Liderii ALDE, mesaj pentru investitori și cetățeni la Tîrgu Mureș Politic
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 638 Vizualizări

Liderii ALDE, mesaj pentru investitori și cetățeni la Tîrgu Mureș

Foto ALDE_site

Prioritățile candidatului Alianței Liberalilor și Democraților Europeni (ALDE) la Primăria Tîrgu Mureș sunt sănătatea și educația, le-a enunțat, marți, într-o conferință de presă, Ionela Ciotlăuș, singura femeie care a intrat în competiția electorală pentru fotoliul de edil al municipiului reședință de județ. Candidatura sa este susținută de către Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, copreședinții ALDE, care s-au aflat marți într-un turneu electoral în județul Mureș pentru a-și susține candidații la Primăriile Tîrgu Mureș, Ungheni, Sâncraiu de Mureș, Sighișoara și altele.

Ionela Ciotlăuș, candidatul ALDE la Primăria Tîrgu Mureș, și-a prezentat marți, într-o conferință de presă, motivele care au determinat-o să candideze și care sunt prioritățile programului său politic. “Este o candidatură asumată ca urmare a faptelor petrecute în Consiliul Local de pe vremea când eram viceprimar, a proiectelor începute pe care vreau să le continuu în mandatul care urmează, 2016-2020. Știți cu toții că în activitatea mea de viceprimar am demonstrat că sunt un om care nu poate fi cumpărat, nu sunt o mașinărie de vot și respect interesul cetățenilor care mi-au dat votul și m-au trimis să le reprezint interesele așa cum se cuvinte. În proiectul nostru de guvernare locală, prioritatea noastră numărul 1 este sănătatea și educația. Aceste două componente în guvernarea de până acum au lipsit, de asemenea o deschidere către investitori, știm cu toții că este un oraș blocat, un oraș pe care investitorii îl ocolesc și considerăm că prioritatea numărul 1 pentru dezvoltarea economico-socială a acestui oraș este oportunitatea deschiderii spre investiții, de reindustrializare pentru că am fost cândva un oraș puternic industrial, astăzi este o lipsă acută a locurilor de muncă, o rată crescută a șomajului și cred că din acest motiv, principalul motiv, tinerii noștri pleacă către alte localități sau în alte țări la muncă”, a declarat candidata ALDE.
În discursul său, Ionela Ciotlăuș a mai amintit de probleme pe care le consideră nerezolvate sau soluționate deficitar de către actuala administrație locală, și anume construcția de locuințe, dezvoltarea de parcări, salubrizarea care este aproape în faliment, transportul local este cu toată flota la pământ, pe care le-a trecut, de asemenea, ca priorități în programul său politic.
“Deși suntem în asociere cu un privat, municipalitatea vine și ne spune că achiziționează noua flotă de transport din bani publici, iar veniturile din bilete și subvenții merg la privat, lucru inadmisibil”, a completat aceasta.

 

ALDE mizează pe un vot anti-PDL

 

Candidatura la Primăria Tîrgu Mureș a Ionelei Ciotlăuș beneficiază și de sprijinul celor doi lideri naționali ai ALDE, Daniel Constantin și Călin Popescu Tăriceanu. Fostul ministru al Agriculturii și-a exprimat speranța că electoratul nu va mai vota reprezentanții fostului Partid Democrat Liberal, inclusiv la Tîrgu Mureș. “Cred că am venit ca și aici, la Tîrgu Mureș să schimbăm anumite lucruri, din păcate constat, așa cum am constatat și în alte județe din Ardeal, un lucru care nu mă bucură deloc, și anume că Partidul Național Liberal și administrația locală este condusă în continuare de cei care au fost membri marcanți ai Partidului Democrat Liberal, de cei care au făcut parte din regimul Băsescu-Boc și cred că este un lucru care trebuie să fie schimbat. Ne amintim cu toții, am vorbit în toată această campanie electorală, peste tot în țară, cu oameni care își amintesc cu foarte puțină plăcere, chiar cu dezgust față de guvernarea pe care am avut-o în perioada 2008 – 2013, atunci când țara a fost guvernată de Emil Boc, cel care conduce Primăria Cluj-Napoca, la ordinul, așa cum știți foarte bine, al lui Traian Băsescu. Din păcate, astăzi constatăm că aceste ultime foi din acea guvernare reprezentată de anumiți membri emblematici ai Partidului Democrat Liberal încă doresc să conducă administrația locală. Cred că a venit timpul ca și aici, la Tîrgu Mureș, oamenii să conștientizeze că un vot pentru o administrație locală condusă de PDL înseamnă un vot pentru cei care au făcut foarte mult rău țării și amintim doar ce s-a întâmplat în anul 2010, atunci când au fost reduse pensiile, salariile, s-au mărit TVA-ul, partea de fiscalitate”, a spus Daniel Constantin.

 

Proiect pentru investitori

 

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului României, a apreciat onestitatea și probitatea morală a candidatului ALDE la Primăria Tîrgu Mureș, însă a continuat și ideea lansată de către Ionela Ciotlăuș referitor la deschiderea municipiului către mediul de afaceri și a adus în discuție democrația participativă la nivel local.
“Mă bucur că pot să o susțin pe doamna Ionela Ciotlăuș, pentru că într-adevăr este un om pe care te poți bizui și comportamentul ei față de cetățeni, cu sinceritate și responsabilitate față de mandatul pe care l-a avut, lucru care a determinat-o să nu intre în jocurile locale, mă bucură foarte mult pentru că oamenii așteaptă o schimbare de atitudine din partea celor care îi vor reprezenta în continuare. Am văzut la Ionela Ciotlăuș și m-am lămurit astăzi încă o dată în modul în care a prezentat problemele majore cu care se confruntă orașul că are două calități esențiale: onestitatea și probitatea morală, în primul rând, și competență, în al doilea rând. Sigur că există o dorință de schimbare din partea cetățenilor și foarte mulți candidați spun că nu au mai făcut politică. Nu am mai făcut politică să știți că nu e o calitate, din contră, nu am mai făcut politică înseamnă că nu am experiență, risc să fiu manipulat, manevrat de alții, e bine să ai experiență ca să nu cazi în capcanele pe care ceilalți pot să ți le întindă. Trebuie să ai experiență în politică, trebuie să ai experiență administrativă ca să poți să fii un bun primar al orașului, altfel, performanța va fi una proastă”, a apreciat copreședintele ALDE, care a accentuat importanța activității administrative și a experienței politice a Ionelei Ciotlăuș într-o bătălie politico-electorală.
Referindu-se la investitori, Călin Popescu Tăriceanu a marșat pe ideea sprijinirii atât a afacerilor deja active cât și a start-up-urilor. “Aș opina că ar trebui două programe distincte, în primul rând ajutorarea agenților economici existenți și în al doilea rând modalitățile de atragere de noi investiții sau ajutorarea celor care sunt în funcțiune pentru a-și extinde activitățile. Primăria are pârghii la dispoziție pe care le poate utiliza. Într-un parc industrial în care se pune terenul la dispoziție prin concesiune, pe 49 de ani sau 99 ani, este un element esențial, orice investiție înseamnă blocaje mari de sume la demararea ei, în loc să ai bani pentru producție, pentru plata salariaților, pentru echipamente, trebuie să cumperi teren, trebuie să construiești o clădire în care să îți desfășori activitatea, lucruri care reprezintă costuri mari în bugetul oricărei investiții. Putem să ajutăm acest lucru?”, a subliniat președintele Senatului.
Călin Popescu Tăriceanu este conștient că atragerea investitorilor presupune un efort susținut din partea edilului. “Investițiile nu vin de la sine, primarul împreună cu Consiliul Local trebuie să decidă și să adopte un set de măsuri care reprezintă facilități pentru cei care dezvoltă afacerile sau investiții noi. Și procedează în modul următor: se duce cu oferta, face ceea ce se numește un roadshow, se duce în orașele mari, caută printre parteneriatele pe care le are cu primării din străinătate să prezinte această ofertă, care se bazează pe facilitățile pe care le are, pe calitatea forței de muncă, pe costul forței de muncă, pe amplasament, pe industriile care pot să fie beneficiare”, a opinat acesta.

 

Cetățenii implicați în decizia administrativă

Călin Popescu Tăriceanu a transmis un mesaj interesant și către cetățeni, pe a căror participare la actul decizional local, un viitor primar ar trebui să mizeze.
“Eu vreau ca viitorul nostru primar, doamna Ciotlăuș, să procedeze diferit, pentru lucrurile importante care sunt în oraș, proiectele de investiții, contractele de servicii, proiectele mari social-culturale ș.a.m.d., cetățenii trebuie consultați prin referendum. Eu cred că dacă vrem să arătăm că vrem să guvernăm în mod democratic, dacă vrem să antrenăm cetățenii în actul de guvernare prin coresponsabilizare, aceasta este una din modalitățile de consultare care trebuie folosită periodic, nu pentru fiecare fleac, în așa fel încât la finalul celor patru ani, cetățenii să nu aibă un sentiment de frustrare că ceea ce s-a făcut în oraș s-a făcut în desconsiderarea lor, a punctului lor de vedere și a dorințelor sau aspirațiilor lor legitime”, a conchis copreședintele ALDE.
La finalul conferinței de presă, Ionela Ciotlăuș a solicitat sprijinul celor doi copreședinți privind proiectul de modificare a legii pensiilor, a problemei ariei protejate de pe Valea Mureșului, respectiv modificarea Legii 51/2006, în sensul protejării drepturilor consumatorilor în raport cu furnizorii.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE