Sinteza unei conferințe de presă: “Băieții buni” de la POL vs „băieții răi” din PNL, PSD, UDMR Politic
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 514 Vizualizări

Sinteza unei conferințe de presă: “Băieții buni” de la POL vs „băieții răi” din PNL, PSD, UDMR

Foto 1_site_POL

Partidul Oamenilor Liberi (POL) a organizat joi singura conferință de presă din campania electorală care a început în 4 mai și se va încheia sâmbătă dimineața la ora 7. Deși conferința a plecat ca un răspuns la declarațiile liderului UDMR, Kelemen Hunor, în final o parte a candidaților POL pentru Consiliul Local Tîrgu Mureș și Consiliul Județean și-au spus ofurile și proiectele.

POL a organizat conferința de presă pentru a răspunde acuzațiilor lansate de Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, potrivit cărora POL ar fi responsabil pentru că laleaua nu va avea primar la Tîrgu Mureș nici în 2016. “S-au făcut niște declarații nesincere, care nu corespund adevărului și care tind să inducă în eroare alegătorii noștri. De exemplu, domnul Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, a făcut o declarație în cursul zilei de luni prin care ne-a prezentat în fața comunității maghiare ca pe un pericol, ca pe o problemă, un partid mixt care a fost comparat de dânsul cu un partid politic din Slovacia care deja de trei mandate este prezent în Parlamentul slovac, un partid care are în rândurile sale atât maghiari cât și slovaci, acuzându-ne de altfel de divizarea comunității maghiare”, a susținut Mark Christian Hermann. Candidat la Consiliul Local Tîrgu Mureș, acesta i-a replicat lui Kelemen că ceea ce liderul uniunii numește divizare, reprezentanții POL numesc pluralism politic, motiv pentru care pe listele partidului nou înființat se regăsesc reprezentanți ai tuturor etniilor din municipiu. Reprezentantul POL a mai declarat că acea falie etnică creată acum 26 de ani trebuie cumva îngropată, iar comunitățile din Tîrgu Mureș să construiască prin dialog.

 

Băieții buni vs băieții răi

Foto 2

Antreprenor astăzi, Radu Bălaș, fost jurnalist, scriitor deschide lista POL la Consiliul Local Tîrgu Mureș și a subliniat importanța alternativei politice, electorale. “Târgumureșenii sunt privilegiați față de foarte multe orașe din România pentru că există POL. Multe alte orașe din România și mulți oameni din alte orașe din România ar fi dorit să aibă o alternativă la vechea și încremenita în proiect clasă politică. Ei nu au această șansă să aleagă alternativa pe care românii o doreau în noiembrie după evenimentele de la Colectiv, constatăm că mulți au uitat foarte repede ce s-a întâmplat atunci, că avem ca urmare a celor evenimente un Guvern tehnocrat, că oamenii au dorit o schimbare, o alternativă, noi suntem alternativa în Tîrgu Mureș. Noi am spus de multe ori că noi nu pierdem nimic, cei care pierd, nealegându-ne pe noi, sunt târgumureșenii, pentru cei care vor continua să aleagă PSD, PNL și UDMR, vor alege aceiași oameni care le-au făcut lor viața frumoasă și bună de astăzi. Dacă cineva în Tîrgu Mureș nu are viață bună și frumoasă este pentru că până acum orașul și județul au fost guvernate și conduse de PNL, PSD și UDMR. Să nu uităm că noi suntem băieții buni, noi milităm pentru toleranță interetnică, asta e partea pozitivă, ceilalți sunt băieții răi, ei nu vor toleranță sau ei vor toleranță interetnică de mâine, niciodată de azi. Ca urmare asistăm din nou, la 25 de ani, la o divizare etnică a votului oamenilor din Tîrgu Mureș. Atât PNL-ul cât și UDMR-ul au același discurs, pe urmă tot PSD-ul și PNL-ul vin mâine și se plâng că orașul este divizat etnic și că nu trăim în armonie. UDMR-ul vine mâine și ne spune întristat că românii nu înțeleg beneficiile inscripțiilor bilingve, dar ei întrețin această atmosferă de tensiune interetnică prin îndemnarea alegătorilor lor de a vota doar cu maghiari, nici cu români, nici cu un partid mixt cum este POL”, a declarat candidatul POL.
Radu Bălaș a subliniat că POL este singurul partid care a venit cu proiecte în campania electorală, 15 proiecte detaliate, iar alte două – pe deșeuri și bilingvism nu au mai fost publicate din lipsă de timp. “Noi ne-am sacrificat în aceste luni, nu pentru noi, ci pentru a aduce în fața târgumureșenilor o nouă alternativă politică”, a precizat candidatul care deschide lista POL pentru Consiliul Local Tîrgu Mureș.

 

Restructurarea funcțiilor alese

Foto 3

Cu experiență amplă pe zona de comunicare, Lavinia Abu Amra deschide lista POL pentru Consiliul Județean și a bătut în luna de campanie drumurile județene și cele ale satelor mureșene și acum la final a venit și cu câteva observații. “Discutând cu oamenii am ajuns la o concluzie unanimă, viceprimarul nu are nimic din lucru și primarul ar putea să muncească suficient patru ore, să îl plătim pentru patru ore și nu în opt ore de lucru să se ocupe de problemele personale, să își aducă lemne pentru iarnă și așa mai departe. Cu banii economisiți din salariile celor doi putem să facem foarte multe lucruri, de la a oferi o masă caldă copiilor care se află în sărăcie. Din păcate, în județul Mureș nu există o strategie anti-sărăcie, nu se cunosc cifre exacte, câți copii se află în sărăcie, știm cu toții că analfabetismul este o problemă națională și cred că ar trebui să începem prin a vedea cum stăm în fiecare comună, în fiecare sat, care sunt riscurile la care se expun acești copii. Dacă nu facem nimic preventiv pentru ei, cred că nu au altă variantă decât să ajungă infractori din păcate sau foarte puțini dintre ei vor avea un alt drum în viață decât unul pe care ar putea să meargă pe calea educației”, a precizat Lavinia Abu Amra.
Candidatul POL la Consiliul Județean a mai subliniat că i s-a părut ciudat, trist, penibil și anormal să vorbești în 2016 de canalizare, drumuri, lucruri care li s-au promis acum 26 de ani și nu s-a întâmplat.
Tot la Consiliul Județean candidează și Ioan Potor care a atras atenția asupra proastei infrastructuri pe care o avem în județ. “M-am întors după 10 ani dintr-o țară străină ca să constat că găsesc aceeași problemă și sistemul de conducere al autorităților care nu au făcut multe lucruri pentru comunitate. De aceea m-am implicat cu sufletul pentru acest partid, întâlnindu-l pe domnul Mașca, fiind un consătean de-al meu din comuna Cucerdea, datorită faptului că după 50-60 de ani îndrăznește cineva din comuna mea să candideze la Consiliul Județean”, ne-a mai povestit candidatul cum a ajuns în POL și să candideze.

 

POL pentru educație

DSCN1710

Minodora Băltățeanu, mamă a doi copii, care s-a lovit de problema lipsei fondurilor în mod direct ca președinte a două comitete de părinți, le propune târgmureșenilor proiectul POL pentru educație. “Împreună cu Lavinia am lucrat la proiectul pe educație. Acest proiect a luat naștere în urma numeroaselor consultări cu dascăli, cât și cu părinți și cu cadre universitare. Am identificat atât nevoile de schimbare în sistemul educațional la nivel național, cât și la nivel local. Ne-am axat doar pe plan local pentru că e vorba de alegeri locale și am identificat cum s-ar putea îmbunătăți sistemul educațional prin prisma aleșilor locali. În primul rând, după cum știm cu toții, fondul clasei și fondul grupei sunt ilegale. Pe lângă faptul că sunt ilegale, sunt și imorale. Părinții care continuă să dea acești bani, obligați fiind pentru că altfel copiii lor nu au cele necesare pentru a învăța sau a-și desfășura activitatea în școli și grădinițe, nu fac altceva decât să îi acopere pe aleșii care nu își fac treaba, care nu alocă fonduri grădinițelor și școlilor. Noi susținem cu tărie, am arătat în proiectele noastre că există bani pentru educație și că educația trebuie să fie o prioritate”, crede candidatul POL pentru CL.
Minodora Băltățeanu a mai accentuat că proasta finanțare sau lipsa acesteia a văduvit comunitatea și de o alternativă educațională, cum este programul Waldorf, care, potrivit legii, este gratuit la fel ca și învățământul public. “Este sănătos pentru o comunitate să poți avea alternativa de a alege, unde îți înscrii copilul, ce fel de educație îi oferi”, a conchis candidatul.

 

Vor să fie activi, nu asistați

 

Györfi Júlia suferă de un handicap locomotor încă din naștere. A ales POL și candidează pe lista partidului pentru CL Tîrgu Mureș pentru că e prima organizație care nu i-a ocolit. “Pentru prima dată am primit și noi șansa, vorbesc de comunitatea persoanelor cu dizabilități, ca să ne reprezentăm într-un alt mod decât am făcut-o până acum. Facem și noi parte din această comunitate, suntem prezenți, vrem să fim prezenți și mai mult de atât și de aceea considerăm că este o șansă foarte importantă pentru noi ca să putem să stăm la aceeași masă cu cei care iau decizii și hotărâri în tot ceea ce se întâmplă în orașul nostru. După experiențele din cei 25 de ani am observat că ori de câte ori încercam să ne spunem problemele de dinafară, poate ascultați am fost, dar luați în seamă nu prea și nu se întâmpla în realitate aproape nimic. De aceea vrem acum să stăm la negocieri la masă, să putem interveni direct atunci când ceva de construiește, ceva de renovează, ceva se reabilitează, din start să iasă o lucrare bine făcută care să ne ofere și nouă aceleași șanse ca pentru oricare om. Dorim și noi să devenim cetățeni activi ai societății, dorim șanse ca să ne putem depăși o data și o dată condiția, să avem și noi posibilitatea de a ne mișca în acest oraș, de a putea învăța și de a putea a avea un serviciu să ne câștigăm bani pentru un trai decent, adică bani de pâine pentru noi, nu doar ajutor social”, a spus optimistă Györfi Júlia.

