Invenţii extraordinare, la TEDx Târgu-Mureş Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 731 Vizualizări

Invenţii extraordinare, la TEDx Târgu-Mureş

tedxTEDx Târgu-Mureş Salon, evenimentul aşteptat de toţi iubitorii discursurilor TED, a fost găzduit anul acesta la Gokart Racing în data de 22 mai, dând startul ideilor creative prin cei cinci oameni de succes aduşi în faţa publicului, a căror ambiţie le-a transformat visele în realitate.

Evenimentul s-a axat pe încurajarea şi dezvoltarea ideilor de afaceri, astfel încât, încă de la primul vorbitor, Adrian Cernat, audienţa a fost motivată să aibă încredere nu doar în forţele proprii, ci şi în potenţialul pe care îl are de oferit Târgu-Mureş. Adrian este CEO şi fondator al platformei SmartDreamers, o comunitate online a cărui scop este acela de a oferi angajatorilor oportunitatea de a-şi găsi angajaţi profesionişti. Afacerea a cărei baze au fost puse în 2014 aici, în Târgu-Mureş, a primit anul acesta distincţia „ Startup of the Year” de către organizaţia ANIS şi la momentul actual este considerată una dintre cele mai expansive soluţii de recrutare din Europa Centrală şi de Est. În prezent, aceasta lucrează cu companii internaţionale ca IBM, Microsoft, Ericsson, Siemens şi Bosch.

O altă surpriză “locală” a venit şi din partea lui Liviu Boar, fost absolvent al Liceului de Artă şi actual ilustrator, animator şi game designer. Acesta a fondat în Târgu-Mureş, împreună cu cei doi colegi, studioul independent de jocuri “Stuck in Attic” care a primit luna aceasta ajutorul campaniei Kickstarter de a-şi realiza jocul Gibbous – A Cthulhu Adventure, ce va aborda mitologia lui Cthulhu, dar va avea de asemenea loc şi pentru Dracula şi Transilvania. Înainte de a lucra la acest proiect, Liviu a stat în spatele realizării seriei video “Luzării de pe Electrolizei” şi a creat animaţiile pentru videoclipul lui Vlad Dobrescu “Globul de Cristal”.

Surpriza cea mai mare a venit din partea lui Tamás Imets, elev în clasa a X-a la Liceul de Arte din Miercurea Ciuc care a inventat primul dispozitiv multifuncţional controlat de undele cerebrale. Pe scurt, băiatul de 16 ani pasionat de electronică, biologie şi cărţi SF a creat un dispozitiv controlat de mintea noastră combinând elemente de microelectronică şi biologie. Acesta este format dintr-o pereche de căşti care interceptează frecvenţa undelor cerebrale şi transmite semnale prin tehnologia Bluetooth la o placă de dezvoltare care analizează informaţia şi pune în mişcare robotul. Această tehnologie a folosit-o în crearea unei mâini artificiale care se strânge atunci când clipim şi se desface când clipim a doua oară. Tot prin acest concept a reuşit să controleze aparente electrice de înaltă tensiune, spre exemplu să aprindă o lampă doar concentrându-se şi să o stingă relaxându-şi mintea. Tamás speră ca prin invenţia sa să poată ajuta oamenii cu dizabilităţi să trăiască o viaţă normală şi crede cu tărie că ştiinţa şi creativitatea noastră poate întrece limitele tehnologiei. Invenţia tânărului este dovada ambiţiei şi valorii tinerilor de azi care prin practicarea pasiunilor ajung să schimbe lumea şi să răstoarne preconcepţiile societăţii asupra generaţiei actuale de tineri.

La eveniment au participant de asemenea şi Federico Vitiello, creatorul ochelarilor MOOD şi Halácsy Péter, cofondatorul Prezi care a încheiat şirul vorbitorilor cu discursul său în care a prezentat teoria ce l-a ajutat în dezvoltarea software-ului: Be better, never the best.

Pasionaţii de evenimente TEDx se vor putea bucura anul acesta de încă două ediţii ce vor avea loc în lunile care urmează.

Ada ROMANŢI

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE