Home / Administratie / Dezvoltarea infrastructurii, prioritatea lui Péter Ferenc

Dezvoltarea infrastructurii, prioritatea lui Péter Ferenc

Distribuie

sovata 1Péter Ferenc a fost primarul orașului  Sovata timp de 16 ani. Pe parcursul anilor a dovedit că știe cum trebuie administrat un oraș astfel încât să devină o destinație cunoscută atât în țară cât și în străinătate. S-a aflat în funcția de primar timp de patru mandate consecutiv și are realizări notabile. După ce a redat stabilitatea cetățenilor orașului Sovata și le-a asigurat un viitor sigur, Peter Ferenc dorește acum ca întreaga sa experiență acumulată să o folosească la nivel județean. Pe 5 iunie candidează din partea UDMR la președinția Consiliului Județean Mureș. Ne-a povestit despre planurile sale pentru județul Mureș.

Reporter: Sunteți primarul faptelor nu al promisiunilor. Cum ați reușit să faceți din Sovata un astfel de oraș de renume?

Péter Ferenc: Într-adevăr, 16 ani înseamnă o perioadă destul de lungă. Dar mă consider norocos pentru că oamenii din Sovata mi-au acordat încrederea necesară și tot sprijinul pentru a putea duce la bun sfârșit proiectele mele pe termen scurt, dar și cele care au fost concepute pe termen lung, de 10-15 ani. Într-adevăr, o comunitate are nevoie şi de realizări prin termen scurt, dar nu acesta este cheia succesului. Trebuie să ai o gândire strategică pe termen mediu și lung, și doar așa poți să realizezi ceea ce ți-ai propus. Desigur, este foarte importantă și echipa cu care lucrezi, trebuie să acorzi încrederea și respectul necesar fiecărui coleg. Contează enorm climatul în care lucrezi, iar lucrul cu o echipă puternic sudată înseamnă succes garantat.

Reporter: Cum considerați ca va puteți adapta la nevoile județului, cu ce planuri ați pornit pe acest drum?

Péter Ferenc: În primul rând este nevoie de consecvență în tot ceea ce faci, eu consider că este nevoie de o schimbare pe plan județean, trebuie să pornim pe un alt drum, un drum mult mai sigur. Avem nevoie de investiții noi, trebuie să creăm condițiile necesare, infrastructura pentru atragerea de întreprinzători. Trăim într-o zonă foarte ofertantă din punct de vedere turistic și trebuie să exploatăm la maximum această bogăție. Este un aspect extrem de important. Dezvoltarea infrastructurii în turism este una dintre prioritățile mele. Însă pentru aceste proiecte avem nevoie de fonduri europene și guvernamentale. Avem nevoie de noi locuri de muncă, în ultimii zece ani rata șomajului din județul Mureș a crescut foarte mult, pentru că nu avem investitori. Atragerea de investitori se afla printre prioritățile mele pe termen scurt.

sovata 2

Reporter: Aeroportul „Transilvania” a fost înființat în urmă cu 80 de ani, însă modernizarea acestuia a rămas în urmă. Cum vedeți acest lucru?

Péter Ferenc: Este inacceptabil ca în secolul 21 capitala României să fie la 10 ore de distantă, avem aeroport dar nu avem zboruri. Întreaga infrastructură a județului trebuie regândită și modernizată. Obiectivul nostru este refacerea si modernizarea aeroportului Transilvania, din Târgu-Mureș. Avem nevoie de un aeroport care să corespundă standardelor europene. Trebuie să dăm mureșenilor posibilitatea de a putea ajunge la București în mai puțin de o oră şi legături directe cu capitalele europene şi cu marile orașe. De mai bine de doi ani de când au apărut anumite probleme în ceea ce privește aeroportul „Transilvania”, acestea nu au fost soluționate, continua să existe. Principala problemă este pista, care niciodată nu a fost reparată corespunzător. Dacă nu vom remedia aceasta situație, multe companii aeriene nu vor mai ateriza la Târgu-Mureș, iar numărul pasagerilor va scădea continuu. Lipsa unui aeroport performant într-un oraș important înseamnă izolare! Mureșenii nu doresc acest lucru.

Reporter: Și pe partea de infrastructură a județului întâmpinăm numeroase dificultăți în domeniul transportului. Ce planuri aveți în această direcţie?

Péter Ferenc: În județul Mureș mai mult de 100 de kilometri de drumuri județene nu sunt asfaltate. Este inadmisibil acest lucru în anul 2016, mai ales că trăim într-o țară europeană. Trebuie să asigurăm oamenilor siguranța şi condițiile necesare unui trai normal, decent, la nivel european. Dezvoltarea infrastructurii este un punct important pe agenda noastră. Toate localitățile noastre trebuie aduse la nivelul cerințelor secolului XXI. Modernizarea rețelei de apă și refacerea drumurilor sunt proiecte a căror soluționare o avem în vedere pe termen scurt. Nu putem să acceptam ca oamenii să plece din localitățile lor natale pentru că nu au acces la apă potabilă sau pentru că nu pot ajunge la locul de muncă din cauza drumurilor impracticabile. Județul Mureș are nevoie de drumuri ocolitoare pentru mai multe localități, unde transportul de marfă se face prin sate.

Reporter: Dacă veți fi ales președintele Consiliului Judeţean Mureş, care ar fi primele măsuri în această calitate?

Péter Ferenc: Principalul meu obiectiv este ridicarea nivelul de trai al oamenilor. Este o necesitate vitală pentru toți mureșenii. După o evaluare obiectivă a situației administrative din acest moment, prima decizie va fi implementarea unui proiect pentru aprobarea proiectelor viabile pentru dezvoltarea infrastructurii județului, iar prioritate vor avea zonele cu cele mai mari probleme. Mă refer în primul rând la tot ce ține de refacerea drumurilor, buna funcționare a rețelelor de energie electrică, gaze, canalizare, etc. În același timp, mă voi ocupa de transparentizarea cheltuielilor din banul public. După 30 de zile, mureșenii trebuie să știe exact cum și unde se vor cheltui banii publici.

Reporter: De ce credeți că după terminarea studiilor tinerii nu rămân în localitățile natale?

Péter Ferenc: Pentru că nu li s-a oferit niciun motiv să rămână. Absența locurilor de muncă sigure și bine plătite, infrastructura extrem de precară, o populație în scădere și îmbătrânită, aspecte care în mod automat limitează perspectivele unor afaceri prospere, implicit a unui viitor sigur pentru generația tânără. Tinerii sunt cei care pot contribui efectiv la consolidarea și la dezvoltarea unei comunități. De aceea ei trebuie să aibă toate condițiile ca să-și întemeieze o familie, un cămin în comunitățile în care s-au născut. Este datoria noastră să le oferim siguranța, confortul și echilibrul necesar ca să se poată dezvolta pe meleagurile natale.

Reporter: Domnule Péter, vă considerați un om bogat?

Péter Ferenc: Sunt un om realizat atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Am o familie frumoasă și pentru mine aceasta reprezintă cea mai mare bogăție.

Reporter: Ce veți face în situația în care nu veți câștiga alegerile?

Péter Ferenc: Sunt o fire optimistă dar și realistă, în același timp. M-am înscris în această cursă, mi-am asumat o misiune grea, dar pe care am să o duc la bun sfârșit. Până acum am câștigat toate competițiile importante. Și viața merge înainte!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Cafeneaua părinților pentru siguranța copiilor la Sighișoara

Distribuie O nouă intâlnire în cadrul EIL Mureș intitulată ” Cafeneaua părinților pentru siguranța copiilor” …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.