 

Ecologie, urbanism și respect

 

Pápai László a venit în POL după o experiență de peste 20 de ani în domeniul civic. “Cu greu am reușit să facem câțiva pași mărunți, mi-am dat seama că trebuie să găsim o altă cale de a le realiza. Și am întâlnit acest partid, care promovează în mare aceleași idei pentru care am militat de-a lungul timpului. Aș dori în consiliu să mă ocup de problema mobilității urbane rapide care a fost complet neglijată în ultima vreme în consiliul local. Am dori să dezvoltăm orașul într-un sens pozitiv, cu mult mai multă verdeață, cum se practică în vest, să redăm respectul pentru pietoni și pentru bicicliști, să fie ei pe primul loc nu automobilele care ocupă toate locurile de parcare, toate trotuarele și toate spațiile disponibile. Am dori un respect pentru natură, în sensul acesta susținem proiectul de hotărâre care a fost depus privind declararea Bulevardului Cetății drept zonă protejată, dar a fost pus într-un sertar, am dori să punem în practică hotărârea Consiliului Local din 2010 care reglementează înființarea de piste de biciclete care de 6 ani tot stă într-un sertar și s-au făcut niște piste care nu duc de nicăieri și nu duc nicăieri, ar fi bine să putem rezolva traficul din centru, aș propune realizarea unui studiu de fezabilitate pentru realizarea unui pasaj care să treacă pe sub Piața Trandafirilor și astfel să putem închide centrul și să îl redăm pietonilor, bicicliștilor, celor cu role, să facem terase, să fie al cetățenilor orașului”, sunt propunerile lui Pápai László.
Candidatul a mai lansat ideea administrării parcărilor de Primărie după ce ajunge la termen, la sfârșitul anului, contractul cu Tracia Trade. Astfel, a mai spus candidatul, banii ar intra în bugetul local, taxele de parcare ar putea fi reduse, cu tarife diferențiate pe zone, astfel încât să fie descurajată parcarea în centrul orașului.

 

De ce POL?

Foto 4 Dan Masca

Dacă nu ați citit niciodată de ce a apărut POL sau nu îl urmăriți pe antreprenorul fondator al REEA, companie cu activitate în IT, Dan Mașca pe rețelele de socializare, acesta, candidat la funcția de primar al municipiului Tîrgu Mureș, are răbdare să repete și să se repete. “POL există pentru că câțiva oameni au făcut istorie și ne bucurăm pentru că și câțiva târgumureșeni printre ei au făcut istorie, după 70 de ani, câțiva oameni dintr-o comunitate au spus: și noi vrem să ne spunem proiectele, ce am făcut până acum și oamenii să poată să decidă în 5 iunie. Este istorie, am intrat în manualul de istorie al comunității pentru asta am făcut această mișcare, este istorie pentru că pentru prima dată, după 70 de ani, există o mișcare care reprezintă toată comunitatea, de la mici antreprenori, profesori, ingineri, pensionari, persoane cu dizabilități, români, maghiari, sași, rromi și aceasta este, de fapt, frumusețea comunității în Mureș”, a explicat Dan Mașca.
Acesta a ținut să sublinieze încă o dată că POL nu are niciun protocol ascuns cu nicio formațiune, așa cum s-a insinuat în campania electorală. Nu am făcut nicio înțelegere cu Florea, nu ne interesează, a arătat 20 de ani, nici cu independentul Soós Zoltán, care este la fel de independent ca Florea, am făcut-o pentru că noi considerăm că suntem mai buni ca ceilalți, am făcut ceva la viața noastră, după niște principii, cu niște viziuni, aceste viziuni nu ni se vor șterge după data de 5 iunie, și le vom putea pune mai ușor în practică dacă vom pune piciorui în Consiliul Local, Consiliul Județean și subsemnatul va câștiga primăria. Este un exemplu dat celor care până acum, eu zic 95 % din toate comunitățile din România, nu au putut să formeze echipe și să își guverneze și ei comunitatea”, a spus Dan Mașca.
În 2020, Dan Mașca a anticipat că vor fi, datorită exemplului POL și altor mișcări locale, vor fi mult mai multe partide locale în Mureș și în România.
“Cu cât partidele mainstrem, monopoliste vor avea mai multă concurență din afară, la locale, unde se pune, de fapt, fundația guvernării României, pentru că România este suma miilor de comunități bine guvernate, cu atât la următoarele alegeri din toamnă, din iarnă, construind pe o fundație solidă, vor duce sus, în Parlamentul României, alt fel de români, maghiari, sași, rromi care vor da alt fel de legi. Legile date bune vor schimba o țară și cred că este important că aveți libertatea de a nu vota și aveți libertatea de a vota, iar dacă alegeți să votați, pentru prima dată aveți libertatea să alegeți altceva decât ați ales de când trăiți fiecare dintre voi”, a concluzionat antreprenorul.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE