativ 38 de kilometri de municipiul Târgu-Mureş, între oraşele Iernut şi Luduş, vă invităm să aflaţi în interviul care urmează.

Reporter: Când v-aţi început activitatea în politică?

Augustin Precup: În politică am trei mandate de consilier local, începând din 2004. Atunci am intrat în politică. Aveam treabă la Primărie şi m-am întâlnit cu o cunoştinţă, un inginer de la Registrul Agricol, care mi-a propus să îi fiu consilier pe lista PNL. Am ieşit trei consilieri. Eram la început de drum, nu ştiam multe lucruri despre politică şi despre administraţie. Din acest punct de vedere, poate că dacă aveam mai multă îndrumare şi sprijin, am fi câştigat atunci funcţia de primar. Rezultatul a fost decis de o diferenţă mică de voturi. Am candidat, apoi, şi la alegerile locale din 2008 şi în 2012, având la activ trei mandate de consilier local.

Rep.: Care a fost crezul cu care aţi intrat în politică?

A.P.: Am ales Partidul Naţional Liberal deoarece am fost întotdeauna un om de dreapta, iar PNL a fost partidul cel mai aproape de valorile mele. Am intrat în politică din dorinţa de a schimba ceva, de a face ceva pentru comunitate, să realizez ceva şi să îi ajut pe cei care au nevoie de ajutor. Nu am vrut o slujbă, un salariu, pentru că am un job chiar foarte bine plătit. La începutul primul mandat de consilier am propus chiar colegilor să renunțăm la indemnizaţiile de consilier – simbolice, de altfel – și să le donăm fie la echipa de fotbal, fie către alte proiecte sociale, dar colegii de atunci nu au fost de acord.

Experienţă de 12 ani în administraţie

Rep.: În ce comisii aţi activat în cele trei mandate de consilier local?

A.P.: În Comisia de Agricultură şi în cea de Mediu. Sunt domeniile în care mă regăsesc cel mai bine, în care îmi pot valorifica experienţa pentru binele comunităţii.

Rep.: Care a fost evoluţia dumneavoastră politică din 2004 până în prezent?

A.P.: În 2004 am fost membru simplu al partidului, iar din 2008 sunt preşedintele filialei Cuci a PNL.

Rep.: Aţi avut şi alte funcţii apolitice de-a lungul timpului?

A.P.: Da, conduc şi Asociaţia Crescătorilor de Taurine din Petrilaca, structură apolitică, axată pe agricultură, din care la un moment dat făceau parte toţi locuitorii satului. Între timp, actualul primar a reuşit să fragmenteze Asociaţia deoarece această structură avea o influenţă considerabilă. Prin intermediul acestei asociaţii am derulat activităţi numeroase, care în opinia noastră ar fi trebuit să fie finanţate de Primărie, cum ar fi curăţatul păşunilor de spini, construirea a şase fântâni, realizarea de troci metalice pentru adăpatul animalelor la fântâni şi tragerea apei, prin cădere, la o fântână, pe o distanţă de circa 500-600 de metri. La ora actuală, acolo apa merge la robinet datorită acestei lucrări. În plus, an de an am administrat îngrăşăminte şi am făcut numeroase lucrări de întreţinere.

Rep.: Ce v-a determinat să vă depuneţi candidatura pentru funcţia de primar?

A.P.: Decizia am luat-o acum trei luni. Mai mulţi cetăţeni m-au oprit pe stradă să mă întrebe dacă o să candidez şi să îmi spună că din punctul lor de vedere aş fi un primar potrivit. Am căutat să punem un candidat liberal la Primărie şi nu am găsit. Având şi semnalele respective din partea populaţiei, care doreşte o schimbare, am luat decizia să candidez.

Comuna fără apă menajeră şi canalizare

Rep.: Care consideraţi că sunt minusurile comunei la ora actuală? Ce nu s-a făcut şi se putea face în toţi aceşti ani?

A.P.: Minusurile sunt multe dacă stăm şi le contabilizăm. Principalul minus este lipsa apei menajere şi a canalizării în comună. E o rușine mare, asta! De-a lungul anilor, în Consiliul Local au fost prezentate mai multe proiecte care nu au fost finalizate. Întotdeauna a fost vorba doar despre studii de fezabilitate. Senzaţia mea este că la Cuci s-a ratat mereu startul când a fost vorba despre depunerea de proiecte pentru finanțare. Asfaltarea străzilor din localitate este, iar, un punct vulnerabil pentru actuala conducere a Primăriei. Sunt asfaltate doar drumurile principale. Drumul de la Dătăşeni e incomplet asfaltat. Avem şi străzi în comună care nu sunt nici măcar pietruite. Chiar şi în locurile unde există asfalt, acesta e pus cu cântec uneori, cum ar fi pe porţiunea de drum dintre Cuci şi Petrilaca. E o porţiune extrem de îngustă, având în vedere că în zonă trec multe maşini agricole. La vremea respectivă, în 2008, a fost un proiect european în urma căruia drumul a fost asfaltat, însă lăţimea acestuia era mult prea îngustă comparativ cu standardele cerute. Ulterior, au fost adăugate fâşii de asfalt, dar şi aşa drumul este prea îngust pentru o circulaţie în bune condiţii.

Rep.: Reţea de gaz aveţi în comună?

A.P.: Da, dar în Petrilaca investiţia a fost suportată de oameni, pe cheltuiala lor. La Cuci reţeaua exista înainte de 1989…

Rep.: Ce alte probleme consideraţi că ar fi de rezolvat în comuna Cuci?

A.P.: O problemă importantă ar fi cea a parcelărilor. De asemenea, ar fi nevoie şi de un inginer agricol bun la Primărie. Parcelările trebuie făcute neaparat, deoarece este un haos total din acest punct de vedere. Căminul cultural din Petrilaca şi cel din Dătăşeni sunt două obiective existente, dar aflate în stare precară. Îmi propun să le reabilităm. De asemenea, în prezent există o singură capelă, situată în Cuci, dar echipa noastră are în plan să construiască capele şi în celelalte sate aparţinătoare, pentru că aşa este firesc, nu să stăm cu morții în curțile caselor. Mi-am propus să acordăm o mai mare atenţie învăţământului, care în prezent se confruntă cu lipsă de copii şi de cadre didactice.

Rep.: Cu ce alte proiecte veniţi în faţa locuitorilor comunei Cuci?

A.P.: Cea mai mare problemă pe care o avem, am zis, este lipsa apei menajere şi a canalizării şi consider că prioritatea mandatului 2016-2020 ar trebui să fie rezolvarea acesteia. După instalarea utilităţilor, planul meu constă în atragerea de investitori în comună, care în prezent ocolesc comuna Cuci tocmai din cauza lipsei utilităţilor. La fel de importante sunt şi cadastrarea, pietruirea drumurilor de hotar, de câmp, astfel încât accesul să fie bun, reabilitarea podurilor, informarea tinerilor fermieri despre facilităţile de care pot beneficia, construirea unui părculeţ cu locuri de joacă pentru copii şi a unei săli de sport.

Rep.: Veţi sprijini în continuare sportul?

A.P.: Evident. Vreau ca echipa de fotbal să se dezvolte în continuare şi voi aduce sponsori, pentru a creşte valoarea lotului. Echipa comunei evoluează în divizia a IV-a. Eu iubesc mult sportul. După 1989, a fost o perioadă, între 1993-1994, în care am ţinut echipa din Petrilaca din buzunarul meu. Îmi doresc să fim reprezentaţi de o echipă de fotbal valoroasă. Sportul înseamnă sănătate.

Rep.: Cum stă comuna Cuci la capitolul Sănătate? Există vreun dispensar în zonă?

A.P.: Da, în satul Cuci, la șosea, dar locuitorii din celelalte sate trebuie să se deplaseze acolo în caz de ceva. Medicul nu se deplasează în satele aparţinătoare și asta e o problemă pe care promit că o voi rezolva.

„Voi arăta respect fiecărui cetățean al comunei!”

Rep.: Ce ne puteţi spune despre echipa Partidului Naţional Liberal pentru Consiliul Local al comunei Cuci?

A.P.: Ca să îţi poţi desfășura activitatea de primar în condiţii bune, ai nevoie de o majoritate în Consiliul Local, de o echipă puternică de consilieri. Consiliul are 11 consilieri, iar noi mizăm pe obţinereaa unei majorităţi. Lista este concepută astfel încât să acopere toate satele comunei, iar candidaţii Partidului Naţional Liberal îmbină experienţa cu tinereţea. Doi dintre candidaţi sunt şi în prezent consilieri locali, iar ceilalţi sunt nume noi, cu excepţia domnului Vasile Talo care a mai fost consilier şi care este cel mai experimentat candidat. Dânsul e înțeleptul echipei, noi, restul, compensăm cu energie și muncă. Media de vârstă a candidaţilor este de 43 de ani, ceea ce arată o maturitate necesară pentru administrarea comunei. De asemenea, am acordat şi o atenţie deosebită femeilor, 5 din cei 14 candidaţi fiind doamne. Din punctul meu de vedere, femeile sunt egale cu bărbaţii şi pot lua decizii şi pot deţine funcţii de conducere la fel ca bărbaţii, în toate domeniile. Nu în ultimul rând, am fost educat în familie să respect femeile şi anual mi-am făcut un obicei frumos, să le felicit cu diverse ocazii speciale, de 1 Martie, 8 Martie şi de Crăciun. Țin ca femeile din comună să fie, în sfârșit, ascultate și problemele lor administrative să fie rezolvate cu prioritate. Soția mea mă ajută mult la acest capitol, comunicarea cu doamnele din comună.

Rep.: Pentru un final, vă rog transmiteţi un mesaj pentru locuitorii comunei Cuci.

A.P.: Voi fi un primar nu doar al satului Petrilaca, ci al tuturor satelor comunei, iar strategia mea de dezvoltare a comunei Cuci are în vedere dezvoltarea unitară. Voi trata egal toţi cetăţenii comunei, fără să fac diferenţe între locuitori, aşa cum au procedat alţi primari. Suntem o singură comună, iar dezvoltarea nu se poate face decât ca un întreg. Și cel mai important mesaj, îi voi trata cu respect pe toți cetățenii comunei. Respectul pentru oameni ține de educația mea, de felul cum m-au crescut părinții. Voi demonstra că se poate arăta respectul cuvenit! Un primar nu e un șef al comunei, ci un om pus în slujba cetățenilor!

2

Lista PNL pentru Consiliul Local Cuci

1) Augustin Precup, 46 de ani, operator gaz

2) Virgil Stoica, 38 de ani, operator gaz

3) Vasile Talo, 60 de ani, subinginer

4) Emilian Moldovan, 39 de ani, silvicultor

5) Ancuţa Moldovan, 51 de ani, electrician

6) Daniela Simon, 42 de ani, mecanic

7) Elena Moşneag, 49 de ani, mecanic agricol

8) Constantin Pârjole, 25 de ani, mecanic agricol

9) Domokos Jozsef, 24 de ani, mecanic

10) Gabriela Spătaru, 48 de ani, mecanic

11) Octavian Stoica, 54 de ani, maşinist

12) Claudiu Vegh, 45 de ani, electrician

13) Gheorghe Stoica, 50 de ani, operator gaz

14) Maria Talo, 33 de ani, învăţătoare

Vasile Talo: „Precup e un om energic, care se implică!”

În 2008, Augustin Precup l-a susţinut pentru funcţia de primar pe fostul consilier local Vasile Talo, care a pierdut la limită în faţa contracandidatului său. Astăzi, rolurile s-au schimbat, Vasile Talo fiind unul dintre principalii susţinători ai candidaturii lui Augustin Precup la conducerea Primăriei comunei Cuci. „Îl respect foarte mult pe colegul meu Augustin Precup, care a realizat tot ce are din munca proprie, nu e un om care să încerce să se sustragă, ci îi place să se implice. E un om bătăios, în sensul bun al cuvântului, calitate de care au beneficiat mulţi locuitori, prin intermediul Asociaţiei unde e preşedinte. În plus, e un om gospodar şi toate aceste atuuri mă determină să fiu alături de el. E un om al comunei, care trăieşte aici în viaţa de zi cu zi, spre deosebire de actualul primar, care speculează o lacună a legii, locuind la Luduş, la bloc. Locuieşte în Luduş, dar are domiciliul în Cuci. Practic, face naveta de la bloc la Cuci, ca să rezolve problemele oamenilor de la case. Îl susţin pe Augustin Precup deoarece am văzut la el entuziasmul pe care l-am avut şi eu, în urmă cu opt ani”, a declarat Vasile Talo.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.