Home / Sanatate / 420 de copii târgumureșeni au participat la screeningul oftalmologic gratuit
Dr. Szatmári Judit - medic specialist oftalmolog, Dora Optics Târgu-Mureș

420 de copii târgumureșeni au participat la screeningul oftalmologic gratuit

Distribuie

În cadrul campaniei de screening de primăvară desfășurată în perioada 25 aprilie – 5 mai 2016 la Dora Optics Târgu-Mureș, am efectuat consultații oftalmologice gratuite pentru copii, țintite pe depistarea unor patologii oculare ce ar putea trece neobservate. Obiectivul nostru a fost descoperirea viciilor de refracție (hipermetropia, miopia și astigmatismul), căutarea semnelor de strabism manifest sau latent (deviația axelor globilor oculari), clarificarea relației de strabism-pseudostrabism și detectarea ambliopiei („ochiul leneș”), a cărui tratament știm că este eficient doar dacă este inițiat în copilăria mică. La copiii mai mari, de vârstă școlară, am căutat vicii de refracție ce pot fi sursa unor dificultăți de citire, oboseală, cefalee, vedere neclară, toate acestea ducând la lipsa interesului și scăderea performanței școlare.
Metodele noastre de examinare au fost: stereotestul Lang II, cover- testul, testul Hirschberg, măsurarea dioptriilor cu videoautorefractometrul Plusoptix (fără picături), autorefractometria,și măsurarea acuității vizuale, în funcție de vârsta copilului.
420 de copii au beneficiat de screening gratuit, cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 17 ani. Majoritatea au fost de vârstă preșcolară (aproximativ 60%), iar și între cei de vârstă școlară (40%) au predominat copiii mai mici, din clasele 0-IV (121 copii din 171).
Cei mai multi copii participanți nu au avut corectie optică în momentul prezentării. Însă la 50 de copii (11.9%) am descoperit vicii de refracție necorectate, la care s-au asociat și forme de strabism manifest sau latent în 10 cazuri (2.38%).
În grupa de vârstă de sub 3 ani am găsit valori ale refracției oculare suspecte în 6.3% din cazuri. În grupa celor de vârsta grădiniței (3-6 ani) au fost cele mai multe cazuri noi descoperite fără acuze subiective sau semne observate de părinți sau copii, respectiv 15.2 % (21 copii din 138). Copiii de peste 10 ani s-au prezentat în număr mai scăzut (50 de copii) dar și în această grupă am găsit multe vicii necorectate (10 cazuri, 20% din grupă), diferența a fost prezența acuzelor subiective relatate.
Relativ mic a fost numărul copiilor purtători de ochelari, care au venit pentru controlarea dioptriilor (20 de cazuri, din care 4 au necesitat ajustare). Majoritatea acestora au fost copii mari cu vârsta de peste 10 ani.
Rezultatele screening-ului nostru susțin faptul că primul examen oftalmologic la copii trebuie făcut cât mai devreme, până la vârsta de 3 ani, iar acesta este important de făcut nu numai în prezența unor simptome sau la recomandarea medicilor de familie sau pediatri, dar și în lipsa oricăror semne sau suspiciuni. Un copil cu tulburări de vedere poate să arate și să se comporte absolut normal.
Autokeratorefractometria specială pentru copii este simplă și nedureroasă, poate fi făcută în doar câteva minute și reprezintă primul și cel mai simplu pas în identificarea factorilor ambliopigeni.
Cu cât tulburările de vedere sunt depistate mai precoce, cu atât șansele de recuperare și de a avea o vedere normală cresc . Academia Americană de Oftalmologie și Strabism recomandă examinarea oftalmologică a tuturor copiilor între 6 luni și 1 an, apoi la 3 ani și înainte de a merge la școală, la vârsta de 5-6 ani.
Dr. Szatmári Judit – medic specialist oftalmolog, Dora Optics Târgu-Mureș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.